Kort samengevat
Probeer, leer en experimenteer: in dit programma ga jij je voorbereiden op het maken van een passende studiekeuze. Na ons succesvolle oriëntatieprogramma voor havisten, bieden we dit programma nu ook aan voor vmbo-ers en ongediplomeerde havisten.
Je krijgt de ruimte om te ontdekken wat er mogelijk is binnen het mbo, door workshops, projecten en gastlessen. Op deze manier leer je ook jezelf beter kennen. In een groep van max 20 studenten volg je een afwisselend programma en je krijgt 2 vaste studentcoaches en een sportdocent.
We hebben een beperkt aantal plekken dus wacht niet te lang met aanmelden.
Vakken & inhoud
Theorie
Wereldburgerschap door Fix the Future en algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen als onderdeel van de projecten
Persoonlijke ontwikkeling en oriëntatie
Zelfkennis en zelfvertrouwen opbouwen, mbo-colleges bezoeken, in gesprek met studenten en bedrijfsbezoeken.
Praktijk
2 expeditiedagen per lesweek: stage maar dan net even anders
Opleiding in beeld
Iets voor jou?
Je gaat vmbo-examen doen (of er is twijfel over je overgang van klas 4 naar 5 havo of vwo) en er wordt van je verwacht dat je een studie gaat kiezen. Maar jij hebt zelf nog geen idee wat je vervolgstap zou moeten zijn. En het idee dat je al snel een keuze moet maken, geeft je stress. Geef jezelf dan meer tijd met Ontdek het mbo.
Dit ga je leren
Locaties
Studentenverhalen
Uitgebreide informatie
Je volgt in een groep van max 20 studenten een afwisselend programma. Je krijgt de kans om te ontdekken welke opleiding of beroep het beste aansluit op jouw interesses en talenten. Zo kun je straks met zelfvertrouwen een bewuste keuze maken voor een volgende stap.
Dit doe je door mbo-colleges te bezoeken, in gesprek te gaan met studenten, bedrijfsbezoeken aan bijvoorbeeld Tivoli/Vredenburg en Inshared en door gesprekken met je studentcoaches.
We verwachten eigen verantwoordelijkheid en inzet. Dat betekent: op tijd zijn, aanwezig zijn, meedoen en nieuwe dingen willen proberen. We zijn er om je te begeleiden om zo een goede keuze voor jouw toekomst te maken. Dat doen we samen met de experts van Breekjaar en Fix the Future.
Er is veel persoonlijke aandacht voor je en maatwerk waar nodig, zodat je na aan half jaar de stap kan maken naar een passende mbo-opleiding.
Locaties
Onze vaste locatie is bij het Sport College in stadion Galgenwaard. Een kleine school met een gezellig sfeer op een centrale en inspirerende plek in Utrecht. Je gaat ook veel op pad. De workshops die horen bij de projecten vinden plaats bij onze mbo-colleges in Utrecht en Nieuwegein. En de locaties van de expeditiedagen hangen af van jouw keuzes.
Gelukkig heb je recht op een studenten OV kaart waarmee je gratis kunt reizen.
Vast onderdeel van je lesweek zijn de 2 expeditiedagen: stage maar dan net even anders.
Je gaat bijvoorbeeld meelopen bij een interessant bedrijf, of nu eindelijk tijd besteden aan het maken van een vlog, training geven bij een sportclub, een EHBO cursus doen, of iets anders iets dat jij verder wil ontwikkelen.
Jij bepaalt wat je wilt leren of proberen en je regelt dat ook zoveel mogelijk zelf. Er is veel mogelijk en in overleg met jou bekijken we wat past en bijdraagt aan jouw doelen.
Programma
Dit is een voltijds programma, je bent er dus 5 dagen per week mee bezig. Het programma bestaat uit 2 onderdelen:
- persoonlijke ontwikkeling
- oriëntatie op het mbo.
Op maandag start je op het Sport College met je hele klas. Dinsdag en woensdag draai je mee in een project bij verschillende colleges. Je ontdekt dan je interesses en leert meerdere opleidingen kennen, o.a. door rondleidingen, ontmoeting met studenten, een bedrijfsbezoek of een gastles. Donderdag en vrijdag zijn de expeditiedagen waarin jij bepaalt en regelt wat je wil leren.
Weekplanning
We werken met een vaste weekplanning zodat je altijd weet waar je aan toe bent.
Maandag | Dinsdag | Woensdag | Donderdag | Vrijdag |
Met je eigen groep les. Locatie: Sport College. | Project bij een college | Project bij een college | Expeditiedag | Expeditiedag |
Na aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. We geven dan een toelichting op het programma en bespreken met jou of dat bij je past. Je ouders zijn ook van harte welkom bij dit gesprek.
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor de opleiding 79090 is het lesgeld € 1419 voor het schooljaar 2024 - 2025 .
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop.
Een tussenjaar is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, tenminste, als je dat jaar goed invult. Dat is wat bijvoorbeeld Breekjaar aanbiedt, een van de organisaties waar we mee samenwerken. Maar waar diplomeerde havisten en vwo-ers een tussenjaar kunnen nemen om hun studiekeuze uit te stellen en zichzelf op andere vlakken te ontwikkelen, geldt dat helaas niet voor vmbo-ers. Door de kwalificatieplicht, moeten zij al op jonge leeftijd veel keuzes maken. Dit programma biedt deze groep nu ook de mogelijkheid.
Je kunt starten als je:
- een vmbo diploma kader, gl of tl hebt of
- minimaal een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo.
Heb je een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg?
Kijk dan eens bij onze flexopleidingen op niveau 2. Daar start je met een basisprogramma waarin nog alle ruimte is voor oriëntatie.
Ben je al eerder gestart met een mbo-opleiding?
Als je al gestart bent met een mbo-opleiding en je wil iets anders gaan doen, dan is dit programma niet geschikt voor jou. Neem in dat geval contact op met je studentcoach. Kom je vanuit een andere mbo-school? Neem dan contact op met ons voorlichtingscentrum voor hulp en advies.
Tijdens het programma ga je al kijken naar je vervolgmogelijkheden. Je kunt dan direct na afloop in februari 2026 starten met een mbo-opleiding op niveau 4.
Veel van onze mbo-opleidingen starten in februari maar zit de opleiding van jouw keuze er niet bij? Geen probleem, je start dan in augustus 2026 en tot die tijd kan je je bij ons nog verder ontwikkelen.
Bewijs van deelname
Heb je het programma afgerond, dan ontvang je een bewijs van deelname.
Alle kwalificaties die door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden vastgesteld krijgen een crebonummer. Scholen gebruiken deze codes voor hun administratie.
Crebonaam: 79090
Crebonummer: Economie en Administratie
Meld je nu aan!
Je meldt je in minder dan 5 minuten aan via ons aanmeldformulier. Houd je DigiD bij de hand.
Vragen? Stuur dan een mail naar mbotalentprogramma [at] rocmn.nl (mbotalentprogramma[at]rocmn[dot]nl)