Mbo of havo? Wat past bij jou?

Je zit in het vierde jaar van de mavo/vmbo-tl. Wat ga je dan doen na je examen? Veel leerlingen twijfelen over hun studierichting en kiezen daarom soms voor de havo om de studiekeuze uit te stellen. Maar ook als je twijfelt kan het mbo beter bij je passen. 

Op het mbo leer je namelijk door ervaringen in en met de praktijk snel wat bij jou past. Je hoeft niet bang te zijn voor een 'verkeerde' keuze want je kan bij ons makkelijk nog wisselen van opleiding. En we hebben brede opleidingen waarmee je na je afstuderen nog alle kanten op kan. 

De voordelen van de mbo-route op een rij 

  • Afwisselend onderwijs: toffe projecten van echte opdrachtgevers, docenten en gastsprekers uit het bedrijfsleven, praktijklessen en stages. 

  • De mogelijkheid om je studie sneller af te ronden. 

  • De mogelijkheid om te switchen als de opleiding toch niet bij je past. 

  • Fijne sfeer op school. 

  • Goede voorbereiding op het hbo met onze mhbo-opleidingen én door onze samenwerking met Hogeschool Utrecht. 

  • Extra uitdaging als je dat aankunt, bijvoorbeeld met onze excellentieprogramma’s. 

  • Een waardevol mbo-diploma waar veel vraag naar is op de arbeidsmarkt.

Tot slot, bedenk dat je geen ‘foute’ keuze kunt maken. Je leert overal iets van en soms duurt het gewoon iets langer om je doel te bereiken. Wij helpen je graag om jouw route te bepalen!  

Je hebt nog geen idee

Kom ook dan eens langs bij het mbo. Wij kunnen je namelijk heel goed helpen met je studiekeuze en we hebben ook brede opleidingen. Opleidingen waar je in het eerste jaar meerdere richtingen verkent en opleidingen waarmee je na je afstuderen nog meerdere kanten op kunt.
Ja, help mij bij de studiekeuze

Je weet al welke richting je op wil

Kies dan een bijpassende mbo-opleiding op niveau 4. Je wordt dan niet alleen goed voorbereid op het hbo maar doet ook al vele ervaring op in de praktijk, door stages en projecten. En daar heb je voordeel van als je doorgaat studeren op het hbo.
Bekijk onze niveau 4 opleidingen

Je wil snel naar het hbo

Ben je ambitieus, haal je goede cijfers en wil je uiteindelijk studeren op het hbo? Dan is een mhbo-opleiding wat voor jou. Deze opleidingen duren 2 jaar waardoor je net zo snel naar het hbo kan als via de havo-route. Met als groot voordeel dat je al ervaring in de praktijk hebt opgedaan en dus weet of de gekozen richting op het hbo bij je past.
Bekijk onze mhbo-opleidingen

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: