Navigatie


Instroom zonder vo-diploma

Ons instroombeleid gaat uit van de wettelijke vooropleidingseisen. We stellen dus geen aanvullende eisen, tenzij het selectieopleidingen of versnelde opleidingen (zoals mhbo) betreft. De vooropleiding van een leerling bepaalt op welke niveau gestart wordt in het mbo.

Heeft een leerling geen vo-diploma behaald, dan verwijzen we de leerling terug naar het vo. Wij vinden het namelijk belangrijk dat de leerling eerst een vmbo-diploma haalt en daarna op een passend niveau instroomt. Alleen onder bepaalde voorwaarden komt een leerling in aanmerking voor een toelatingsonderzoek. Over deze voorwaarden, hebben we afspraken gemaakt met de andere mbo-scholen in de regio. 

Toelatingsonderzoek voor leerling zonder vo-diploma

Het uitgangspunt is dat we ongediplomeerde instroom willen voorkomen want leerlingen zijn kwetsbaar als ze een mbo-opleiding starten zonder vo-diploma. Wanneer zij uitvallen in het mbo hebben zij geen enkel diploma. 

Belangrijk in de motivatie voor deelname is:

  1. Een antwoord op de vraag: waarom is het nadrukkelijk niet in het belang van de leerling om nog langer aan het voortgezet onderwijs deel te nemen.
  2. Een antwoord op de vraag: op basis waarvan heeft de vo-school er vertrouwen in dat de leerling succesvol zijn diploma gaat halen op het mbo. 

De eindbeslissing over deelname aan het toelatingsonderzoek en de uiteindelijke toelichting ligt altijd bij het mbo.

Toelatingsonderzoek

De decaan vraagt het toelatingsonderzoek aan als de leerling voldoet aan de gestelde voorwaarden. Aanvragen kan na de eerste examenuitslag via de mail bij de opleiding waar de leerling zich heeft aangemeld.  

Voor leerlingen die zich al voor een mbo-opleiding hebben aangemeld en die voldoen aan een van onderstaande voorwaarden, kan een toelatingsonderzoek aangevraagd worden:

  • Leerlingen die het vmbo of havo 3 hebben doorlopen en voor de 2e keer (dreigen te) zakken of (in het geval van havo 3) blijven zitten.
  • Leerlingen die het vmbo of havo 3 hebben doorlopen, in een eerder jaar zijn blijven zitten en vervolgens (dreigen te) zakken of (in geval van havo 3) weer te blijven zitten.
  • Leerlingen die het vmbo of havo 3 hebben doorlopen, (dreigen te) zakken of (in het geval van havo 3) blijven zitten en op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.
  • Leerlingen die voor de 2e keer (dreigen te) blijven zitten in het 3e jaar vmbo-kb/gl/tl of voor de 1e keer (dreigen te) blijven zitten in het 3e jaar vmbo-kb/gl/tl en in een eerder leerjaar al eens zijn blijven zitten.

De aanvraagprocedure bestaat uit 4 stappen:

Stap 1
De leerling meldt zich voor 1 april aan voor een mbo-opleiding

Stap 2
Na de eerste examenuitslag vraagt de decaan via de mail, samen met de leerling en/of ouder(s), het toelatingsonderzoek aan bij de opleiding waar de leerling zich heeft aangemeld. 
Bij die mail moeten 3 stukken worden meegestuurd.
 

  1. Motivatiebrief van de leerling met als inhoud: motivatie voor opleiding en beroep, welke kwaliteiten de leerling heeft en waarom de leerling denkt dat hij succesvol zal zijn in het mbo.
  2. Aanbevelingsbrief van de toeleverende school met als inhoud: motivatie waarom het voor de leerling niet goed is om langer in het vo te blijven of een diploma op het vavo te halen, motivatie waarom de decaan vertrouwen heeft dat de leerling succesvol is in het mbo, wat de kwaliteiten zijn van de leerling en wat de leerling nodig heeft om de opleiding succesvol af te ronden.
  3. Resultaten die behaald zijn: rapporten en cijferlijst examen.

Je stuurt de mail naar: ROC Midden Nederland Centraal Service Team Instroom (CSTI): aanmelden [at] rocmn.nl (screenerscsti[at]rocmn[dot]nl)
Ben je aangemeld bij een ander mbo, stuur je mail dan naar: MBO Amersfoort Team Centrale Intake (TCI): tci [at] mboamersfoort.nl (tci[at]mboamersfoort[dot]nl) of MBO Utrecht Team Aanmeld en Check: aanmelden [at] mboutrecht.nl (aanmelden[at]mboutrecht[dot]nl)
 

Stap 3 
Als de leerling voldoet aan de afgesproken criteria, ontvangt hij een uitnodiging voor een toelatingsonderzoek. Komt de leerling niet in aanmerking, dan krijgt hij daarvan bericht. Het toelatingsonderzoek kan uit verschillende onderdelen bestaan en de leerling ontvang daarover informatie. 

Stap 4 
Naar aanleiding van het toelatingsonderzoek besluit de betreffende opleiding of de leerling wel of niet geplaatst wordt op de opleiding. Dat besluit wordt gecommuniceerd naar de leerling.

Veelgestelde vragen

De decaan kan een toelatingsonderzoek aanvragen.

Het toelatingsonderzoek kan aangevraagd worden na de uitslag van het eerste examen.

De uiterste aanvraagdatum is 14 september. 

Jongeren blijven volledig leerplichtig tot het einde van het schooljaar waarin ze 16 jaar worden. Hierna is er een kwalificatieplicht voor jongeren die nog geen 18 jaar zijn en nog geen startkwalificatie hebben (minimaal een havodiploma of een diploma op mbo niveau 2).