Duurzaam ontwerpen bij Campus Challenge Kamer voor de Stad

Kamer voor de Stad Campus Challenge ROC Midden Nederland

Op 19 april was de aftrap van een mooie samenwerking tussen Kraaijvanger Architects, ROC Midden Nederland Campus Amersfoort en de gemeente Amersfoort. Die dag startte de Innovatieweek Duurzaamheid bij het Campus Connect Center, waarin 90 studenten Bouwkunde en Smart Building van het Bouw & Interieur College en Human Technology van Tech College aan de hand van challenge based learning een duurzaam ontwerp maakten voor de Kamer voor de Stad: het duurzame kleine broertje van het nieuwe stadhuis.

Leren over circulariteit via challenge based learning

Bij alle onderzoeksvragen waaruit de studenten konden kiezen tijdens de challenge, stond duurzaam ontwerpen en bouwen centraal. Kraaijvanger deelde hierom tijdens diverse presentaties en workshops haar expertise rondom circulariteit met de deelnemende studenten. Een zinvolle, praktisch inzetbare wijze om de jongeren een stukje bewustwording over duurzaamheid bij te brengen.

‘We hopen dat de studenten door deze week het circulaire gedachtegoed meenemen in hun carrière,’ aldus Bas Niese, Managing Partner bij Kraaijvanger.

Werken aan future skills

Door de ontwerpopdracht in challenge based learning te gieten, werkten studenten ook aan hun future skills. Zo werkten studenten samen in interdisciplinaire teams, werd hun probleemoplossend vermogen aangewend, ontwierpen ze volgens de principes van Design Thinking en schaafden ze aan hun presentatievaardigheden door te pitchen voor een jury. En alle nieuwe contacten die ze opdeden tijdens de challenge, heeft ook hun zakelijke netwerk vergroot. Handig bij het vinden van stages of baankansen.

Kamer voor de Stad: duurzame ontmoetingsplek van Amersfoort

De opgeleverde ontwerpen moeten uiteindelijk gezamenlijk leiden tot een volledig gerealiseerde Kamer voor de Stad. Dit betreft een circulair paviljoen waarin inwoners van de gemeente Amersfoort elkaar kunnen ontmoeten en zelf ook kennis kunnen opdoen over duurzaamheid. Een langdurige samenwerking dus, die voortkomt uit de aanbesteding van Kraaijvanger Architects als ontwerper van het nieuwe stadhuis. Dankzij deze zogenoemde ‘Social Return On Investment’ en samenwerking met het Campus Connect Center krijgen onze studenten de kans om samen dit levensechte project te realiseren.

Prijs voor de beste pitch? Lunch met de burgemeester!

Het team dat als winnaar uitgeroepen is door de jury (bestaande uit onder andere Willem-Jan Stegeman, wethouder bij gemeente Amersfoort, Wytze Kuijper van Cirkelstad Amersfoort en David Hess van Kraaijvanger Architects), mocht op donderdag 30 juni lunchen met burgemeester Lucas Bolsius. Voor hen een kans om ook de burgemeester te overtuigen van hun ontwerp en te praten over de positie van jongeren in de gemeente. Iets dat ook de nieuwe coalitie die op vrijdag 1 juli gevormd is, veel aandacht gaat krijgen.

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met Susanne Lek, projectleider Duurzaamheid bij Campus Connect Center, via @email.  

4 juli 2022
ROC Midden Nederland
Bouw & Interieur College
Tech College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: