Studenten schitteren als sterren in het theater

Etoile

Vorige week vond er een bijzondere voorstelling plaats in het ZIMIHC theater Zuilen. Etoile presenteerde er een coproductie van Italië en Nederland waarin naast de buitenlandse cast ook studenten van ACT en De Dansopleiding waren te zien.
Niet alleen op het podium, maar ook backstage zijn studenten aan de slag gegaan. Zo hebben een aantal van de opleiding evenementenorganisatie alles tot in de puntjes geregeld. En in het foyer verzorgden artiesten van NPAC diverse optredens. Studenten van de opleiding Audiovisueel zorgde voor de beeldregistratie. In totaal werkten circa 50 studenten van het Creative College mee aan het project.
Projectmanager Marten van der Weelde opende de avond en complimenteerde hen allemaal: ‘Ik ben er enorm trots op dat de Italianen en Nederlanders hun handen ineen hebben geslagen en in slechts één week tot deze voorstelling zijn gekomen. De naam ‘Etoile’, wat in het Frans ‘ster’ betekent,  is zo op hen van toepassing. Waar ze zich ook ter wereld zullen bevinden; ze zullen altijd schitteren.’

De voorstelling ‘De Italiaanse Wet 180’
De voorstelling was geïnspireerd door de wet 180 die in 1978 in Italië werd ingesteld. Dit groeide uit tot het symbool van een revolutie, nadat de psychiatrische inrichtingen werden afgeschaft en geesteszieken op straat kwamen te staan. Een meeslepende voorstelling gebaseerd op feiten maar die ook ruimte had voor humoristische scenes. Uitgevoerd in het Nederlands, Engels en Italiaans, ondersteund met ondertiteling.
Er waren verschillende momenten die het publiek raakten. Zo verscheurden patiënten brieven die blijkbaar nooit waren opgestuurd en aten die vervolgens op. Tijdens een andere scene hield een vrouw een vurige monoloog in het Italiaans waarin ze het uitschreeuwt dat ze ooit moeder was. Vooral het eind van de voorstelling was zeer pakkend. De patiënten verzochten mensen op de eerste rijen om van hun stoel te komen en positioneerden hen op het toneel. Vervolgens gingen zij staan op de leeggekomen plekken en keken indringend naar de groep. De rollen waren nu omgedraaid; wie is er nu eigenlijk ‘gek’?

Over Etoile
Etoile International is een excellentie programma wat het gehele schooljaar door draait met verschillende acties en uitvoeringen in Italië en Nederland. Deze voorstelling werd uitgevoerd door leerlingen uit Italië van de International Theatre Academy FITA (ITAF), leerlingen van het Creative College uit Utrecht en met leerlingen van de Italiaanse school D’arzo.
Dit was de kick-off van het schooljaar met internationale uitwisselingsprojecten in beide landen om nog meer voorstellingen te maken en uit te voeren.

1 november 2018
Creative College
ROC Midden Nederland

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: