Alles over het mbo

Mbo'ers zijn keihard nodig om Nederland draaiende te houden. Je vindt mbo'ers dan ook in alle branches. Verpleegkundigen, onderwijsassistenten, eventmanagers, engineers, content creators, duurzaamheidsadviseurs, logistiek supervisors en nog meer: allemaal mbo'ers.

Kies jij voor het mbo, dan kies je voor een goede voorbereiding op je toekomst. En goede kansen op de arbeidsmarkt, daar is een mbo-diploma veel waard. Je kunt natuurlijk ook verder studeren, op een volgend mbo-niveau of op het hbo. 

Wat kost een mbo-opleiding?

Voor een mbo-studie betaal je schoolkosten, zoals boeken, en wettelijke kosten, zoals lesgeld. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap bepaalt de regels over wie welke kosten betaalt. 
Een mbo-school is verantwoordelijk voor de basisuitrusting en de bijzondere leermiddelen voor studenten. Denk bijvoorbeeld aan machines, gereedschappen, koksmessen, praktijkmaterialen en entreegelden voor verplichte excursies. 

Als student ben je verantwoordelijk voor de leermiddelen die nodig zijn om de lessen voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan boeken, readers, schriften en mappen. Maar ook zaken zoals kleding, uniform, schoeisel, persoonlijk beschermingsmateriaal en een vaccinatie of Sport Medisch Advies. Meer informatie.

Studenten aan het werk

Lesgeld schooljaar 2022 - 2023

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen.

Type opleiding Niveau Bedrag
Bol-opleiding Alle niveaus € 1.239,-.
Bbl-opleiding  Entree en niveau 2 € 258,-
Bbl-opleiding Niveau 3 en 4 € 624,-

 

Heb je 4 minuutjes? Bekijk dan deze video over het mbo.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: