Zinderende Finale Nationale Laswedstrijden 2017

Op Vrijdag 31 maart 2017 vond de Nationale Finale “Laswedstrijden voor Vmbo” plaats bij Tech College Nieuwegein. Na een zinderende finale met 21 deelnemers uit het hele land, zijn er zes winnaars uit de bus gekomen. In de categorie BMBE en MAG waren er elk drie prijswinnaars. Bart Booijink van het Vmbo RK Canisius pakte de eerste plaats bij BMBE. Brian de Ruiter van het Vmbo Greijdanus Hardenberg was de beste in de categorie MAG.

In totaal 21 jonge lassers namen het, verdeeld in twee dagdelen, tegen elkaar op. De deelnemers lasten volgens het MAG- of BMBE-proces een auto met aanhanger in elkaar. De vakjury bestaande uit; Wim Knoop en Theo van Eck, beoordeelde alle werkstukken op 20 verschillende punten en bepaalde vervolgens de totaalscore. De deelnemers kregen tijdens de dag ondersteuning van docenten van het Tech College, Ed Groenendijk en Harm Timmer. Zij zorgden er ook voor dat het laslokaal al vroeg in de morgen gereed was voor de wedstrijd en dat er tussentijds werd opgeruimd.

Voor de deelnemers, maar zeker ook voor de begeleiders was het een spannende maar interessante dag. Tijdens de ochtend én middag konden de aanwezigen, die niet met de wedstrijd bezig waren, op excursie naar twee verschillende bedrijven. Het gezelschap van de ochtend ging naar Verstegen Grijpers. In dit oer-Hollandse bedrijf kreeg men een presentatie, een rondleiding en een kijkje in de fabriek waar diverse typen grijpers gemaakt worden. De groep die ‘s middags op excursie ging kwam terecht in de moderne wereld van Kiremko in Woerden. Daar kon men zich vergapen aan de productiestraten voor de foodindustrie.

Aan het einde van de enerverende dag volgde een spannende ontknoping, waarbij de winnaars bekend gemaakt werden en het gezelschap na een drankje weer huiswaarts kon keren. Het NIL is trots op alle deelnemers en trots op de winnaars. “We hopen dat deze dag mag bijdragen aan het voortzetten van de kwaliteit van de deelnemers in hun toekomst in het lasvak. Graag bedanken wij de juryleden, alle medewerkers van het NIL, het Tech College, de sponsoren, ouders en docenten en alle anderen die achter de schermen gezorgd hebben dat dit een geweldige dag werd.” Aldus Ben Weenink, van Het NIL

Overzicht van de winnaars:

Naam Finalist

Lasproces

finale resultaat

School

 

Bart Booijink

1e BMBE

7,25

RK Canisius

Brian de Ruiter

1e  MAG

7,21

Greijdanus Hardenberg

Nick Overbekking

2e BMBE

6,50

Pronova Praktijkonderwijs

B. Noorlander

2e MAG

7,08

SBB Gouda

Giel Huis in het Veld

3e BMBE

6,42

Pius X College

Marius Lokerse

3e MAG

7,04

Calvijn College