Het Vitaliteitslab

Het Vitaliteitslab

In het Vitaliteitslab in Utrecht kunnen studenten, docenten, bewoners en bedrijven meer leren over gezondheid. Wat is dat eigenlijk, gezond zijn? Voor de een is dit niet ziek zijn, voor de ander gelukkig zijn, weer een ander vindt dat gezondheid alles te maken heeft met je fit en vitaal voelen. In het Vitaliteitslab leer je aan de hand van het concept Positieve Gezondheid alles over dit begrip.

Leren in het Vitaliteitslab

Het EBU bezoekt het Vitaliteitslab

Het Vitaliteitslab staat voor regionale samenwerking op het gebied van gezondheid. Johan Spronk, voorzitter van het College van Bestuur van ROC Midden Nederland, ontving er daarom graag zijn collega’s van het Economic Board Utrecht (EBU). Burgermeester Sharon Dijksma is voorzitter van het EBU, een netwerk van bedrijven, kennisinstellingen, gemeenten en maatschappelijke organisaties die werken aan een gezonde toekomst voor onze regio. Ook ROC Midden Nederland is hieraan verbonden met het programma Gezond Stedelijk Leven op school. 

Sharon Dijksma, voorzitter van de EBU, in het Vitaliteitslab

Een kijkje in het Vitaliteitslab

In het Vitaliteitslab in stadion Galgenwaard in Utrecht ervaren professionals, studenten en bewoners hoe de aanpak van Positieve Gezondheid hun eigen leven en dat van de mensen om hen heen kan beïnvloeden. In onze Future Care Labs maken studenten, professionals, cliënten, medewerkers en bedrijven kennis met nieuwe technologieën en inzichten rondom Positieve Gezondheid en de zorg. Ook een bezoek plannen? Neem contact met ons op via vitaliteit@rocmn.nl.

On the road met ons mobiele Vitaliteitslab

Het Mobiele Vitaliteitslab is samen met onze studenten ontwikkeld om Utrechtse wijken in te gaan en bewoners van Utrecht bewust te maken van het belang van positieve gezondheid. We werken samen met bedrijven, gemeenten en de provincie Utrecht om bij te dragen aan een gezonder en vitaler leven voor iedereen. Het Mobiele Vitaliteitslab is een speciaal ontwikkelde bakfiets met games, healthchecks en experiences op het gebied van Positieve Gezondheid.

“Leefstijlziekten, die steeds meer voorkomen, zijn voor een groot deel te voorkomen of tenminste te verbeteren. Dat bespaart geld, maar levert vooral meer welbevinden en kwaliteit van leven op. Positieve Gezondheid richt zich juist op het bevorderen van gezondheid en welzijn. Prachtig dat ROC Midden Nederland dit centraal in het onderwijsaanbod plaatst.” Machteld Huber, oprichter Institute for Positive Health

Studenten aan de slag met Positieve Gezondheid

Onze studenten gaan in de lessen Vitaal Burgerschap aan de slag met Positieve Gezondheid. Zij kijken naar hun eigen gezondheid vanuit dit gedachtegoed. Met het keuzedeel 'Positieve Gezondheid in de praktijk' leren studenten Positieve Gezondheid toe te passen in hun stage of toekomstige werk. Ze weten hoe ze gesprekken kunnen voeren aan de hand van de zes dimensies van Positieve Gezondheid. En ze leren mensen te ondersteunen bij hun wens om te veranderen binnen één of meerdere dimensies. Hierdoor zijn studenten beter in staat om bewegen, gezondheid en vitaliteit van mensen te stimuleren.

Positieve Gezondheid mbo voor professionals

We leiden onze deelnemers op met de visie van Positieve Gezondheid. Door anders naar gezondheid te kijken kunnen zij de regie nemen over hun eigen gezondheid, en zijn zij in staat om anderen (privé of in hun werk) te helpen om meer regie te nemen over hún gezondheid en leefstijl.  Jouw collega's ook inspireren met de beweging rondom Positieve Gezondheid? Bekijk ons aanbod.

Mijn Positieve Gezondheid

Samenwerken aan Positieve Gezondheid

Samen met vijf andere ROC’s zijn wij per 1 februari 2022 gestart met het project ‘Positieve Gezondheid in de praktijk’, gesubsideerd door ZonMw. ROC Midden Nederland, Graafschap College, Alfa College, Landstede, ROC van Twente en het Koning Willem I College gaan gezamenlijk het gedachtegoed van Positieve Gezondheid in de onderwijspraktijk implementeren. Tijdens dit project gaan wij samen aan de slag met een onderwijsprogramma voor mbo-studenten, train-the-teacher programma voor docenten, onderzoek gericht op ontwerp van de materialen, de implementatiestrategie en de resultaten en zetten we ons in voor de borging van het onderwijsmateriaal en training. 

Contact

Bezoekadres

Vitaliteitslab, Herculesplein 315, 3584 AA Utrecht
Bekijk in Google Maps

Neem contact met ons op via de mail