Van havo naar mbo

Zit je nu op de havo en heb je het gevoel dat het niet helemaal bij je past? Of blijf je zitten in havo 4 en zie je er tegenop het jaar over te moeten doen?

Denk dan eens na over een mbo-opleiding! Daarmee kun je net zo goed doorstromen naar het hbo als met een havo diploma. En de manier van leren op het mbo sluit wellicht beter bij jou aan. Op het mbo krijg je namelijk naast de algemene vakken ook praktijkvakken die aansluiten op je toekomstige hbo-opleiding, doe je allerlei projecten en ga je stage lopen. 

Besluit je na je mbo toch niet door te studeren? Dan heb je in ieder geval een waardevol diploma en staan werkgevers om je te springen!

Waarom kiezen voor het mbo?

 • Je gaat op het mbo kennismaken met de beroepsrichting die je mogelijk op het hbo zou willen doen. Je gaat dus al ervaren en leren wat bij jou past.
 • Je krijgt afwisselend onderwijs: algemene vakken (zoals Engels en Nederlands), praktijkvakken, stages en projecten. Je bent dus eerder met de inhoud en de praktijk bezig.
 • Je hebt de mogelijkheid tot versnellen van niveau 4 opleidingen (weinig tot geen vertraging t.o.v. de havo).
 • Het eindniveau van mbo-niveau 4 is hetzelfde als van de havo.
 • Op het mbo werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, aan studievaardigheden (zoals projectmatig werken) die je ook op het hbo nodig hebt. En daarnaast ontwikkel je al vakskills.
 • Op het mbo heb je meer keuzevrijheid in je lesprogramma. Je kan kiezen uit verschillende keuzedelen en excellentie-programma’s. Passend bij wat jij leuk vindt en de richting die jij op wilt.
 • Zo kun je bijvoorbeeld het keuzedeel Voorbereiding hbo doen zodat je goed bent voorbereid op het hbo.
 • Mocht je (toch) niet naar het hbo gaan, dan heb je een waardevol mbo-diploma met goede kansen op de arbeidsmarkt. Je vergroot daarmee jouw kans op een baan.

Kom langs voor een studiekeuzegesprek

Ben je er nog niet helemaal uit? Geen probleem, we helpen je graag verder. Maar een afspraak voor een studiekeuzegesprek en we ontdekken samen wat voor jou de beste route is.
Maak een afspraak

Welke richting wil je op?

Op zoek naar een tweetalige internationale opleiding? Of iets in de techniek? Wil je met kinderen werken of is sport helemaal jouw ding? Bekijk onze niveau 4 opleidingen en kies wat bij jou past.
Bekijk alle niveau 4 opleidingen

Snel door naar het hbo?

Overgangsbewijs van havo 4 naar havo 5? Neem dan een kijkje bij onze mhbo-opleidingen. Daarmee kun je binnen 2 jaar goed voorbereid doorstromen naar het hbo.
Mhbo: de beste route naar het hbo

Wat is jouw route?

 1. 1. Jouw huidige opleiding

  1. Havo 3 naar 4 overgangsbewijs

   

  2. Havo 4 naar 5 overgangsbewijs

  3. Havo 5 zonder diploma, wel overgangsbewijs van havo 4 naar 5 

  4. Havodiploma

 2. 2. Jouw mbo startniveau

  1. leerjaar 1 niveau 4 (soms versnellen), enkele mhbo-opleidingen

  2. leerjaar 1 niveau 4 (soms versnellen), mhbo-opleidingen

  3. mhbo-opleidingen, leerjaar 1 niveau 4 (vaak versneld af te ronden)

  4. mhbo-opleidingen, leerjaar 1 niveau 4  (vaak versneld af te ronden),  tweejarige Smart Technology opleiding

 3. 3. Startmoment

  1 t/m 4: september, sommige opleidingen in januari

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: