'Onze entreeopleiding is de fundering van onze toekomst'

Marijn de Gouw en Mike Boumans volgden de opleiding Assistent Dienstverlening op het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein. Deze opleiding is één van de elf Entree-opleidingen van ROC Midden Nederland. Een gesprek over studeren, plezier maken en de toekomst.

Marijn en Mike startten allebei in september 2018 met hun entreeopleiding. De keuze voor deze opleiding was niet vanzelfsprekend. “Mijn plan was om de middelbare school af te maken”, vertelt Marijn. “Om vervolgens door te stromen naar mbo niveau 3 of 4”. Helaas ging het op het vmbo niet zo goed. Mede door ADD en een vorm van autisme had Marijn regelmatig last van depressies en ging hij naar het speciaal onderwijs. Zijn begeleider kwam met het idee van een entreeopleiding. Marijn: “Ik had nog nooit van een entreeopleiding gehoord. Toen ze me vertelden dat ook deze weg kan leiden naar niveau 3 of 4, was ik om. En ik heb hier veel minder stress.” Ook Mike kwam via zijn mentor van speciaal onderwijs op de entreeopleiding terecht. “Ik had eerst twijfels, want wilde ook niveau 3 en 4. Maar ik zit écht helemaal op mijn plek!” 

Veel verantwoordelijkheid

Beide studenten vonden het prettig dat het Horeca & Toerisme College kleinschalig is en dat je veel verantwoordelijkheid krijgt. Mike: “Vroeger maakte ik nooit huiswerk, maar bij deze opleiding had ik alles af. En ik was altijd 3 minuten voor aanvang van de les in het lokaal.” Marijn vult aan: “De opleiding is heel persoonlijk en je wordt heel volwassen behandeld. Wij hadden veel buitenlandse klasgenoten. In het begin vond ik het spannend dat ze nog niet goed Nederlands praatten, maar het ging juist supergoed samen!”

'Welke niveau je ook doet, je kunt altijd een mooi beroep uitoefenen'

Entree is de fundering 

Bij ROC Midden Nederland volgen entreeleerlingen een opleiding in een specifieke richting. Voor Mike en Marijn betekende dit dat ze werden opgeleid tot Assistent Facilitaire Dienstverlening. “Veel mensen denken dat het vooral schoonmaak is”, zegt Marijn. “Maar het is juist een brede opleiding. Ik liep 16 uur per week stage bij Kringloopwinkel Noppes in Nieuwegein. Daar deed ik echt heel uiteenlopende werkzaamheden.” Mike liep stage bij ZIMHC Theater Witte Vrouwen in Utrecht, waar hij receptie- en conciërgewerkzaamheden uitvoerde. “Ik leerde veel bij niveau 1, bijvoorbeeld hoe je met andere mensen omgaat of hoe je een goede houding aanneemt. Entree is de fundering van alles. Vanuit hier kun je doorgroeien naar een andere opleiding. Welk niveau je ook doet, je kunt altijd een mooi beroep uitoefenen.” 

Toekomst

De toekomst? Marijn wilde werken in de zorg en ging daarom een jaar later een niveau 2 opleiding volgen aan het Welzijn College. Mike twijfelde nog een beetje. Hij dacht aan de opleiding tot gastheer. De twee entreestudenten hebben nog wel goede tips voor aankomende studenten: “Kom op tijd in de les en neem altijd je boeken mee. Ga niet brutaal doen. Als jij iets geeft, krijg je meestal ook iets terug. Maak iets van je entreeopleiding! Als je het nu niet doet, dan komt het niet meer”.

Wil jij meer informatie over onze entreeopleidingen? Kijk hier en ga in gesprek met je mentor of begeleider op school.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: