
Kort samengevat
Wil jij een succesvol horecabedrijf leiden? Tijdens de opleiding Manager/Ondernemer Horeca, ook wel ‘de middelbare hotelschool’ genoemd, leer je hoe je personeel aanstuurt, de financiën regelt en leiding geeft. Ook kun je met dit diploma een eigen (horeca)onderneming beginnen. Deze brede opleiding bereidt jou voor op werk in horeca en hospitality.
Vakken & inhoud
Theorievakken
Nederlands, Engels, Duits, rekenen, dranken- en warenkennis, marktkennis, promotie, personeelsmanagement, inkoop, voorraadbeheer, financiën.
Praktijkvakken
Ondernemen, leidinggeven, horecavaardigheden, hotelmanagement en frontoffice.
Stage
Communiceren met gasten en medewerkers, verschillende kanten van het werkveld verkennen.
Opleiding in beeld
Iets voor jou?
Dit ga je leren
Locaties
Studentenverhalen
Uitgebreide informatie
Deze opleiding duurt 3 jaar, waarbij je al vanaf jaar 1 praktijkervaring opdoet. Je volgt lessen op school in Nieuwegein van ervaren docenten. Vervolgens breng je de lessen in praktijk tijdens stages op school en bij verschillende leerbedrijven in het midden en hoger segment van de horeca.
Jaar 1
Je leert de basis van het werken in de horeca. Je krijgt daarbij vakken als dranken- en warenkennis, wijnkennis en kostprijsberekeningen. In leerrestaurant Lokaal heb je een dag in de week praktijkles. Vanaf november loop jij twee dagen per week jouw eerste stage in een horecabedrijf naar keuze. Je sluit jaar 1 af met je eerste praktijkexamen over werken in het restaurant.
Jaar 2
Dit jaar loop je 15 weken stage bij een leerbedrijf naar keuze. Verder leer je hoe je dagelijks leiding moet geven in een horecabedrijf. Je krijgt daarbij vakken als Promotie, Marktanalyse, Kwaliteitsmanagement, Personeelsmanagement, Financieel management en Leidinggeven. Daarnaast leer je alles over ondernemen en hoe je een ondernemingsplan schrijft
Jaar 3
Je loopt 20 weken stage bij een leerbedrijf dat je zelf mag kiezen. Dit mag zelfs in het buitenland! Tijdens deze stage doe je veel praktijkervaring op.
Ook organiseer je samen met andere studenten de Ondernemersweken. In teams van 3 studenten zorgen jullie volledig voor ons leerrestaurant Lokaal. Jullie bedenken een thema, maken een menu en zorgen voor de uitvoering die week. Je doet je laatste examens en aan het einde van het jaar heb je je diploma.
Tijdens je stage doe je ervaring op in de keuken, de bediening en de frontoffice van een horecabedrijf. Omdat je verschillende stages loopt tijdens je opleiding, kun je proeven aan verschillende kanten van het vak.
Stageplek vinden
Je loopt stage bij ons leerrestaurant Lokaal en bij verschillende leerbedrijven die je zelf kiest. Bijvoorbeeld bij een tof (sterren-)restaurant als Maeve, een boutique hotel als De Rechtbank of bij een bruisende locatie met horeca als Holland Casino. In het 3e jaar kun je zelfs een internationale stage lopen! Maak vooral gebruik van de goede contacten die wij hebben.
Algemene vakken
- Nederlands
- Engels
- Duits
- rekenen
- loopbaanbegeleiding
- wereldburgerschap
Praktijkvakken
- ondernemen: van een goed idee een ondernemingsplan maken, marktonderzoek, marketing en inkoopbeleid
- management: begeleiden en aansturen van medewerkers, personeels- en financieel management
- hospitality: horecavaardigheden in de bediening en keuken, dranken- en warenkennis, hotelmanagement en frontoffice
- social skills: zelfontplooiing, beroepsidentiteit, omgaan en communiceren met gasten en medewerkers, sfeer en sociale hygiëne (diploma SVH)
Keuzedelen
- voorbereiding op het hbo
- bereiden gerechten
- internationaal 2: Werken in het buitenland
- organisatie interne evenementen
- barista (basis)
- wijnkennis 2
Waar je nog meer uit kunt kiezen, hoor je tijdens je opleiding.
Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismaking. Deze ontvang je via de mail. Je krijgt informatie over de opleiding Manager/Ondernemer Horeca en er is ruimte om je vragen te stellen.
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor de opleiding Manager/Ondernemer Horeca is het lesgeld € 1458 voor het schooljaar 2025 - 2026 .
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.
Geschatte extra kosten
- Boekenpakket: €400,- voor het 1e jaar (definitieve kosten krijg je in juli).
- Laptop: de prijs hangt af van het model dat je kiest.
- Activiteiten / workshops / excursies: €120,- per jaar (definitieve kosten aan het begin van elk schooljaar).
- Schoolkleding: Voor bediening koop je je eigen kleding. Voor de keuken leen je kleding van de school.
Wil je de opleiding ervaren en sfeer proeven? Kom dan een dagje meelopen. Je kunt hiervoor een afspraak maken op een dag die jou het best uitkomt. Neem daarvoor contact op met:
Josée van de Ven, josee.vandeven [at] rocmn.nl (josee[dot]vandeven[at]rocmn[dot]nl).
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Aan het werk
Je kunt aan de slag als beginnend manager in hotels, restaurants, cateringbedrijven en andere horecagelegenheden. Je kunt ook je eigen horecabedrijf starten.
Verder leren
Nog niet klaar met studeren? Op het hbo kun je verder leren, denk aan:
- Associate degree Hotel Management
- Hoge Hotelschool
- Lerarenopleiding Consumptieve Technieken
Wat je ook kiest, wij zorgen samen met jou dat je goed bent voorbereid op de toekomst
Alle kwalificaties die door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden vastgesteld krijgen een crebonummer. Scholen gebruiken deze codes voor hun administratie.
Crebonaam: Ondernemer horeca/bakkerij (Manager/ondernemer horeca)
Crebonummer: 25184
Studie in Cijfers helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van een goede studiekeuze. Studie in Cijfers geeft namelijk informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Het is ontwikkeld samen met JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven.
Bekijk Studie in Cijfers van de opleiding Manager/Ondernemer Horeca (bol).
Meld je nu aan!
Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier. Houd je DigiD bij de hand.
Vragen? studieinfo@rocmn.nl