Gezond Stedelijk Leven

Bij ROC Midden Nederland willen we een gezond leven voor iedereen bereikbaar maken. We hechten daarom veel waarde aan studentenwelzijn, vitaliteit, positieve gezondheid en werken samen met de regio aan een gezonde samenleving.

We leren dat gezondheid niet alleen gaat over niet-ziek zijn, maar ook over lekker in je vel zitten, het gevoel hebben dat je mee kunt doen en gezien worden. Bij ROC Midden Nederland geven we onze studenten tools om zich in hun persoonlijke leven goed te voelen, aan de hand van methode van Positieve Gezondheid. Ook leren we om deze brede blik op gezondheid toe te passen in het werk. 

Om deze idealen te realiseren is er het programma Gezond Stedelijk Leven. We werken samen met gemeenten, organisaties en professionals in Utrecht om de transitie van ziekte en zorg naar gezondheid en preventie te maken. De regionale samenwerking doen we binnen het RIF-project Gezond Stedelijk Leven.

 

Training ‘Positieve Gezondheid in les en gesprek’

In de training ‘Positieve Gezondheid in les en gesprek’ leer je onder andere het gedachtegoed van positieve gezondheid toe te passen in contact met studenten. Je leert gesprekstechnieken waarbij je als docent of studentcoach samen met de student het spinnenweb kunt invullen en bespreken.

Lees alles wat je moet weten over de training en schrijf je snel in.

Drie studenten bespreken een kaart met elkaar

Nieuw: open dag in het Vitaliteitslab

Het Vitaliteitslab wint aan populariteit: vorig jaar beleefden bijna tweeduizend studenten en docenten de experience over Positieve Gezondheid. Wat je leert tijdens zo'n sessie? Goed voor jezelf zorgen, de regie pakken op je dag, lekker leren samenwerken met collega's en meer aspecten van Positieve Gezondheid. In het lab leer je op een leuke manier: door te luisteren maar ook door te doen. Niet alleen studenten en docenten zijn welkom: ook steeds meer collega's van organisaties in de regio plannen een bezoek. Wil je eens kijken of het ook iets voor jouw team is? Kom langs op de open dag in het lab!

Deelnemers cursus

Hoe docenten werken aan Positieve Gezondheid op school

Steeds meer docenten volgen de module ‘Werken met Positieve Gezondheid’. Deze maand heeft weer een enthousiaste groep een certificaat gehaald. 'Ik merk nu echt dat het gedachtegoed van Positieve Gezondheid lééft op school,' vertelt trainer Saskia Idink. De cursus wordt gegeven in het kader van ons programma Gezond Stedelijk Leven, waarin we gezond leven voor iedereen bereikbaar willen maken. Meer informatie vind je hier.

Studenten GSL

Ons team komt naar je (school) toe

Hoe praat je met een student over gevoel? Hoe geef je les over mentale gezondheid? Bij ROC Midden Nederland doen we dit aan de hand van de filosofie van Positieve Gezondheid. 'We vertellen niet wat jij moet doen, maar maken je bewust van wat je al goed doet en helpen je na te denken wat je anders of beter wil doen,' vertelt Roland Robijn, projectleider van het Vitaliteitslab. 
Iets voor jouw studenten? We komen met ons mobiele lab graag op jouw sportdag of studiedag. Je kunt ons natuurlijk ook bezoeken in ons Vitaliteitslab in Utrecht. Lees hier meer over het interview dat Roland gaf aan de Gezonde School.

We komen naar je toe

ROCMN’ers Gezond Stedelijk Leven in Finland

Onlangs zijn de ROCMN-collega’s Norbert Ruepert, Monique Greefhorst en Britt van Bladel afgereisd naar Lappeenranta in Finland voor een bijeenkomst met de partners van het Europese project VITALity for the Future. Hierbij staat het gedachtegoed van Positieve Gezondheid centraal. Tijdens de bijeenkomst gingen Britt, Monique en Norbert met hun internationale collega’s in gesprek over de implementatie van Positieve Gezondheid binnen het onderwijs en werden ervaringen met elkaar uitgewisseld. Benieuwd naar meer?

Robot

Hoe studenten denken fitter, actiever en positiever te worden op school

Studenten van de Campus Amersfoort mochten zelf bedenken hoe de school zó kan worden ingericht dat ze zich blijer, actiever en fitter gaan voelen. De creatieve sessies horen bij het plan van ROC Midden Nederland om studenten te leren anders naar gezondheid te kijken. Dat is waar het om draait in het programma Gezond Stedelijk Leven. Benieuwd naar de creatieve sessie?

Studenten tijdens de creatieve sessie
Studenten tijdens de creatieve sessie (foto: Wendy van Hardeveld)

Britts onderzoek naar Positieve Gezondheid in het mbo-onderwijs

Hoe denken studenten over een brede blik op gezondheid, over veerkracht en eigen regie? Onze eigen onderzoeker Britt van Bladel zocht het uit. In de lessen over Positieve Gezondheid leren ze over deze termen en ze leren dat gezondheid breder is dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Lekker in je vel zitten, het gevoel hebben dat je mee kan doen en gezien worden zijn dan bijvoorbeeld belangrijke factoren. Overall vinden de studenten het leuk om hier meer over te weten, blijkt uit het onderzoek. Lees het hier!

Britt
Britt van Bladel (foto Wendy van Hardeveld)

Studenten opleiden tot duurzaam inzetbare professionals

Met Gezond Stedelijk Leven willen we een bijdrage leveren aan het oplossen van toekomstig tekorten aan arbeidskrachten in de zorg. Dit doen we door samen met het werkveld de studenten en medewerkers van de toekomst op te leiden tot duurzaam inzetbare professionals. Daarom zijn wij ook partner van het Institute For Positive Health (Machteld Huber). Onze studenten (toekomstige én huidige werknemers) en onze medewerkers leren we op een andere manier naar gezondheid te kijken waarbij elementen als veerkracht, zingeving en eigen regie veel meer centraal staan. 

Brede kijk op gezondheid
Studenten leren een brede kijk op gezondheid te hebben.

Samen met organisaties in de regio

Als grootste mbo-instelling van de regio Utrecht kunnen wij met ons onderwijs helpen om in de samenleving de transitie te maken van 'ziekte en zorg' naar 'gezondheid en preventie'. Maar echt verschil maken kunnen we pas als we samenwerken in de regio. Daarom trekken we samen op met (zorg)organisaties en overheidsinstellingen in onze regio en hebben we samen een aanvraag gedaan voor steun vanuit het Regionaal Investeringsfonds voor het mbo. Ook de landelijke overheid steunt ROC Midden Nederland in de plannen die we gezamenlijk hebben voor een gezondere regio. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap steunt in de vorm van subsidie (Regionaal Investeringsfonds, RIF) toe te kennen voor de komende vier jaar. Lees hier alles over het RIF-project Gezond Stedelijk Leven.

Met de regio
In Gezond Stedelijk Leven trekt ROC Midden Nederland op met de regio.

Hoe ziet het programma Gezond Stedelijk Leven eruit?

ROC Midden Nederland werkt dus aan een gezonde regio. Dit doen we door intern stappen te maken in de kwaliteit van ons onderwijs, door trainingen aan te bieden aan professionals die zich willen laten bijscholen, door onderzoek te doen en de opbrengsten daarvan te delen. In de regionale ambitie hebben we samenwerking gezocht met partners. Samen werken we in zes deelprojecten aan onze plannen: Onderwijs en professionalisering, Samenwerking, Hybride Leeromgeving, Leven Lang Ontwikkelen, Onderzoek en Gezond Werkgeverschap. 

Het spinnenweb
Jongeren krijgen les over Positieve Gezondheid.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: