Alles over het mbo

Mbo'ers zijn keihard nodig om Nederland draaiende te houden. Je vindt mbo'ers dan ook in alle branches. Verpleegkundigen, onderwijsassistenten, eventmanagers, engineers, content creators, duurzaamheidsadviseurs, logistiek supervisors en nog meer: allemaal mbo'ers.

Kies jij voor het mbo, dan kies je voor een goede voorbereiding op je toekomst. En goede kansen op de arbeidsmarkt, want daar is een mbo-diploma veel waard. Je kunt natuurlijk ook verder studeren, op een volgend mbo-niveau of op het hbo. 

Twee typen mbo-onderwijs: bol en bbl

Je kunt een opleiding volgen via de beroepsopleidende leerweg (bol) of de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij bol ga je naar school en loop je daarnaast stages. Bij bbl ga je aan het werk bij een erkend leerwerkbedrijf en kom je ongeveer 1 dag per week naar school. Meer uitleg over bol en bbl.

Hoe lang duurt een mbo-opleiding

Niveau Duur opleiding
Niveau 1 (entree) 1 jaar
Niveau 2 1 - 2 jaar
Niveau 3 2 - 3 jaar
Niveau 4 3 - 4 jaar
Niveau 4 MHBO  1 - 2 jaar

Door jouw kennis en ervaring kan de duur altijd afwijken. Ook is het soms mogelijk om een opleiding te versnellen. 

studenten in gesprek

Wat kost een mbo-opleiding?

Voor een mbo-studie betaal je schoolkosten, zoals boeken, en wettelijke kosten, zoals lesgeld. Een mbo-school is verantwoordelijk voor de basisuitrusting en de bijzondere leermiddelen voor studenten. Denk bijvoorbeeld aan machines, gereedschappen, koksmessen, praktijkmaterialen en entreegelden voor verplichte excursies. 

Als student ben je verantwoordelijk voor de leermiddelen die nodig zijn om de lessen voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan boeken, readers, schriften en mappen. Maar ook zaken zoals kleding, uniform, schoeisel, persoonlijk beschermingsmateriaal en een vaccinatie of Sport Medisch Advies. Meer informatie.

Studenten aan het werk

Lesgeld schooljaar 2022 - 2023

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen.

Type opleiding Niveau Bedrag
Bol-opleiding Alle niveaus € 1.239,-.
Bbl-opleiding  Entree en niveau 2 € 258,-
Bbl-opleiding Niveau 3 en 4 € 624,-

 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: