Van havo naar mbo

Mbo onderwijs
Op het mbo krijg je naast de algemene vakken ook praktijkvakken die aansluiten op je toekomstige hbo-opleiding of beroep. Je krijgt algemene vakken (zoals Engels en Nederlands), praktijkvakken, stages en projecten. Het eindniveau van mbo-niveau 4 is gelijk aan de havo.

Aanmelden
Dat kan nog, maar wacht niet te lang zodat alles voor de zomer is geregeld.

5 redenen om als havist te kiezen voor het mbo

 1. Je leert veel in de praktijk en gaat dus ervaren en leren wat bij jou past. En je merkt of de gekozen studierichting bij je past zodat je op het hbo een passende richting kiest. 
 2. Je hebt keuzevrijheid in je lesprogramma. Door keuzedelen en excellentieprogramma's, kies jij wat je wilt leren. Er is bijvoorbeeld een keuzedeel Voorbereiding op het hbo.
 3. Je hebt de mogelijkheid om te versnellen.
 4. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling, studievaardigheden (zoals projectmatig werken) en je ontwikkelt vakskills.
 5. Je sluit af met een waardevol mbo-diploma met goede kansen op de arbeidsmarkt en op het hbo. 

Is mbo niveau 4 gelijk aan havo?

Ja en nee.

Je kunt met een havodiploma of met een mbo-diploma niveau 4 door naar het hbo. 

Wat je met een mbo-diploma nog extra hebt ten opzichte van een havodiploma is relevante werkervaring door stages en projecten. Daarnaast heb je ook vakskills ontwikkeld door de praktijkvakken. En na het mbo kan je er ook altijd voor kiezen om je carrière te gaan starten want werkgevers staan om je te springen. 

Van havo 4 naar het mbo

Wil je overstappen van havo 4 naar het mbo? Dat kan. Als je een overgangsbewijs hebt van 3 naar 4 havo kun je je aanmelden voor een mbo niveau 4 opleiding. Dus zit je nu in havo 4 en ga je niet over? Geen probleem, je kunt meteen overstappen van havo naar mbo. 

Met je havodiploma naar het mbo?

Dat kan, je kunt met een havodiploma versneld een mbo niveau 4 opleiding afronden. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze mhbo-opleidingen. Dan heb je met je havodiploma binnen 2 jaar een waardevol mbo-diploma. 

Wat is jouw route?

 1. 1. Jouw huidige opleiding

  1. Havo 3 naar 4 overgangsbewijs

   

  2. Havo 4 naar 5 overgangsbewijs

  3. Havo 5 zonder diploma, wel overgangsbewijs van havo 4 naar 5 

  4. Havodiploma

 2. 2. Jouw mbo startniveau

  1. Leerjaar 1 niveau 4 (soms versnellen), enkele mhbo-opleidingen

  2. Leerjaar 1 niveau 4 (soms versnellen), mhbo-opleidingen

  3. Mhbo-opleidingen, leerjaar 1 niveau 4 (vaak versnellen)

  4. Mhbo-opleidingen, leerjaar 1 niveau 4  (vaak versnellen)

 3. 3. Startmoment

  Alle opleidingen starten in september, sommige opleidingen starten ook in februari

Kom langs voor een studiekeuzegesprek

Ben je er nog niet helemaal uit? Wil je weten wat je opties zijn als je van havo naar het mbo gaat? Geen probleem, we helpen je graag verder. Maar een afspraak voor een studiekeuzegesprek en we ontdekken samen wat voor jou de beste route is.
Maak een afspraak

Welke richting wil je op?

Op zoek naar een tweetalige internationale opleiding? Of iets in de techniek? Wil je met kinderen werken of is sport helemaal jouw ding? Bekijk onze niveau 4 opleidingen en kies wat bij jou past.
Bekijk alle niveau 4 opleidingen

Snel door naar het hbo?

Overgangsbewijs van havo 4 naar havo 5? Neem dan een kijkje bij onze mhbo-opleidingen. Daarmee kun je binnen 2 jaar goed voorbereid doorstromen naar het hbo.
Mhbo: de beste route naar het hbo

Opleiding Automotive Engineer

Zit jij op de havo en wil je meer via de praktijk leren in plaats van alleen de theorie? Ben je gek op auto’s en wil jij alles weten over innovaties en technische ontwikkelingen binnen de Automotive-industrie? Wil jij gedurende je opleiding ook aan het werk? Dan is de mbo-opleiding Automotive Engineer wat voor jou!

Student Automotive met laptop in de werkplaats

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: