Samen maken we duurzaamheid

Multidisciplinaire teams aan de slag

Ruim 50 studenten Smart Building, Human Technology en Software Developer van de Campus Amersfoort werken in hun jaarlijkse innovatieweek samen aan challenges hoe de nieuwe Stadswijk Hoefkwartier te verduurzamen, in opdracht van de Gemeente Amersfoort: “Hun nieuwe en frisse ideeën zijn meer dan welkom!”

De studenten werken in multidisciplinaire teams aan voor de regio relevante thema’s als duurzaamheid en positieve gezondheid. De week wordt georganiseerd door het Campus Connect Center. Docent Isabel Liebrand staat achter de multidisciplinaire aanpak: “Zo gaat het in het werkveld ook.” De studenten gaan maakbare oplossingen bedenken om het collectief energiegebruik inzichtelijk te maken op het Stationsplein van de nieuwe Stadswijk Hoefkwartier. Daarnaast gaan ze aan de slag met de vraag met welke duurzame vervoersmiddelen je je in deze wijk kunt verplaatsen. Aan het einde van de week presenteren ze hun visuele prototypes cq oplossingen aan een jury. Ze leren zo interdisciplinair samen te werken. En dragen – in verbinding met instellingen en bedrijven om ons heen – bij aan de maatschappelijke agenda van de regio Amersfoort. Zo bieden we een inspirerende leeromgeving die middenin de samenleving staat.

Voor studenten is dit ook nog eens een hele leuke lesweek! Docent Marc Verkade beaamt dit:  “Dit is DE manier van lesgeven.”

Studenten van het Sport College zorgen voor een energieke startactiviteit, gericht op teambuilding. Opdrachtgever Maud (projectleider gemeente Amersfoort) licht de challenges toe. Ze volgen een workshop van Mirjam de Keizer van eMorgen over duurzame mobiliteit. Studenten MUAD van de Hogeschool Utrecht delen hun ervaringen. En Arjan de Bruin van het Celsiushuis geeft een lezing over het inzichtelijk maken van energieverbruik. Ze krijgen een pitchtraining en last nut not least: studenten leren creatief te denken via de methodiek van Design Thinking. De gemeente is blij met de frisse en praktische blik van de mbo-studenten.

Opdrachtgever Maud Schimmel, senior-projectmanager bij de Gemeente Amersfoort vat het mooi samen: "Ik vind het fijn dat iedereen meedenkt over de transformatie van het Hoefkwartier. Studenten zijn de kenners in het gebied, want studenten gebruiken het gebied. Ik denk dat we hele nieuwe en frisse ideeën gaan ophalen!”

 

20 april 2021
ROC Midden Nederland
Bouw & Interieur College
Media, ICT & Design College
Tech College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: