Studenten renoveren Campus

Een groep studenten van het Tech College in Amersfoort is gestart met een bijzonder BIM-programma. Door dit project sluiten hun vaardigheden beter aan op de markt én gaan ze aan de slag met de renovatie van hun eigen leslocatie. Dit doen ze vanuit hun eigen ontworpen kantoor binnen de ROC Campus op de Disketteweg.

Vraag om BIM-geschoolde medewerkers

BIM is een werkmethodiek waarbij in een “3D Bouw Informatie Model (BIM)” integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector. In de praktijk blijkt het nog niet altijd eenvoudig is om BIM toe te passen. Het gebruik van BIM-software vraagt om nieuwe kennis, vaardigheden en houding. Iets wat deze studenten via dit programma leren en zich mee kunnen onderscheiden. Deskundigen van gerenommeerde bedrijven hebben actief meegedacht om het nieuwe programma optimaal af te stemmen op de wensen en behoeften uit de markt.

Renovatie leslocatie
De studenten van het Tech College leren niet alleen uit de boeken. Om hun skills optimaal te benutten gaan ze gelijk in de praktijk aan de slag. Door middel van een levensechte situatie want ze nemen de renovatie van de leslocatie op de Disketteweg 10 in Amersfoort op zich. Studenten ontwerpen de verlichting, beveiliging, datavoorziening en zonnepanelen. Ook gaan ze aan de slag met het ontwerpen van de ventilatie, klimaatinstallatie met een warmtepomp en de realisatie van wandverwarming.

Alles wordt verwerkt in het BIM-protocol en in een uitvoeringsplan. Daarna gaan alle studenten verder met het uitwerken in 3D van de installaties. De studenten presenteren het virtuele ontwerp met een Walktrough aan medestudenten, directie en College van Bestuur.

Een eigen BIM-kantoor
Om nog beter aan de slag te kunnen met hun project wordt een BIM-kantoor gerealiseerd waarin 60 studenten aan hun projecten kunnen werken. Voor de ventilatie van deze ruimte hebben de studenten van het derde leerjaar Werktuigkundige installatietechniek een gastles gevolgd om te komen tot een verantwoorde technische oplossing voor de ruimte. De techniek voor het BIM-kantoor wordt met behulp van 3D ontwerpsoftware in het 3D model van het schoolgebouw gerealiseerd.

Campus van ROC Midden Nederland 
Het Tech College in Amersfoort vind je op de Campus van ROC Midden Nederland. De campus is een prettige locatie, met goede faciliteiten. Het station Schothorst is naast de deur.  Studeren en werken kan er volop. En natuurlijk is er ruimte voor ontmoeting en ontdekking. Met medestudenten, andere scholen maar ook met bedrijven.