Tien nieuwe ondernemers

Na kantoortijd hangt er een gezonde spanning in het gebouw van de Rabobank in Utrecht want tien studenten van ROC Midden Nederland wachten in de hal op hét moment; de eindpresentatie van de module ondernemerschap. Terwijl het gebouw langzaam leeg loopt nemen de studenten nog even de Powerpoint door. Nog even de feiten op een rij. Nog even en dan staan ze individueel voor een jury en dan is het “pitch time”.

De studenten hebben de afgelopen twaalf weken elke donderdag na schooltijd extra les gekregen in ondernemerschap. Jongeren met een ambitie, een visie die niet voor een baas willen werken, een plan hebben, zelf willen bepalen en het stuur in handen willen houden. In de module ondernemerschap hebben ze geleerd om hun idee of plan handen en voeten te geven. Individueel en samen met de andere studenten, docenten en bijvoorbeeld de Rabobank hebben ze een marktanalyse gemaakt, de kansen en bedreigingen in kaart gebracht. Boekhouden geleerd en registeren bij de Kamer van Koophandel. Wat is het doel en effect van netwerken, hoe maak je reclame voor je bedrijf? Kortom zij hebben de basis geleerd die nodig is voor een eigen bedrijf.

De presentaties zijn goed verlopen en alle studenten zijn met vlag en wimpel geslaagd. Soms met een eerste hapering om vervolgens vol enthousiasme ‘door te schakelen’. Er kwamen mooie projecten voorbij van sportschool tot life style coach of broodjeszaak tot transportbedrijf. Gepresenteerd met ambitie en met veel belofte voor de toekomst.

De spanning in het gebouw van de Rabobank was er tegen acht uur s’avonds van af. Presentaties en vragen van de jury werden onderling nog even doorgenomen. Tien nieuwe jonge ondernemers staan klaar voor de volgende stap. Met dank aan de docenten van ROC Midden Nederland en de Rabobank die al een aantal jaar meewerkt in de module ondernemerschap.

De jury bestond uit twee laatste jaars studenten van ROC Midden Nederland die in een voorgaande editie de module ondernemerschap hebben afgerond, twee vertegenwoordigers van de Rabobank en twee docenten ondernemerschap van ROC Midden Nederland.