Tweede plaats bij Techathon 2022

Tweede plaats ROC Midden Nederland bij Techathon 2022

Amersfoort kan aan de slag met de transformerende wijk Hoefkwartier, tevens standplaats van Campus Amersfoort van ROC Midden Nederland. De gemeente kreeg gisteren, tijdens de Techathon 2022 het ene na het andere baanbrekende en innovatieve plan voorgeschoteld. Zeven teams kregen één dag de tijd om plannen uit te werken voor een duurzame toekomst van de wijk. Ieder team bestond uit mbo-studenten, hbo-studenten en veelbelovende talenten van technische bedrijven. Het team van Croonwolter&dros - Haagse Hogeschool - mboRijnland pakte de winnaarstitel, dicht opgevolgd door team van Movares - Hogeschool Utrecht - ROC Midden Nederland. Iets na half zeven in de avond maakte juryvoorzitter Astrid Janssen, wethouder van Wonen en Energietransitie, de uitslag bekend.

Concreet plan in één dag

De Techathon is een jaarlijks terugkerende techniekwedstrijd. Studenten en professionele talenten krijgen de opdracht om in één dag tijd een concreet plan te maken voor een bestaande uitdaging in de openbare ruimte. Dit jaar ging het om de herontwikkeling van de wijk Hoefkwartier. De teams gingen vanochtend in alle vroegte aan het werk in Playground 33 in Amersfoort, partner van ROC Midden Nederland. De deelnemers moesten woekeren met de beschikbare ruimte, maar ook rekening houden met regels en randvoorwaarden op het gebied van klimaatadaptatie, circulariteit, energie, natuur en veiligheid.

‘Ook al moet je rekening houden met alle eisen van de opdrachtgever, per team kan het resultaat flink verschillen. Het winnende team richtte zich met name op het digitaliseringselement van de transitie. Ons team onderscheidde zich ons op gebied van modulaire inzetbaarheid. Ons plan zou bij wijze van spreken ook direct op omliggende wijken kunnen worden toegepast in modulaire vorm,’ aldus Max Ietswaard en Maarten van Mourik, de twee deelnemers van Tech College ROC Midden Nederland.

Samenwerking tussen onderwijs en werkveld

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland maakte tijdens het startschot duidelijk dat de Techathon geen spelletje is: ‘We verbinden de praktijk van technische bedrijven met de ideeën van studenten op het mbo en het hbo. Dat is een serieuze zaak. Samenwerking en communicatieve vaardigheden worden steeds belangrijker in de techniek. Tijdens de Techathon moet je van die vaardigheden volop gebruikmaken.’ Deelnemend techniekstudent Max Ietswaard van ROC Midden Nederland kon dit in praktijk ervaren:

Maarten van Mourik (links) en Max Ietswaard (rechts) zijn tweedejaars studenten bij Tech College Amersfoort en namen deel aan Techathon 2022.
Maarten van Mourik (links) en Max Ietswaard (rechts), deelnemend tweedejaars studenten Tech College Amersfoort
‘We hadden een goede groepsdynamiek. We maakten heldere afspraken, hadden een duidelijke rolverdeling en hielpen elkaar. Deze efficiënte manier van samenwerken ga ik zeker meenemen in de toekomst.’ 

Tech College-genoot Maarten van Mourik vulde hierop aan:  ‘Door iemand in ons team aan te stellen als klokker, konden we goed ons plan volgen en de juiste keuzes op de juiste momenten maken. Uiteindelijk waren we telkens 15-20 minuten eerder klaar dan de gestelde deadline, ook al hadden we maar 8 uur voor het hele project.’

50 jaar vooruit

Burgemeester Lucas Bolsius van de gemeente Amersfoort keek reikhalzend uit naar de plannen. Bolsius: ‘Hoefkwartier wordt een heel nieuw, spannend stuk stad, duurzaam en dynamisch. Met de herontwikkeling van de wijk moeten we weer vijftig jaar vooruit kunnen. Er zijn veel knappe koppen voor nodig om dat zover te krijgen. Deze talenten hebben we daarbij heel hard nodig.’

5.000 euro voor de winnaars

Na het verlossende woord van de juryvoorzitter overhandigde algemeen directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland de captain van team Croonwolter&dros - Haagse Hogeschool - mboRijnland de trofee en een cheque van 5.000 euro. Verder krijgt het winnende team een aantal vaktechnische boeken, een energietransitiespel én een circulair bierpakket. Al in december krijgen de winnaars de gelegenheid om de inhoud van hun plan voor de herontwikkeling van Hoefkwartier voor te leggen aan de gemeenteraad van Amersfoort.

Organisatie

Techniek Nederland organiseerde de Techathon in samenwerking met de gemeente Amersfoort en kennisorganisaties Wij Techniek, ISSO en TVVL, met hulp van Campus Connect Center van ROC Midden Nederland. Techathon 2022 komt voort uit de toekomstverkenningen voor de techniekbranche: CONNECT2025, SCENARIO2040 en CONNECT2030.

11 november 2022
ROC Midden Nederland
Tech College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: