Utrechtse jongeren sporten minder: FC Utrecht, ROC Midden Nederland en JOGG komen met tegenoffensief

Utrechtse jongeren sporten minder: FC Utrecht, ROC Midden Nederland en JOGG komen met tegenoffensief

Partijen bundelen de krachten om de sociale en fysieke omgeving voor kinderen en jongeren gezonder te maken, juist op plekken waar dat nodig is.

Dat de coronacrisis een enorme invloed heeft gehad op het sportgedrag van Nederlanders - en vooral op dat van jongeren – is wellicht bekend. Van de jongeren tussen 13 en 18 jaar sportte 78 procent van de jeugd in 2019 maandelijks. In 2020 daalde dat tot 68 procent en in 2021 zakte dit verder tot 65 procent (bron NOC*NSF). De huidige recessie doet helaas nog een extra duit in het zakje. Inwoners van Utrecht besparen soms geld door het stopzetten van hun sportabonnement: goed voor de portemonnee, slecht voor de gezondheid. Deze zorgelijke ontwikkelingen brachten FC Utrecht, ROC Midden Nederland en JOGG ertoe samen aan de slag te gaan om kinderen en jongeren structureel in beweging te brengen. Dit doen zij samen met SVO De Dreef, partnerclub van FC Utrecht. Gisteren was de aftrap in Overvecht. De keuze voor die wijk was niet toevallig. Uit de Volksgezondheidsmonitor Utrecht blijkt dat de beweegparticipatie van kinderen uit groep 7 en 8 5% lager ligt dan het gemiddelde van de stad Utrecht.

SVO de Dreef moet een plek zijn waar kinderen zich kunnen ontwikkelen op fysiek, sociaal en mentaal vlak. Overvecht is de eerste wijk waarin FC Utrecht, JOGG en ROC Midden Nederland samen een actieve en gezonde levensstijl gaan stimuleren. Zo stelt FC Utrecht een coach aan. Deze coach zet zich in om kinderen en jongeren uit Overvecht te enthousiasmeren voor sport, ontmoetingen te creëren en hiermee een gezonde levensstijl te stimuleren. Dit doet de coach door gebruik te maken van rolmodellen van FC Utrecht en met de aantrekkingskracht die de club heeft op jongeren en kinderen. ROC Midden Nederland zit al met locaties in die wijk, heeft daarbij een leerwerkbedrijf bij De Dreef en gaat met het zogenaamde mobiele Vitaliteitslab, een bakfiets met interactieve games, de wijk in. JOGG is aanwezig in Overvecht met JOGG-Teamfit coaches. Deze coaches begeleiden buurt- en sportlocaties bij het gezonder maken van het voedingsaanbod. Daarnaast adviseren zij in de sportomgeving op verantwoord alcoholgebruik en het rookvrij maken van terreinen. De partijen zullen ook de samenwerking opzoeken met andere (maatschappelijke) organisaties in de wijk.

In de toekomst ook andere wijken in de regio

De ervaringen die de organisaties in Overvecht opdoen, gaan ze in de toekomst ook uitbreiden en toepassen in andere delen van de regio Utrecht. FC Utrecht is blij met de nieuwe samenwerking. Eerder werd al bekend dat het samenwerkt met de Universiteit Utrecht bij SVO de Dreef op het gebied van gezondheid. Met de start van de samenwerking in Overvecht wordt de basis gelegd om kinderen en jongeren ook in de regio Utrecht structureel in beweging te brengen. Thijs van Es, algemeen directeur van FC Utrecht: “De aftrap van vandaag was slechts een startpunt. Deze partijen hebben alles in huis om -naast Overvecht- ook in andere wijken mee samen te werken aan een gezonde omgeving voor kinderen en jongeren. Zo zijn ze bekend met hun leefwereld en hebben ze expertise op het gebied van (positieve) gezondheid. Op naar een gezonde jeugd en gezonde toekomst voor de jeugd in de regio Utrecht!”

Samenwerking ROCMN, FC Utrecht en JOGG
3 november 2022
ROC Midden Nederland
Sport College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: