Mhbo: van mbo naar hbo

Je zit op het vmbo-tl/mavo en je wilt naar het hbo. Wat is dan voor jou de beste route? Met onze mhbo-opleidingen kies je voor een goede, praktijkgerichte voorbereiding op het hbo.

Zit je op de havo en heb je minimaal een overgangsbewijs havo 4 naar 5? Is het misschien niet wat je ervan had verwacht? Of wil je alvast praktijkervaring opdoen? Ook dan is een mhbo-opleiding een goede keuze. 

Havo-diploma op zak en op zoek naar een goede invulling voor een tussenjaar voordat je doorstroomt naar het hbo? Met een mhbo-opleiding kun je binnen 1 of 2 jaar een waardevol diploma halen mét praktijkervaring! Dus de beste bijbanen tijdens je hbo-studie zijn dan voor jou!

Ga naar het totaaloverzicht van mhbo-opleidingen

Mhbo, wat is dat eigenlijk? Check de video voor een korte uitleg.

Voordelen van een mhbo-opleiding 

 • Je kunt de opleiding in 2 jaar afronden (sommige opleidingen zelfs in 1 jaar) 
 • Afwisselend onderwijs: algemene vakken, praktijkvakken, stages en projecten
 • Je krijgt het keuzedeel  'Voorbereiding op het hbo'
 • Aparte mhbo-klas
 • Een waardevol mbo-diploma

Ga naar het totaaloverzicht van mhbo-opleidingen

Hoe ziet een mhbo-opleiding eruit? 

In 1 tot 2 jaar haal je je mbo-niveau 4 diploma. Je krijgt dezelfde vakken als bij de reguliere opleiding, alleen ga je sneller door de stof. Ook rond je sneller je stages af. Daardoor ben je eerder klaar met je opleiding. Dat vraagt natuurlijk wel wat van je!

Wanneer kun je een mhbo-opleiding doen? 

Als je een vmbo-tl diploma hebt, een overgangsbewijs van minimaal havo 4 naar 5 of een havo-diploma, kom je in aanmerking voor een mhbo-opleiding.  
We willen graag dat jij je opleiding met succes afrondt en daarom stellen we nog een aantal extra voorwaarden.

 • Bij de meeste mhbo-opleidingen is een gemiddeld cijfer (6,5 - 7) nodig voor bepaalde vakken zoals Engels, Nederlands en rekenen of wiskunde en economie en mag je geen onvoldoendes hebben.  
 • Vaak wordt er een motivatie- en/of capaciteitentest gedaan.

De voorwaarden verschillen per mhbo-opleiding, dus kijk altijd bij de opleiding van jouw keuze naar de precieze voorwaarden. Meer weten? Bekijk de presentatie over onze mhbo-opleidingen

Onze studenten vertellen

Mhbo of havo?

Je zit op het vmbo en wil uiteindelijk naar het hbo. Dan kun je kiezen voor de havo of het mhbo. Voordelen van het mhbo zijn:

 • Je krijgt, naast de algemene vakken en beroepsgerichte vakken, ook veel praktijkonderwijs zoals projecten, gastlessen en excursies. Dus afwisselende leervormen.
 • Met het keuzevak 'Hbo-doorstroom' word je heel goed voorbereid op het hbo.
 • Samenwerking met Hogeschool Utrecht. 
 • Blijkt het hbo niet te lukken? Dan heb je toch een waardevol diploma op zak waar werkgevers om staan te springen!  

En kom je niet in aanmerking voor een mhbo-opleiding? Bij de meeste van onze niveau 4 bol-opleidingen kun je tijdens de opleiding versnellen. Check hier deze opleidingen

Kies jouw mhbo-opleiding

Wil je weten welke mhbo-opleidingen we aanbieden?
Check de mhbo-opleidingen

Kom langs voor een studiekeuzegesprek

Ben je er nog niet helemaal uit? Dan kunnen we je helpen tijdens een studiekeuzegesprek.
Maak een afspraak

Hulp nodig?

Duizelt het een beetje van alle opleidingen en mogelijkheden? Stuur een bericht, dan helpen wij je verder. Daar zijn we voor!
Stuur ons een appje
"Mhbo is voor mij de perfecte tussenstap geweest. Ik ben écht blij dat ik de opleiding Junior Accountmanager ben gaan doen! In het begin was het wel een beetje stressen, want je doet er een jaar korter over, maar zolang je gewoon naar de lessen gaat, oplet en je huiswerk maakt dan komt het goed. Met deze ervaring ga ik beter voorbereid naar het hbo."
Eren, student mhbo-opleiding Junior Accountmanager
"Je kunt veel kanten op met deze opleiding! Sales, klantcontact, marketing, communicatie, ondernemen: het komt allemaal aan bod, waardoor je in korte tijd een hoop leert. Het sprak mij ook erg aan dat je deze opleiding versneld kunt doen, 2 jaar in plaats van 3 jaar, mhbo dus."
Kaylee, student mhbo-opleiding Junior Accountmanager

Op het hbo

Na de mhbo-opleiding doorstromen naar het hbo gaat extra makkelijk met een hbo-skills coach. Tijdens jouw eerste hbo-jaar word je gekoppeld aan een ouderejaars student van Hogeschool Utrecht. Zo krijg je veel praktische tips van een ervaringsdeskundige! Meer weten? Bekijk hier de flyer Hbo skillscoaches.

"De mhbo-opleiding Marketing & Communicatie was superintensief, maar vooral heel leerzaam. Ik studeer nu op het hbo Communicatiemanagement. Mede doordat ik mijn opleiding sneller heb doorlopen, was de overstap naar mijn hbo-opleiding niet zo groot."
Tessa, oud-student Business & Administration College en nu hbo-student