'Onze Entree-opleiding is de fundering van onze toekomst'

Marijn de Gouw en Mike Boumans zijn studenten aan de opleiding Assistent Dienstverlening op het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein. Deze opleiding is één van de elf Entree-opleidingen van ROC Midden Nederland. Een gesprek over studeren, plezier maken en de toekomst.

Marijn en Mike startten allebei in september 2018 met hun entree-opleiding. De keuze voor deze opleiding was niet een vanzelfsprekendheid. “Mijn plan was om de middelbare school af te maken”, vertelt Marijn. “Om vervolgens door te stromen naar mbo niveau 3 of 4”. Helaas ging het op het vmbo niet zo goed. Mede door ADD en een vorm van Autisme had Marijn regelmatig last van depressies en ging hij naar het speciaal onderwijs. Zijn begeleider kwam met het idee van een Entree-opleiding. Marijn: “Ik had nog nooit van een Entree-opleiding gehoord. Toen ze me vertelden  dat ook deze weg kan leiden naar niveau 3 of 4, was ik om. En ik heb hier veel minder stress”. Ook Mike kwam via zijn mentor van speciaal onderwijs op de Entree-opleiding terecht. “Ik had eerst twijfels, want wilde ook niveau 3 en 4. Maar ik zit écht helemaal op mijn plek!”. 


Veel verantwoordelijkheid

Beide studenten vinden het prettig dat het Horeca & Toerisme College kleinschalig is en dat ze veel verantwoordelijkheid krijgen. Mike: “Vroeger maakte ik nooit huiswerk, nu heb ik alles af. En ik ben altijd 3 minuten voor aanvang van de les in het lokaal”. Marijn vult aan: “De opleiding is heel persoonlijk en je wordt heel volwassen behandeld. Wij hebben veel buitenlandse klasgenoten. Dat vond ik in het begin spannend omdat ze nog niet goed Nederlands praten, maar het gaat juist super goed samen!”
 

'Welke niveau je ook doet, je kan altijd een mooi beroep uitoefenen'

Entree is de fundering 

Bij ROC Midden Nederland volgen Entree-leerlingen een opleiding in een specifieke richting. Voor Mike en Marijn betekent dit dat ze opgeleid worden tot Assistent Facilitaire Dienstverlening. “Veel mensen denken dat het vooral schoonmaak is”, zegt Marijn. “Maar het is juist een brede opleiding. Ik loop 16 uur per week stage bij Kringloopwinkel Noppes in Nieuwegein. Daar doe ik echt heel uiteenlopende werkzaamheden”. Mike loopt stage bij ZIMHC Theater Witte Vrouwen in Utrecht, waar hij receptie- en conciërgewerkzaamheden uitvoert. “Ik leer veel bij niveau 1, bijvoorbeeld hoe je met andere mensen omgaat of hoe je een goede houding aanneemt. Entree is de fundering van alles. Vanuit hier kun je doorgroeien naar een andere opleiding. Welk niveau je ook doet, je kan altijd een mooi beroep uitoefenen”. 

Toekomst

De toekomst? Marijn weet het al. Hij wil werken in de zorg en gaat volgend jaar een niveau 2 opleiding doen aan het Welzijn College. Mike twijfelt nog een beetje. Hij denkt aan de opleiding tot gastheer. De twee Entree-studenten hebben nog wel goede tips voor aankomende studenten: “Kom op tijd in de les en neem altijd je boeken mee. Ga niet brutaal doen. Als jij iets geeft, krijg je meestal ook iets terug. Maak iets van je Entree-opleiding! Als je het nu niet doet, dan komt het niet meer”.

Wil jij meer informatie over onze Entree-opleidingen? Kijk hier en ga in gesprek met je mentor of begeleider op school.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: