Alles over het mbo

Mbo'ers zijn keihard nodig om Nederland draaiende te houden. Je vindt mbo'ers dan ook in alle branches. Verpleegkundigen, onderwijsassistenten, eventmanagers, engineers, content creators, logistiek supervisors en nog meer: allemaal mbo'ers.

Kies je voor het mbo, dan kies je voor een goede voorbereiding op je toekomst. En goede kansen op de arbeidsmarkt, want daar is een mbo-diploma veel waard. Je kunt natuurlijk ook verder studeren, op een volgend mbo-niveau of op het hbo.

Opleidingsniveaus

Het mbo-onderwijs heeft vier opleidingsniveaus.

Entree (niveau 1) Assistentenopleiding
Niveau 2 Basisberoepsopleiding
Niveau 3 Vakopleiding
Niveau 4 Middenkaderopleiding

Entree: Je werkt als assistent en je voert eenvoudige taken uit onder begeleiding van collega’s. Je kunt op dit niveau beginnen zonder vooropleiding. 

Niveau 2: Je wordt opgeleid tot vakman/vakvrouw. Je bent vooral praktisch bezig en doet uitvoerend werk. 

Niveau 3: Je kunt zelfstandig aan de slag in jouw vakgebied. 

Niveau 4: Je voert volledig zelfstandig je werk uit en bent breed inzetbaar. Ook kun je een specialisatie ontwikkelen of een leidinggevende functie vervullen. Je kunt doorstromen naar het hbo. 

Opleidingsduur

Hoe lang een mbo-opleiding duurt is heel wisselend. De duur hangt namelijk af van het niveau van de opleiding en soms ook van jouw kennis en ervaring. Kijk altijd bij de opleiding van jouw keuze voor de exacte duur. Interesse in versnellen of mhbo? Kijk hier.

Niveau Duur*
Niveau 1

1 jaar

Niveau 2 1 - 2 jaar
Niveau 3 2 - 3 jaar
Niveau 4 3 - 4 jaar
Niveau 4 mhbo

2 jaar

*Door jouw kennis en ervaring kan de duur altijd afwijken. 

Twee typen mbo-onderwijs: bol en bbl

Bij het mbo kun je kiezen uit een beroepsopleidende leerweg (bol) of een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). 

Bol: school en stage

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Volg je een bol-opleiding dan volg je lessen op school en daarnaast ga je verschillende keren op stage in de beroepspraktijk.

Student in gesprek met docent in lokaal

Bbl: werken en leren

Wil je veel in de praktijk leren en minder naar school gaan? Kies dan voor een bbl-opleiding. Je leert vooral door 'te doen'. Je gaat ongeveer 4 dagen per week werken bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 dag per week naar school. Op de website van stagemarkt vind je alle erkende leerbedrijven en de beschikbare leerwerkplekken.

Student op stageplek in gesprek

Switchen tussen bol en bbl

Je kunt overstappen tussen een bol- en bbl-opleiding. Bijvoorbeeld als je start met een bol-opleiding en na je stage kan blijven werken bij je stagebedrijf. In overleg met je opleiding mag je dan meestal overstappen naar de bbl-variant van je opleiding (als die er is).

Wat kost een mbo-opleiding?

Voor een mbo-studie betaal je schoolkosten zoals boeken en wettelijke kosten zoals lesgeld. Een mbo-school is verantwoordelijk voor de basisuitrusting en de bijzondere leermiddelen voor studenten. Denk bijvoorbeeld aan machines, gereedschappen, koksmessen, praktijkmaterialen en entreegelden voor verplichte excursies. 

Als student ben je verantwoordelijk voor de leermiddelen die nodig zijn om de lessen voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan boeken, readers, schriften en mappen. Maar ook zaken zoals kleding, uniform, schoeisel, persoonlijk beschermingsmateriaal of Sport Medisch Advies. Meer informatie via deze link.

Lesgeld schooljaar 2023 - 2024

Ben je jonger dan 18 jaar dan betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 2023 ouder dan 18 jaar dan ben je verplicht lesgeld te betalen.

Type opleiding Niveau Bedrag
Bol-opleiding Alle niveaus € 1.357,-
Bbl-opleiding  Entree en niveau 2 € 270,-
Bbl-opleiding Niveau 3 en 4 € 654,-

 

Na het mbo: verder studeren, baan of eigen bedrijf?

Met een diploma van ROC Midden Nederland kun je natuurlijk een baan vinden, maar ook verder studeren of een eigen bedrijf starten. Voor doorstuderen geldt in het algemeen: hoe hoger de opleiding des te meer kans op werk. Veel studenten kiezen ervoor om na hun opleiding door te studeren op een hoger niveau binnen het mbo of door te gaan naar het hbo. Bedrijven huren steeds vaker mensen voor een bepaalde klus in. Daarom starten mbo-studenten steeds vaker hun eigen bedrijf. Ze starten een eigen winkel of beautysalon. Of ze starten bijvoorbeeld als ondernemer in de creatieve industrie, zorg, ICT of bouw.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: