Kort samengevat
Tijdens deze opleiding leg je waterleidingen, verwarmingsinstallaties, warmtepompen, zonneboilers en waterafvoeren aan met moderne duurzame materialen. Je lost problemen op en werkt vaak samen met een collega.
Praktische info
Niveau | 2 |
---|---|
Leerweg | Werken en leren (bbl) |
Duur | 1 - 2 jaar |
Locatie | Nieuwegein |
Lesgeld | |
Begin |
Vakken & inhoud
Algemene vakken
Nederlands, rekenen, burgerschap
Vaklessen
Installeren, duurzaamheid, leidingen aanleggen
Leerwerkplek
Werken bij een installatiebedrijf
Opleiding in beeld
Iets voor jou?
Dit ga je leren
Locaties
Uitgebreide informatie
Tijdens de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties leer je alles wat te maken heeft met installatiewerkzaamheden op het gebied van gas en water. Je leert jouw werk voor te bereiden en leidingen aan te leggen. Ook leer je de positie van componenten en leidingen te bepalen zodat je ze vervolgens kunt plaatsen en aanleggen. Het testen van het werk komt ook aan bod.
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je 4 dagen in de week werkt bij een erkend leerbedrijf en 1 dag in de week naar school komt. De lessen kunnen ook in de avond plaatsvinden. Op school krijg je algemene vakken en vaklessen.
Je werkt bij een bedrijf dat officieel is goedgekeurd als erkend leerbedrijf. Daar doe je praktijkervaring op. Als monteur werktuigkundige installaties werk je aan systemen voor gas, water, cv, ventilatie en riolering. Je werkt op verschillende locaties zoals huizen, tandartspraktijken en kantoren.
Wat je precies doet, hangt af van het bedrijf waar je werkt. Je legt leidingen aan en monteert onderdelen. Soms doe je dit samen met je leidinggevende. Als het nodig is, vraag je hulp aan een collega met meer ervaring.
Algemene vakken
- Nederlands
- rekenen
- loopbaan & wereldburgerschap
Vaktheorie
- Installatiewerkzaamheden voorbereiden
- Positie van componenten en route van leidingen bepalen
- Leidingen aanleggen
- Componenten plaatsen en monteren
- Installaties testen
- Basiskennis van gereedschap, hulpmiddelen en apparatuur
Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek of bijeenkomst. Je krijgt informatie over de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties en je kan al je vragen stellen. Je ontvangt de uitnodiging via e-mail.
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties is het lesgeld € 295 voor het schooljaar 2024 - 2025 .
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.
- Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
- Of een mbo-diploma entree of vergelijkbaar niveau.
Aan het werk
Je kunt werken als monteur aan installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie en/of riolering. Dit doe je op verschillende locaties. Je komt bijvoorbeeld bij mensen thuis of in bedrijvenpanden.
Verder leren
Nog niet klaar met leren? Je kunt verder leren op het mbo en kiezen voor de opleiding Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties.
Alle kwalificaties die door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden vastgesteld krijgen een crebonummer. Scholen gebruiken deze codes voor hun administratie.
Crebonaam: Monteur Werktuigkundige Installaties
Crebonummer: 25350
Studie in Cijfers helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van een goede studiekeuze. Studie in Cijfers geeft namelijk informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Het is ontwikkeld samen met JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven.
Bekijk Studie in Cijfers van de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties (bbl).
Harmonielaan 2, Nieuwegein
- Februari 2025
- Augustus 2025
Meld je nu aan!
Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier. Houd je DigiD bij de hand.
Vragen? studieinfo@rocmn.nl