Team Amersfoort en Nieuwegein in de prijzen - SmartCirculair Energie OntwerpChallenge

Team Amersfoort en Nieuwegein in de prijzen - SmartCirculair Energie OntwerpChallenge

Trots op onze studenten! Maar liefst twee teams vielen in de prijzen bij de landelijke SmartCirculair Energie OntwerpChallenge 2021 voor het mbo.

Deze challenge daagt mbo-studenten uit om een energieconcept te bedenken en ontwikkelen als bijdrage aan de energie/klimaattransitie. “Het niveau van de inzendingen is zo ongelooflijk hoog, dat het voor ons moeilijk was om een winnaar te kiezen”, zegt juryvoorzitter Ruud Koornstra. “Vaak wordt er over mbo’ers gezegd: dit zijn de handen in de bouw. Wat bewijzen deze teams het tegendeel. Dit is de toekomst van Nederland, met deze jongens en meiden gaan we het verschil maken. Dat geeft veel vertrouwen. Zij dromen groot en nemen bedrijven, de school en hun omgeving mee in hun ambities. Ze tonen aan dat vernieuwing niet uit Den Haag of Brussel komt, maar dat circulair denken bij onze jongeren in de genen zit.”

Beide teams ontvingen de Special Award 2021.  

Team Young Engineers (Tech Campus Nieuwegein)

Studenten Haitem Saadouni en Adan Ouyarghi van het team Young Engineers van de Tech Campus in Nieuwegein bedachten een energieconcept om trillingen en geluid om te zetten in energie waaruit bijvoorbeeld verlichting kan branden of sensoren werken. Zo kunnen bijvoorbeeld festivals, drukke winkelstraten en sportstadions energie opwekken. Dit viel bij de jury in de smaak. De studenten achten hun concept ook toepasbaar op windmolens en bruggen die vaak voor overlast zorgen. Juryvoorzitter Ruud Koornstra: “Dit slimme energiesysteem kan wel eens een doorbraak worden om de trillingen en het geluid van windmolens te reduceren en ook nog energie op te wekken. De trillingen van windmolens en beweegbare bruggen is vaak te hinderlijk voor omwonenden. Ze hebben er echt last van. Als je deze hinder flink kunt reduceren met het Piezo element, dan doen we een enorme stap voorwaarts in de Nederlandse energietransitie. Jullie doen je naam eer aan. Jullie zijn echt ‘the young engineers’! Proficiat.”

Team Waterkracht turbine (Campus Amersfoort)

En ook studententeam Waterkracht turbine viel in de prijzen. Dion de Rijk, Ravi de Vette, Robin Prinsen, Barry van Dam en Rutger van den Hoogen van het Bouw & Interieur College van de Campus Amersfoort bedachten een bijzondere manier om van vallend water uit goten van gebouwen energie te maken. Jurylid Coen Sanderink, innovatiemanager bij Heijmans, zag meteen mogelijkheden: “Jongens, ik breng jullie in contact met ons team in Amersfoort, want jullie waterkrachtconcept is heel goed te combineren met nieuwbouwprojecten van Heijmans. En daarnaast is het voor elk gebouw toepasbaar. Dus low tech, high impact!”

Duurzaamheid

Onze studenten worden opgeleid om bij te dragen aan de vernieuwing van techniek en energieopbrengst en circulariteit. En leren om daarbij veel oog te hebben voor de doorontwikkelbaarheid én operationele toepassing van hun oplossingen. Dit past uitstekend bij de focus op het thema duurzaamheid van ROC Midden Nederland.

6 mei 2021
ROC Midden Nederland
Bouw & Interieur College
Tech College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: