Kort samengevat
Wil jij werken aan de nieuwste autotechnieken? Leren hoe je creatieve diagnoses stelt aan een personenauto? Word dé mobiliteitsspecialist en werk aan innovatieve projecten zoals zelf parkerende auto’s of duurzame energiesystemen op waterstof.
Vakken & inhoud
Algemene vakken
Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & wereldburgerschap.
Praktijkvakken
Onderhoud uitvoeren, repareren, diagnoses stellen.
Stage lopen
Stage lopen bij een autobedrijf
Opleiding in beeld
Iets voor jou?
Dit ga je leren
Locaties
Uitgebreide informatie
In jaar 1 is de opleiding Automotive Engineer een bol-opleiding. Dit betekent dat je vakken volgt op school en dat we je voorbereiden op een stage. Je krijgt theorievakken en praktijklessen. De praktijklessen volg je in de werkplaats op school. Daarnaast kies je een keuzedeel.
Om de nieuwste ontwikkelingen in de mobiliteitsbranche te leren, ga je regelmatig op excursie en nodigen we gastsprekers uit.
In jaar 2 en 3 ga je verder in een bbl-traject, waarbij je 4 dagen per week werkt bij een autobedrijf. Dit moet een erkend leerbedrijf zijn, wat betekent dat ze je goed kunnen begeleiden tijdens je opleiding. Op je werk ontwikkel je je verder tot technisch specialist: je stelt complexe diagnoses op en voert ingewikkelde reparaties uit.
In leerjaar 1 loop je stage. Vanaf leerjaar 2 ga je aan het werk bij een autobedrijf. Je solliciteert bij een erkend leerbedrijf. We kunnen je in contact brengen met geschikte bedrijven, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de sollicitatie.
Algemene vakken
- Nederlands
- Engels
- rekenen
- loopbaan & wereldburgerschap
Praktijkvakken
- onderhoud uitvoeren
- repareren
- diagnoses stellen
Keuzedelen
- voorbereiding APK
- garantieproces in het dealerbedrijf
- digitale vaardigheden
Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek of bijeenkomst. Je krijgt informatie over de Opleiding Automotive Engineer en je kan al je vragen stellen. Je ontvangt de uitnodiging via e-mail.
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen is het lesgeld € 1419 voor het schooljaar 2024 - 2025 .
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.
Voor de opleiding Automotive Engineer heb je een gemotiveerde, zelfstandige en actieve werkhouding nodig.
Geschikte vooropleidingen zijn:
- Een overgangsbewijs van havo 4 naar havo 5 met (bij voorkeur) het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid
- Een havodiploma met (bij voorkeur) het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid
Aan het werk
Na 3 jaar studeer je af als technisch specialist (niveau 4) met een getuigschrift Automotive Engineer. Je kunt dan aan de slag bij verschillende soorten bedrijven in de Automotive industrie. Technisch specialisten groeien vaak door naar een leidinggevende functie.
Doorstromen
Je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals:
- Autotechniek
Alle kwalificaties die door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden vastgesteld krijgen een crebonummer. Scholen gebruiken deze codes voor hun administratie.
Crebonaam: Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen
Crebonummer: 25670
Studie in Cijfers helpt leerlingen en hun ouders bij het maken van een goede studiekeuze. Studie in Cijfers geeft namelijk informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Het is ontwikkeld samen met JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven.
Bekijk Studie in Cijfers van de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen (bol - bbl).
Meld je nu aan!
Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier. Houd je DigiD bij de hand.
Vragen? studieinfo@rocmn.nl