‘Samenspel in de regio’: conferentie over de aansluiting tussen vo en mbo

opwarming door studenten Sport College

Op 30 november vond de onderwijsconferentie vo-mbo ‘samenspel in de regio’ in het Sport College (Stadion Galgenwaard) van ROC Midden Nederland plaats. Op deze regionale bijeenkomst, georganiseerd in co-creatie met het voortgezet onderwijs (vo) , kwamen ruim 150 docenten en andere medewerkers van vo en mbo samen voor de centrale vraag: “Hoe bereiden we samen de leerling succesvol voor op een passende beroepsopleiding in het mbo?”
De middag werd georganiseerd om gezamenlijk actueel en aansluitend onderwijs in de regio vorm te geven.

Waarom deze conferentie?
De dertien kleinschalige, branchegerichte mbo-colleges van ROC Midden Nederland hechten belang aan een goede samenwerking met het vo. Door elkaar te ontmoeten en te informeren, kan er van elkaar geleerd worden. Zowel het vmbo als het mbo is vernieuwd. ROC Midden Nederland vindt het belangrijk om samen te verkennen welke veranderingen er precies zijn, hoe opleidingen in elkaar zitten en hoe leerlingen de overstap ervaren. Alles met als doel om jongeren te helpen een betere studiekeuze te maken en zo goed mogelijk voor te bereiden op het mbo.

Jonge dagvoorzitters
Geheel in lijn met het thema werd het programma begeleid door twee jonge dagvoorzitters Amira Azkak (vierdejaars leerling Trajectum College) en Wan Dong Zhang (tweedejaars mbo-student bij het Business & Administration College). De twee energieke studenten vormden een ideale match!
Na hun introductie verzorgden studenten van het Sport College een opzwepende warming-up. In een mum van tijd kregen zij iedereen mee en vlogen er talloze handen in de lucht.
Met de aftrap van Bas van den Brand, directeur Sport College en Beauty College en de ‘Samenspel’ Quiz met kennisvragen over het vo en mbo verzorgd door Vincent de Bijl, directeur Onderwijs & Innovatie bij ROC Midden Nederland en Jolanda Lemcke, afdelingsleider Oosterlicht College, werd het publiek verder klaargestoomd voor het echte werk.
Er waren diverse workshops over verschillende thema’s, zoals: vernieuwing in vmbo en mbo, docentenstage, loopbaandossier en keuzevakken etc. Daarnaast konden vertegenwoordigers uit vo op de ‘matchvloer’ in gesprek gaan met docenten van alle mbo-colleges.

‘Eerste hulp bij studiekeuze’
Tijdens de cooling-down met Borrel & Bites blikten de deelnemers terug op een vruchtbare ontmoeting tussen vo en mbo. Eén die zeker leidt tot een succesvolle gezamenlijke voorbereiding op passend onderwijs in het mbo. Bij vertrek kregen alle vo-collega’s een handig hulpmiddel voor de loopbaanoriëntatie en begeleiding -gesprekken met hun leerlingen. Deze “Eerste hulp bij studiekeuze” geeft een mooi en duidelijk beeld van specifieke competenties van het beroepenveld van elk college van ROC Midden Nederland. Een handige tool om leerlingen op weg te helpen voor o.a. het bezoeken van een open dag van een college dat aansluit op hun kwaliteiten.

Inzet van studenten
Geheel in de traditie van ROC Midden Nederland werd het evenement mede georganiseerd door studenten van Xtreme Events, het leerwerkbedrijf van het Business & Administration College. Verder hebben studenten van het Business & Administration College Utrecht, ICT College Nieuwegein, Facility, Horeca & Travel College en het Sport College alle gasten hartelijk ontvangen en hen een fijne dag bezorgd.   

8 december 2017
ROC Midden Nederland

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: