Skills The Finals 2022 in Utrecht!

Skills The Finals 2022 in Utrecht

Op 31 maart en 1 april organiseren we in de Jaarbeurs Skills The Finals zoals het bedoeld is: een onvergetelijke ervaring voor finalisten en een inspirerende beleving die bijdraagt aan de beroepsoriëntatie voor (v)mbo’ers.

Als organisator van Skills The Finals volgen wij de actualiteiten op de voet. De onlangs aangekondigde versoepelingen stemmen ons positief en geven de noodzakelijke ruimte. De vijf besturen van de onderwijspartners en het WorldSkills Netherlands bestuur hebben onlangs de waarde van Skills The Finals weer gezamenlijk onderstreept en kijken uit naar een uitdagende finale. Binnen de huidige maatregelen kunnen wij op 31 maart en 1 april in de Jaarbeurs vakwedstrijden organiseren en vele bezoekers ontvangen. Dit doen wij uiteraard op een veilige en verantwoorde manier, waarbij de gezondheid van deelnemers en bezoekers voorop staat. Samen met alle partners zetten wij ons onverminderd in om jongeren een onvergetelijke ervaring te bieden. Voor de finalisten, maar ook voor alle vmbo-leerlingen en mbo-studenten die de LOB Experience kunnen bezoeken. Alle finales, doe-activiteiten en het beleven en ervaren van beroepen, dragen in belangrijke mate bij aan hun mentale weerbaarheid en motivatie voor een bewustere beroeps- en studiekeuze. Dat is belangrijk en verdienen zij, juist nu.

Namens de organisatie, Worldskills Netherlands, ROC Midden Nederland, MBO Utrecht, Grafisch Lyceum Utrecht, Nimeto en Yuverta.

Het jaarlijkse NK voor beroepen Skills The Finals vindt op 31 maart en 1 april 2022 plaats in Utrecht. Tijdens dit tweedaagse finale-evenement in de Jaarbeurs strijden honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten om de prestigieuze titel Nederlands Kampioen in hun vakgebied. Het evenement is de afsluiting van een jaarlijks vo- en mbo-programma, waarbij het beroepsonderwijs wordt gepromoot en leerlingen en studenten hun talenten kunnen etaleren. WorldSkills Netherlands organiseert het evenement in nauwe samenwerking met de Utrechtse mbo-scholen ROC Midden Nederland, MBO Utrecht, Grafisch Lyceum Utrecht en Nimeto.​ 

Vakwedstrijden
Skills Talents en Skills Heroes zijn de jaarlijkse vakwedstrijden voor respectievelijk het vmbo en het mbo. Binnen de projecten strijden leerlingen en studenten uit heel Nederland in voorronden en regionale kwalificatiewedstrijden voor een plek in de finale. Zo'n 1.000 jongeren plaatsen zich uiteindelijk voor een plek in één van de 60 finalewedstrijden. Jaarlijkse trekt Skills The Finals duizenden bezoekers die de wedstrijden volgen en onder andere een Loopbaanoriëntatie en Begeleidingsprogramma (LOB-programma) kunnen bijwonen, waar jongeren zich kunnen oriënteren op een vervolgopleiding. WorldSkills Netherlands directeur Erik van der Zwan is verheugd om het evenement aan te kunnen kondigen: "Skills The Finals biedt vmbo-leerlingen en mbo-studenten maar ook docenten en bezoekers een onvergetelijke en zeer leerzame ervaring. Het staat in het teken van talent en vaktrots. Na het annuleren van het evenement in 2021 kijken wij nu echt vooruit naar een nieuw groots finale-evenement. Dat wij dit mogen doen met vier gedreven samenwerkingspartners maakt ons bijzonder trots."

​Unieke samenwerking
In een bid hebben de vier Utrechtse samenwerkingspartners ROC Midden Nederland, MBO Utrecht, Grafisch Lyceum Utrecht en Nimeto hun plannen gepresenteerd. De scholen willen van Skills The Finals een succes maken en het vmbo en mbo in de schijnwerpers zetten. Positieve aandacht voor het beroepsonderwijs is ook de strekking van het Utrechtse MBO Actieplan waarin gemeenten, mbo-opleidingen, werkgevers, belangenbehartigers en andere betrokken partners de krachten bundelen. Johan Spronk, voorzitter College van Bestuur van ROC Midden Nederland vertelt: "De gezamenlijke mbo's in Utrecht zijn enorm trots om Skills Talents en Skills Heroes dit jaar te mogen organiseren. Wat ons betreft, zijn de jaarlijkse vakwedstrijden een prachtig platform om de verscheidenheid aan opleidingen en het maatschappelijk belang van beroepsponderwijs breed onder de aandacht te brengen." In het bid lichtte wethouder mbo Klaas Verschuure van gemeente Utrecht toe: "2022 is voor ons een bijzonder jaar. Utrecht viert haar 900ste verjaardag. Onze stad heeft een rijke historie van vakmanschap. Ik ben dan ook trots dat onze vier mbo's in dit bijzondere jaar Skills The Finals willen hosten. Utrecht staat klaar om de mbo-studenten en alle bezoekers van dit mooie evenement in 2022 te ontvangen." 

Tientallen steunpartners
Utrecht kent een rijk aanbod aan mbo-opleidingen. ROC Midden Nederland en MBO Utrecht kennen een breed opleidingsaanbod vanuit een regionale functie. Het Grafisch Lyceum Utrecht en Nimeto zijn vakscholen met een landelijk dekkingsgebied. Met dit brede aanbod en vanuit de maatschappelijke opdracht, bieden de instellingen gezamenlijk onderwijs aan ruim 27.000 studenten. Erik van der Zwan: "Skills The Finals wordt voor en door studenten georganiseerd. Het biedt ook een uitgelezen kans om studenten breed in te zetten en uit te dagen. Dit kan bij zowel de voorbereiding, de uitvoering als de evaluatie van het hele project." Johan Spronk voegt daaraan toe: "Ook de Jaarbeurs en Utrechtse bedrijven staan achter Skills The Finals. We hebben een uitvraag gedaan voor support en kregen meer reacties terug dan we hebben uitgevraagd! Alle signalen staan op groen. We zijn er meer dan klaar voor om het beroepsonderwijs de aandacht te geven die het verdient."


Meer informatie over het evenement Skills The Finals vind je op https://worldskillsnetherlands.nl/stf/

9 juni 2021
ROC Midden Nederland

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: