Ondernemen en ondernemerschap

Het werkveld verandert in razendsnel tempo door zowel ontwikkelingen als vergrijzing en migratie en door megatrends als 4D-printtechnologie en digitalisering. Ontwikkelingen stellen andere eisen aan de (werk)ondernemer van de toekomst. Als gevolg verdwijnen in de komende twintig jaar in Nederland bijna de helft van de huidige banen. Daardoor zal ook het werk dat behouden blijft van karakter veranderen. Tegelijk ontstaan nieuwe banen. Niemand weet nog hoe die eruit gaan zien. Maar duidelijk is al wel dat de werknemer van straks over meer en/of andere kwaliteiten moet beschikken dan voorheen.

Omdat we niet precies weten hoe de beroepen van de toekomst eruit zien leiden wij jou breder op dan voor slechts één vak. Dat doen we door jou uit te dagen op je ondernemende houding. En je kennis te laten maken met ondernemerschap. Naast vakkennis heb je als toekomstig (werk)ondernemer creativiteit, probleemoplossend vermogen, samenwerking, digitale vaardigheden, communicatie en zelfreflectie nodig.

MIND.inc biedt studenten van ROC Midden Nederland de kans om te leren ondernemen. MIND.inc geeft je de mogelijkheid om al tijdens je studie op zoek te gaan naar kansen om je breder te ontwikkelen dan alleen je vak. Door doen, vallen en opstaan ontwikkel jij je tot een ondernemend mens.

Ondernemerschap is een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Dit geldt voor al onze studenten van alle opleidingen en opleidingsniveaus. Hiermee verhogen we de kansen op succes in de arbeidsmarkt. We zeggen niet voor niets; Beleef je toekomst nu.

Heb jij al een bepaald ondernemersdoel voor ogen? Een eigen bedrijf, de zaak over nemen van je ouders, werken als zelfstandige? Of zie jij jezelf in de toekomst ondernemen (ook al weet je nu nog niet in wat)? Benje op zoek naar een kans om te bewijzen wat je kunt en wilt meer ervaring opdoen?

Ondernemendheid en ondernemerschap volg je bij ons in een aantal zogenaamde leerlijnen:

  • Ondernemende mindset ontwikkelen, voor alle studenten van ROCMN.
  • Zelfstandig Professional, deze leerlijn wordt bij een groot aantal opleidingen toegevoegd aan het onderwijs.
  • Certificaat Ondernemerschap, voor deze leerlijn kunnen studenten zich individueel opgeven.

Voor meer informatie: ondernemerschap@rocmn.nl.