Alles over het mbo

Mbo'ers zijn keihard nodig om Nederland draaiende te houden. Je vindt mbo'ers dan ook in alle branches. Verpleegkundigen, onderwijsassistenten, eventmanagers, engineers, content creators, logistiek supervisors en nog meer: allemaal mbo'ers.

Kies je voor het mbo, dan kies je voor een goede voorbereiding op je toekomst. En goede kansen op de arbeidsmarkt, want daar is een mbo-diploma veel waard. Je kunt natuurlijk ook verder studeren, op een volgend mbo-niveau of op het hbo.

Leerwegen en niveaus

Bij het mbo kun je kiezen uit een beroepsopleidende leerweg (bol) of een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij een bol opleiding ga je naar school en loop je daarnaast stages. Bij een bbl opleiding ga je aan het werk bij een erkend leerwerkbedrijf en kom je ongeveer 1 dag per week naar school. Meer uitleg over bol en bbl.

Hoe lang een mbo-opleiding duurt is heel wisselend. De duur hangt namelijk af van het niveau van de opleiding en soms ook van jouw kennis en ervaring. Kijk altijd bij de opleiding van jouw keuze voor de exacte duur. Interesse in versnellen of mhbo? Kijk hier.

Niveau Duur*
Niveau 1

1 jaar

Niveau 2 1 - 2 jaar
Niveau 3 2 - 3 jaar
Niveau 4 3 - 4 jaar
Niveau 4 mhbo

1 - 2 jaar

*Door jouw kennis en ervaring kan de duur altijd afwijken. 

Wat kost een mbo-opleiding?

Voor een mbo-studie betaal je schoolkosten zoals boeken en wettelijke kosten zoals lesgeld. Een mbo-school is verantwoordelijk voor de basisuitrusting en de bijzondere leermiddelen voor studenten. Denk bijvoorbeeld aan machines, gereedschappen, koksmessen, praktijkmaterialen en entreegelden voor verplichte excursies. 

Als student ben je verantwoordelijk voor de leermiddelen die nodig zijn om de lessen voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan boeken, readers, schriften en mappen. Maar ook zaken zoals kleding, uniform, schoeisel, persoonlijk beschermingsmateriaal en een vaccinatie of Sport Medisch Advies. Meer informatie.

Lesgeld schooljaar 2022 - 2023

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen.

Type opleiding Niveau Bedrag
Bol-opleiding Alle niveaus € 1.239,-.
Bbl-opleiding  Entree en niveau 2 € 258,-
Bbl-opleiding Niveau 3 en 4 € 624,-

 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: