Toelatingsonderzoek als je niet aan de diplomavoorwaarden voldoet

Als je niet toelaatbaar bent tot een opleiding op niveau 2, 3 of 4 omdat je niet voldoet aan de vooropleidingseisen, kom je in sommige gevallen in aanmerking voor de toelatingsprocedure. Hoe dit werkt en wat deze procedure inhoudt leggen we hier uit.

Je bent wettelijk niet toelaatbaar tot een opleiding als je:

 • Geen diploma hebt
 • Geen diploma kunt overleggen
 • Of als je diploma niet het juiste niveau heeft.

Wie komt in aanmerking voor een toelatingsonderzoek?

Iedereen die niet rechtstreeks van het vmbo komt en door diverse omstandigheden:

 • geen diploma heeft behaald
 • geen diploma kan overleggen
 • of waarvan het diploma niet het juiste niveau heeft.

Daarnaast heb je minimaal vmbo kader, gemengde leerweg of theoretische leerweg doorlopen (of vergelijkbaar) en bent in potentie wel in staat om een opleiding op niveau 2, 3 of 4 succesvol af te ronden.

Kom je rechtstreeks van het vmbo en heb je geen diploma behaald, dan verwijzen we je terug naar het vmbo. Het is namelijk beter om wel eerst je vmbo-diploma te halen. Een leerling die rechtstreeks van het vmbo komt kan, bij hoge uitzondering en alleen op nadrukkelijk advies van de vmbo-school in aanmerking komen voor het toelatingsonderzoek. 

Kom je rechtstreeks van het vmbo met een vmbo-diploma en wil je een niveau hoger worden geplaatst dan je diploma toestaat, dan kun je geen gebruik maken van de toelatingsprocedure.

Hoe verloopt de toelatingsprocedure?

De procedure begint met een aantal stappen waarin we kijken of het zinvol is deel te nemen aan het toelatingsonderzoek. Hieronder zetten we deze stappen op een rijtje.

 1. Meld je aan voor de gewenste opleiding via www.rocmn.nl/aanmelden
 2. Voldoe je aan de criteria om deel te nemen aan de toelatingsprocedure, dan bellen we je en bespreken we de procedure en welke stukken je moet opsturen. Kom je rechtstreeks van het vmbo dan heb je een aanbevelingsbrief nodig van je vmbo-school
 3. Wil je deelnemen aan de toelatingsprocedure, dan ontvang je van ons alle benodigde informatie ook via de mail. In deze mail staat o.a. welke stukken je moet toesturen in een toelatingsportfolio. Dit portfolio kan bestaan uit:
  • Een motivatiebrief (verplicht)
  • Een digitaal doorstroomdossier
  • een aanbevelingsbrief van de toeleverende organisatie (je school (decaan/mentor), sociale dienst/UWV, leerplicht, werkgever)
    

Heb je vragen of denk je in aanmerking te komen voor de toelatingsprocedure?
Neem dan contact met ons op via aanmelden@rocmn.nl of 0900 400 30 02 (kies optie 2 in het keuzemenu).