Leerwegen en niveaus

Vanuit het vmbo kun je eenvoudig instromen in het mbo. Afhankelijk van de leerweg in het voortgezet onderwijs kun je op een niveau in het mbo instromen. Na je diplomering op het mbo kun je naar een hoger niveau doorstromen of verder studeren aan het hbo.

In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) leiden we studenten op om een bepaald beroep uit te oefenen. Bijvoorbeeld kok, sportleraar, mediavormgever of leidster op een kinderdagverblijf. Leerlingen met een vmbo-diploma kunnen naar het mbo, maar ook leerlingen die 'over zijn' naar havo-4 of vwo-4. Bij sommige opleidingen is een lagere vooropleiding voldoende.

Een student die een mbo-opleiding op niveau 2 heeft gehaald kan gaan werken. Een student die een opleiding op niveau 4 heeft gehaald kan ook gaan werken of doorstromen naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). 

Je kunt een mbo-opleiding volgen via de beroepsopleidende leerweg of de beroepsbegeleidende leerweg.

Beroepsopleidende leerweg (bol) school en stage

Wil jij nog wel een paar jaar naar school? Bij een bol-opleiding ga je de meeste tijd naar school en tijdens je opleiding doe je verschillende stages in de beroepspraktijk. Zo nodig helpen we met het vinden van een goed stageadres. En met een mbo-diploma niveau 4 op zak kun je ook nog verder leren aan het hbo.

Beroepsbegeleidende leerweg (bbl) werken en leren

Wil je veel in de praktijk leren en minder naar school gaat? Kies dan voor een bbl-opleiding. Je leert vooral door 'te doen'. Je moet dan wel vier dagen per week werken bij een erkend leerbedrijf en je gaat een dag per week naar school. Op de website stagemarkt kun je alle erkende leerbedrijven vinden en per opleidingsrichting de beschikbare leerwerkplekken.
Stagemarkt

Switchen tussen bol en bbl

Als je voor een bepaalde leerweg kiest, betekent dat niet dat je daar je hele opleiding aan vastzit. Je kunt overstappen tussen een bol- en bbl-opleiding. Bijvoorbeeld: je start met een bol-opleiding en je kunt na een stage blijven werken bij je stagebedrijf. In overleg met je opleiding mag je dan meestal overstappen naar de bbl-variant van je opleiding.

Vier opleidingsniveaus

Je kunt bij ROC Midden Nederland beroepsopleidingen op vier niveaus volgen. Niet ieder college biedt alle niveaus aan. Jouw vooropleiding bepaalt voor welk niveau jij in aanmerking komt.

Entreeopleiding

Je werkt als assistent in een bedrijf of instelling. Onder begeleiding van collega’s voer je eenvoudige taken uit. Je kunt op dit niveau beginnen zonder vooropleiding.

Niveau 2: Basisberoepsopleiding

Je wordt opgeleid tot vakman/vakvrouw. Je bent vooral praktisch bezig en houd je bezig met uitvoerend werk. Je kunt op dit niveau beginnen als je een vmbo basisdiploma hebt, of een mbo entreeopleiding hebt afgerond.

Niveau 3: Vakopleiding

Je kunt zelfstandig aan de slag in jouw vakgebied. Je kunt op dit niveau beginnen met een vooropleiding van:

  • Vmbo: kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • Havo/vwo: overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4

Niveau 4: Middenkaderopleiding

Je voert volledig zelfstandig je werk uit en bent breed inzetbaar. Ook kun je een specialisatie ontwikkelen of een leidinggevende functie vervullen. Je kunt doorstromen naar het hbo. Je kunt op dit niveau beginnen met een vooropleiding van:

  • Vmbo: kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • Havo/vwo: overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4
  • Havo: gediplomeerd

Na je aanmelding nodigen we je, afhankelijk van de opleiding waar je je voor aanmeldt en jouw eventuele vragen, uit voor een kennismakingsgesprek of kennismakingsbijeenkomst. Bij sommige opleidingen is het mogelijk om de opleiding versneld te volgen waarmee je sneller naar het hbo kunt.

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: