Toelatingsvoorwaarden

Algemene toelatingsvoorwaarden 

Aanvullende toelatingsvoorwaarden

Een aantal opleidingen heeft afwijkende of aanvullende toelatingsvoorwaarden. Opleidingen van het Sport College, Veiligheid & Defensie College, de Nederlandse Pop Academie en onze dansopleidingen hebben selectie- of auditieprocedures. Bij sprintopleidingen gelden ook vaak aanvullende toelatingsvoorwaarden, bijvoorbeeld een eindcijfer 7 gemiddeld voor het vmbo-diploma. De exacte eisen zijn te vinden op de betreffende collegewebsite bij de opleidingsinformatie.

Wil je doorstromen naar een mbo-opleiding in een verwante branche dan mag de nieuwe opleiding niet eisen dat je bij je vorige opleiding in bepaalde vakken examen hebt gedaan.

Doorstroom

Volg je een mbo-opleiding dan kun je tijdens je opleiding soms overstappen van bol naar bbl en andersom. Ook is het soms mogelijk om halverwege het studiejaar door te stromen naar een hoger of lager niveau als daar aanleiding voor is. Studenten in het mbo die een diploma op niveau entree, 2 of 3 hebben behaald, kunnen binnen het mbo doorstromen naar een hoger niveau. Meer dan 51% van de mbo-ers op niveau entree, 2 of 3 kiest na het behalen van een diploma voor een vervolgopleiding op een hoger mbo-niveau.

Als je niet voldoet aan de vooropleidingseisen, kun je in uitzonderlijke gevallen in aanmerking komen voor een toelatingsonderzoek.