Kort samengevat
In deze koksopleiding combineer je liefde voor eten en koken met kennis over voeding. Wil je snel nieuwe technieken en vaardigheden leren? Dan is deze opleiding iets voor jou.
Praktische info
Niveau | Niveau 2 |
---|---|
Omvang | 22 lesdagen |
Locatie | Nieuwegein |
Leervorm | opleiding |
Duur | 0,5 – 1 jaar |
Kosten | € 4065 |
Startdatum | September 2025 |
Opleiding in beeld
Jouw profiel
Locaties
Dit ga je leren
Uitgebreide informatie
Dit leer je tijdens de opleiding:
- Snijtechnieken
- Kooktechnieken zoals sauteren, grillen, braden, koken, stomen, pocheren, glaceren en stoven, smoren, gratineren, roerbakken en frituren
- Bereiden van:
- koude sauzen en dressings
- soepen, warme sauzen en marinades
- desserts, nagerechten en zoete sauzen
- vlees-, gevogelte-, vis- eier-, rijst-, pasta- en groentegerechten
- vegetarische gerechten
- patisserie (deeg- en beslagsoorten)
- Kennis over ingrediënten, materialen en menu’s
- Veiligheid en hygiëne in de keuken volgens de HACCP-normen
Tijdens deze koksopleiding ga je vooral aan de slag in de professionele keuken. Uiteraard krijg je ook de theorie, maar de nadruk ligt op de praktijk. Je gaat veel doen en oefenen onder leiding van professionele koks.
De opleiding bestaat uit 3 onderdelen: warenkennis, basiskooktechnieken en basisbereidingen. Bij warenkennis leer je producten goed kennen en beoordelen op kwaliteit, bruikbaarheid en bereiding. We leren je veilig en hygiënisch te werken in de keuken. Ook leer je hoe je ingrediënten kunt gebruiken en hoe je producten kunt herkennen, behandelen en bereiden. Daarnaast behandelen we de verschillende vaktechnieken. En je leert een 3- en 4-gangenmenu te bereiden; uiteraard vanuit een no-waste benadering.
Aan het werk
Met dit erkende mbo-diploma kun je als kok aan het werk bij een horecabedrijf of een instelling zoals een ziekenhuis. Er is veel vraag naar goed opgeleide koks.
Verder leren
Natuurlijk kun je ook verder leren, nu of in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan:
- de opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3),
- de cursus Leermeester/Praktijkopleider, of
- een vakinhoudelijke cursus zoals Patisserie.
Startdatum
De opleiding start elk jaar in september. Uiterlijk 2 weken voor je start, ontvang je meer informatie over de kledingvoorschriften, het lesmateriaal en plaats en tijdstip van de eerste bijeenkomst. Het lesrooster krijg je tijdens de introductiebijeenkomst. We streven naar een groep van maximaal 16 deelnemers.
Bij voldoende belangstelling starten we een extra groep op een ander moment, bijvoorbeeld in november. Heb je belangstelling? Meld je dan aan. Je hoort dan of er voldoende deelnemers zijn om een extra groep te starten.
Lesdagen
De opleiding duurt 9 maanden en bestaat uit 22 bijeenkomsten. Je hebt een vaste lesdag op maandag of woensdag van 14.30 tot 21.15 uur. Bij je aanmelding kun je aangeven welke dag je voorkeur heeft.
- Je bent 18 jaar of ouder.
- Je begrijpt de Nederlandse taal voldoende om in een keuken te kunnen werken.
- Je hebt geen speciale vooropleiding nodig.
Je sluit de opleiding af met proeven van bekwaamheid. Dit zijn examens in de praktijk. Als je alle proeven hebt gehaald, ontvang je het branche-erkend diploma van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH).
- Cursus € 3610
- Examen € 320
- Boeken en licentie voor de online leeromgeving € 135
Deze bedragen zijn vrijgesteld van btw en onder voorbehoud van prijswijzigingen.
Dit heb je verder nodig:
- Laptop of tablet
- Kokskleding
- Professionele messenset
Meld je nu aan
Heb je interesse in de opleiding Kok? Neem contact op met Mira Dekker om je aan te melden.
Mira Dekker
Operationeel Projectleider
Ook interessant?
Deze scholing voor jouw organisatie?
Désirée kijkt graag samen naar de mogelijkheden.