Van havo naar mbo

Trekt de combinatie van praktijk en theorie jou aan? Maak dan de stap van havo naar mbo. 

Herken je dit? Je zit op de havo, zit in de klas met je boeken voor je en denkt: “Past dit wel bij mij? Is dit echt wat ik wil?” Je bent slim, ambitieus en kunt zeker je havo-diploma halen, maar de vele uren doorbrengen in de klas trekt jou niet aan. Jij bent benieuwd hoe het is om echt ervaring op te doen, aan de slag te gaan en je handen uit de mouwen te steken. 

Bekijk hier alle mbo niveau 4 opleidingen

Van havo naar mbo: eerst het verschil

Op de havo leer je veel  uit boeken en over allerlei onderwerpen. Het onderwijs is breder en meer gericht op de theorie. 

Op het mbo krijg je praktijkvakken die aansluiten op je toekomstige hbo-opleiding of beroep. Daarnaast krijg je algemene vakken (zoals Engels en Nederlands), loop je stage en werk je veel in projecten.

Er is ook een belangrijke overeenkomst: het eindniveau van mbo-niveau 4 is gelijk aan de havo. Dus, in plaats van alleen maar leren óver iets, ga je op het mbo echt ervaren hoe het is. Nice toch?

Van havo naar mbo: misschien is de richting audiovisueel wat voor je?

5 redenen om te kiezen voor mbo

 1. Praktijkervaring: Je leert veel in de praktijk en ervaart daardoor wat bij jou past. 

 2. Flexibiliteit: Je hebt veel keuzevrijheid in je lesprogramma. Door keuzedelen en excellentieprogramma's, kies jij wat je wilt leren. Bijvoorbeeld met het keuzedeel ‘Voorbereiding op het hbo’.

 3. Sneller klaar: Je hebt op het mbo de mogelijkheid om te versnellen.

 4. Persoonlijke groei: Nadat je van havo naar mbo bent overgestapt, werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, studievaardigheden (zoals projectmatig werken) en je vakskills.

 5. Toekomstgericht: Je sluit af met een waardevol mbo-diploma met goede kansen op de arbeidsmarkt en op het hbo. 

Is mbo niveau 4 gelijk aan havo?

Het eindniveau van mbo-niveau 4 en havo is gelijk. Met een mbo-diploma heb je ten opzichte van een havodiploma iets extra, namelijk relevante werkervaring door stages en projecten. 

Je hebt al vakskills ontwikkeld door de praktijkvakken. Na het mbo aan het werk? Vanwege je praktijkgerichte opleiding staan werkgevers om je te springen. 

Wat is jouw route van havo naar mbo?

 1. 1. Jouw huidige opleiding

  1. Havo 3 naar 4 overgangsbewijs

   

  2. Havo 4 naar 5 overgangsbewijs

  3. Havo 5 zonder diploma, wel overgangsbewijs van havo 4 naar 5 

  4. Havodiploma

 2. 2. Jouw mbo startniveau

  1. Leerjaar 1 niveau 4 (soms versnellen), enkele mhbo-opleidingen
  2. Leerjaar 1 niveau 4 (soms versnellen), mhbo-opleidingen
  3. Mhbo-opleidingen, leerjaar 1 niveau 4 (vaak versnellen)
  4. Mhbo-opleidingen, leerjaar 1 niveau 4  (vaak versnellen)
 3. 3. Startmoment

  Alle opleidingen starten in september, sommige opleidingen starten ook in februari

Van havo 4 naar het mbo

Overweeg je om van havo 4 naar mbo te gaan? Dat kan. Met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo, kun je je aanmelden voor een mbo niveau 4 opleiding. Zit je dus in havo 4 en ga je niet over? Geen probleem, je kunt meteen overstappen naar een mbo-opleiding. 

Wil je weten welke opleiding binnen ROC Midden Nederland bij je past? Doe de studiekeuzetest en wij zorgen dat je in een leuke opleiding start. 

Van havo naar mbo: Studenten achter laptop aan tafel

Steeds meer havisten kiezen mbo

Steeds meer havisten kiezen voor het mbo. In 3 jaar tijd is die groep meer dan verdubbeld. 
Havisten die naar het mbo gaan, kiezen het vaakst voor een opleiding in de richting van horeca, verpleegkunde of marketing en communicatie. Ook sportopleidingen en de opleiding tot pedagogisch medewerker in de kinderopvang zijn bij deze leerlingen in trek. Wat kies jij?

"Het mbo is steeds meer een positieve keuze. Niet alleen voor leerlingen, maar ook voor ouders en de samenleving. En mbo'ers zijn erg gewild op de arbeidsmarkt" 
Adnan Tekin, voorzitter MBO-raad

Bron: 'Havo-leerlingen stappen vaker over naar het mbo' - Donderdag 18 april 2024

 

Met je havodiploma naar het mbo

Heb je jouw havodiploma gehaald en wil je naar mbo? Dat kan zeker! Veel havisten kiezen ervoor om na het behalen van hun havodiploma naar het hbo te gaan. Toch is dit niet altijd de beste keuze. Het mbo kan een fijn opstapje zijn om alvast wat ervaring op te doen.

En een groot voordeel: met een havodiploma kun je versneld een mbo niveau 4 opleiding afronden. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze mhbo-opleidingen. Dan heb je met je havodiploma binnen 2 jaar een waardevol mbo-diploma.

Studenten in de kantine

Mhbo, wat is dat eigenlijk? Check de video met uitleg

Boek een studiekeuzegesprek

Ben je er nog niet helemaal uit? Geen probleem, wij helpen je. Boek een studiekeuzegesprek en we ontdekken samen wat voor jou de beste route is.
Maak een afspraak

Welke richting wil je op?

Op zoek naar een tweetalige internationale opleiding? Of iets in de techniek? Wil je met kinderen werken of is sport jouw ding? Bekijk onze niveau 4 opleidingen en kies wat bij jou past.
Bekijk alle niveau 4 opleidingen

Snel door naar het hbo?

Overgangsbewijs van havo 4 naar havo 5? Neem dan een kijkje bij onze mhbo-opleidingen. Daarmee kun je binnen 2 jaar goed voorbereid doorstromen naar het hbo.
Mhbo: de beste route naar het hbo
"Kies je eigen weg en bestemming, Want er zijn zo veel dingen die je kunt doen, maar slechts een paar die alleen jij kunt doen. Ons land heeft jouw talenten hard nodig."

Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: