Kies je eigen keuzedelen

Je volgt in je opleiding een groot aantal vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Naast deze standaardvakken, heb je ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw interesses en toekomstdromen!

Vanuit je opleiding krijg je keuzedelen aangeboden. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding, zoals het keuzedeel ‘voorbereiding op het hbo’.

Als je na je opleiding meteen aan het werk gaat

Als je na je opleiding aan het werk gaat, kun je je met de keuzedelen onderscheiden van je medestudenten. Iedereen kan zich in een ander onderwerp hebben verdiept.  Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

Als je na je opleiding verder gaat leren

Als je na je opleiding een volgende mbo-opleiding wilt gaan doen of start met een hbo-opleiding is het slim om tijdens je opleiding te kiezen voor keuzedelen die je daarop voorbereiden. De keuzedelen die je gedaan hebt, kunnen in je volgende opleiding zorgen voor vrijstellingen of kunnen zorgen voor een makkelijkere start.

Wat kun je kiezen?

Jij kiest je keuzedelen. Wat je kunt kiezen verschilt per college en vaak per opleiding. Denk bijvoorbeeld aan: oriëntatie op ondernemerschap, fotografie, werken in het buitenland of digitale vaardigheden.