Studenten Sport College geven impuls aan vitaliteit in Leidsche Rijn en Utrecht Oost

Student neemt gezondheidstest af bij buurtbewoner

Samen in beweging. Dat stond centraal tijdens de Week van de Positieve Gezondheid in de wijk Leidsche Rijn en tijdens de Lekker Fit Week in de wijk Utrecht Oost. Van 8 t/m 13 mei konden wijkbewoners, van jong tot oud, deelnemen aan tal van leefstijl- en sportactiviteiten. Studente Lora Materman vertelt hoe ze samen met haar medestudenten en met de betrokken partijen impact maakte in de wijk.

Lora volgt de opleiding Sport- en Bewegingscoördinator. Als contactpersoon vanuit ROC Midden Nederland was zij al tijdens de ‘ontwerpfase’ van de Lekker Fit Week betrokken. “Met deze week wilden we buurtbewoners op de hoogte brengen van wat er allemaal al georganiseerd wordt als het gaat om vitaliteit en gezondheid. Daarom hebben we een programma opgesteld met daarin alle activiteiten die de wijk rijk is”, vertelt Lora. “Door gratis activiteiten en proeflessen aan te bieden wilden we een impuls geven aan de gezondheid en vitaliteit in Utrecht Oost”, vult Anja van der Aa (algemeen coördinator vanuit de Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar) aan.

Vraag en aanbod bij elkaar brengen
Aan de hand van onder andere een behoefteonderzoek onder zowel buurtbewoners als bij aanbieders van leefstijl- en sportactiviteiten onderzocht Lora of vraag en aanbod op elkaar aansluiten. “Mensen in de wijk vroegen zich vooral af wat er allemaal al georganiseerd wordt en aanbieders van leefstijl- en sportactiviteiten gaven aan het lastig te vinden om mensen in de wijk te bereiken. Studenten van de HU zijn de wijk in gegaan om buurtbewoners te vragen aan welke activiteiten er behoefte is. Veel van de activiteiten die genoemd werden, worden al georganiseerd in de wijk. Met de Lekker Fit Week hebben we vraag en aanbod bij elkaar gebracht.”

Impact in de wijk
Dat dit initiatief een groot succes was, bevestigt ook Anja. “Ik hoorde buurtbewoners al vragen of er voortaan elke week een flyer met daarop het aanbod verspreid wordt, dus er is veel behoefte aan informatievoorziening. Ook gaan er naar aanleiding van deze week nieuwe initiatieven gestart worden, onder andere een veganistische eetclub en een wandelclub. De samenwerking met studenten vind ik echt een toegevoegde waarde hebben; ik krijg hier ook zeer positieve reacties van bewoners op.” De plannen zijn er om van dit initiatief een jaarlijks event te maken. “Maar”, voegt Lora toe, “de activiteiten van deze week worden grotendeels wekelijks georganiseerd. We hopen dus dat buurtbewoners niet eenmalig, maar op langere termijn deel blijven nemen aan de activiteiten in de wijk.”

Levensecht leren
Lora kijkt tevreden terug op de Lekker Fit Week. “Ik vind zulke projecten veel leuker dan vanuit de klas leren. Je hebt veel eigen regie en ervaart in een levensechte situatie alvast hoe het straks in het werkveld gaat.” Ook tweedejaarsstudenten van de opleiding Sport, Bewegen en Gezonde Leefstijl waren betrokken in Leidsche Rijn en Utrecht Oost. Deze studenten worden opgeleid tot leefstijlcoach en maken in hun opleiding kennis met het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Samen met de stagiaires van het Vitaliteitslab, Julia en Lieke, en in samenwerking met onder andere Indekerngezond en Oost voor Elkaar, maakten zij de vertaalslag van dit gedachtegoed naar de praktijk. Zo namen zij deel aan activiteiten waarbij bewegen centraal staat, namen ze gezondheidstesten af en gingen ze met het Mobiele Vitaliteitslab de wijk in; een mooie manier om te ervaren wat Positieve Gezondheid in een wijk en het nemen van eigen regie hierin inhoudt.

Fotocredits: Rob Oostveen en Michiel Ton

17 mei 2023
ROC Midden Nederland
Sport College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: