Kort samengevat
Werk je als operator in de voedingsindustrie of ga je starten? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn en blijven van de regels en voorschriften over voedselveiligheid, HACCP en persoonlijke hygiëne. Heb je dit keuzedeel behaald en ga je daarna de volledige mbo-opleiding tot operator A of B volgen, dan krijg je vrijstelling voor dit keuzedeel.
Praktische info
Omvang | 6 dagdelen |
---|---|
Officiële naam | Voeding, industriële processen |
Code | K0651 |
Locatie | Nieuwegein |
Leervorm | keuzedeel |
Duur | 1 - 3 maanden |
Kosten | € 1250 |
Startdatum |
Jouw profiel
Je werkt als als operator in de voedingsindustrie en je wil op de hoogte zijn en blijven van alle regels en voorschriften.
Locaties
Dit ga je leren
Uitgebreide informatie
Je volgt gedurende 6 weken elke week een bijeenkomst van 3 uur. De ene week een bijeenkomst op locatie en de andere week een online bijeenkomst. Bijeenkomsten zijn op de Harmonielaan 2 in Nieuwegein.
De operator leert over en doet ervaring op met o.a. :
- biologische [omzettings-]processen
- achtergronden van de geclassificeerde kritische punten (CCP’s)
- de principes en omstandigheden waaronder micro-organismen zich vermenigvuldigen
- de principes en voorwaarden bij opslag van goederen en producten
- de principes van afvalstroombeheersing
- de principes van persoonlijke hygiëne
- de principes van reinigen en desinfecteren
- de vormen van bederf en besmetting waaraan grondstoffen, halffabricaten en producten kunnen worden blootgesteld
- de wettelijke regels in de Warenwet en Europese regelgeving ten aanzien van voedselveiligheid
- het HACCP principe
- specifieke bedrijfsdocumentatie rondom voedselveiligheidssystemen
- voedselveiligheidssystemen
- besmetting en bederf voorkomen
- controleren van de beheersmaatregelen van de CCP’s
- hanteren van de regels van persoonlijke hygiëne
- een microbiologisch monster nemen
- het FIFO-systeem hanteren.
- het productieproces bijstellen m.b.t. voedselveiligheid
- het herkennen van procesafwijkingen die invloed hebben op voedselveiligheid
- standaardprocedures en parameters in relatie tot voedselveiligheid vinden in bedrijfsdocumentatie
Je volgt gedurende 6 weken elke week een bijeenkomst van 3 uur. De ene week een bijeenkomst op locatie en de andere week een online bijeenkomst. Bijeenkomsten zijn op de Harmonielaan 2 in Nieuwegein. Het scholingstraject bestaat uit:
- het doorlopen van online studiemateriaal
- het bijwonen van webinars en fysieke lessen
- het uitvoeren van praktijkopdrachten in de praktijk
- het leren van het vak in de praktijk onder begeleiding van een getrainde praktijkbegeleider en het afleggen van een praktijkexamen.
Dit keuzedeel start bij voldoende aanmeldingen. Heb je interesse in dit keuzedeel? Neem contact met ons op, dan houden we je op de hoogte over de startdatum.
- Je hebt een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt.
- Je hebt een geschoolde praktijkbegeleider en examinator.
- Je beschikt over voldoende basiskennis procestechniek Operator A of Operator B
- Minimaal een vmbo- of havodiploma.
Na een succesvolle afsluiting van dit traject behaal je een waardevol mbo-certificaat en kan je meteen aan de slag in de procestechniek.
Meld je nu aan
Heb je interesse in het keuzedeel Voeding industriële processen? Neem contact op met Joost Zijderveld om je aan te melden.
Joost Zijderveld
Accountmanager
Ook interessant?
Deze scholing voor jouw organisatie?
Joost kijkt graag samen naar de mogelijkheden.