Op de bank bij twee ex-topsporters van ROC Midden Nederland

Yannick, Anne en Levi

Anne Jongerden en Yannick Cornelisz leerden elkaar in 2016 geleden kennen op het Sport College in Utrecht waar ze naast hun opleiding, Sport- en bewegingscoördinator, ook hun topsportstatus gemeen hadden. Anne was destijds Nederlands kampioen squashen en Yannick voetbalde op hoog niveau. het stel woont al enige tijd samen en heeft een schattig zoontje, Levi, die met zijn 1,5 jaar nu al blijk geeft van een bijzonder balgevoel. Van wie hij dat heeft? Yannick: ‘Van zijn vader natuurlijk!’

Jij voetbalde vroeger op hoog niveau, was dat goed te combineren met een sociaal leven en school?
Yannick: “Tijdens mijn opleiding bij ROC Midden Nederland zat ik bij IJsselmeervogels. Voor mij was dat goed te combineren omdat de opleiding mij goed af ging. Ik hoefde maar 3 keer in de week te trainen en dat was vaak ‘s avonds, dus qua school hoefde ik geen rekening te houden. Incidenteel moest ik om 17.00 ergens voetballen en daarna direct eerder weg voor de fysio. Ik ging vaak op vrijdag niet mee als vrienden van mij wel uitgingen, omdat ik zaterdag de hele dag weg moest voor een wedstrijd.” 

Anne, Jij bent Nederlands Jeugdkampioen Squash geworden tijdens je studie, hoe heb jij dat gecombineerd?
Anne:  “Ik had weinig sociaal leven. Je wilt toch die toetsen halen. Ik nam ook vaak mijn boeken mee naar toernooien, zodat je tussen de wedstrijden door kon studeren. Dat deden heel veel medespelers, dus dat was niet heel gek. Ik moest na iedere schooldag trainen en ‘s avonds ben je wel thuis maar dan ben je vaak moe, dus dan ga je weer op tijd naar bed. Je sprak af en toe wel met vriendinnen af van school of van vroeger, maar niet veel. Je kreeg wel veel ruimte en ondersteuning vanuit het college.  Op de middelbare school hielden ze er ook al rekening mee, maar bij Sport & Beweging van ROC Midden Nederland was het gewoon wat makkelijker. Je kon makkelijker met dingen schuiven als je bijvoorbeeld naar de fysio moest. Ik had buitenlandse toernooien waarbij je van donderdag tot zondag moest spelen. Ik trainde iedere dag en kon dan in ieder geval wel weer op tijd naar huis om te trainen. Ik had daarnaast ieder weekend wel toernooien of competitie. En dan was het geen probleem dat je daarvoor lessen miste, als je daarna maar met de leraar besprak hoe je dat zelf kon inhalen. Je hebt natuurlijk ook wel topsporters die vol gaan voor het sporten en school links laten liggen.  Van huis uit hebben wij echter beiden meegekregen dat school belangrijk is, dus we waren wel gedreven om allebei onze opleiding af te maken, ondanks dat we misschien liever wilden voetballen of squashen.


De faciliteiten en ondersteuning vanuit school waren dus goed?
Yannick: “Heel goed. Zodra je wat had en je wist niet hoe je het moest regelen, kon je bij Topsportcoördinator Koen Stroo terecht. Als je bijvoorbeeld naar de fysio moest, dan zei hij: ‘Zorg er wel voor dat je dit en dit op orde hebt, dan is het in orde.’ En als een leraar het er niet mee eens was, dan moest ie dat overleggen met Koen, zodat het voor jou geen probleem was.”

Anne: “Het was zeker goed geregeld. Iedere student moest bijvoorbeeld een week op camp (zomer-camp, zeil-camp, ski-camp of outdoor-camp) maar dat was voor ons eigenlijk niet te doen binnen het sportcontract, omdat je dan je trainingen, wedstrijden en toernooien zou missen. Je kreeg daar dan een vrijstelling voor. Dat soort regelingen zijn heel fijn.

Wat hebben jullie aan jullie opleiding gehad? Wat heb je geleerd?
Anne: “Ik heb daar leren lesgeven, dat heb ik nog een tijdje gedaan, maar nu ik op kantoor werk als planner doe ik er niet zoveel meer mee. Vaardigheden als plannen en improviseren, wat je bij Sport & bewegen veel doet, gebruik ik nog wel. Yannick zit nog wel helemaal in de sportkant, dus hij heeft er wel heel veel aan gehad.”

Yannick: “Voor het werkveld waarin ik nu zit is de combinatie van Sport & Bewegen met mijn Pedagogische vervolgopleiding ideaal. Met Sportivate, het bedrijf waar ik werk, zijn we in de wijk actief op basisscholen, bso’s en middelbare scholen om kinderen te motiveren om te bewegen. Ik sta voor groepen en ben met kinderen bezig. Het enige dat wij niet doen is lesgeven (wat je leert bij Sport & Bewegen), omdat wij die kinderen vooral willen laten spelen. De visie van Sportivate is zelfredzaamheid te ontwikkelen door middel van bewegen. Op veel bso’s en scholen bepaalt de gymdocent wat er gebeurt qua sport, terwijl 50 % van de kinderen dat misschien niet leuk vindt. Nu kom ik voor de groep, geef aan met welke materialen we kunnen spelen en vraag dan de kinderen wat ze willen gaan doen. Het lesgeven is dan geen doel op zich, het gaat dan om bewegen als middel en de ontwikkeling als doel.”

Sporten jullie nog steeds op hoog niveau?
Yannick: “Ik voetbal nog op hoog amateurniveau, Anne niet meer.”

Hebben jullie nog adviezen of aanbevelingen voor aankomende studenten die gebruik willen maken van de Topsportfaciliteiten van ROCMN.
Yannick: “Zorg dat je je school goed doet, want dan maak je het jezelf ook makkelijker tijdens het sporten. Als je je school niet op orde hebt, dan zijn de sportresultaten ook minder. Ik heb dat gezien bij klasgenoten, wel weg moeten voor toernooien terwijl het op school niet lekker ging, het gaat echt beter als je je schoolwerk met een gerust hart achter kunt laten. Je sport lekkerder en bent vrijer in je hoofd, met als gevolg een beter resultaat.”

Anne: “Ik denk dat je je goed moet laten informeren over wat wel en niet kan met de faciliteiten die aan zo’n topsportstatus verbonden zijn. Die zelfredzaamheid en het tonen van initiatief horen ook wel een beetje bij de topsportmentaliteit. Er wordt wel van je verwacht dat je zelf initiatief neemt en aangeeft wat je nodig hebt. Ik heb het mezelf het eerste jaar heel moeilijk gemaakt door al mijn sportverplichtingen buiten schooltijd in te plannen omdat ik niet wist wat er allemaal mogelijk was. Hierdoor moest ik wel echt een tandje bijzetten. Doordat ik de jaren erop beter gebruik heb gemaakt van de ondersteuning vanuit ROC Midden Nederland heb ik zowel in mijn sportcarrière als studieloopbaan successen behaald .”

Meer weten over de topsportfaciliteiten van ROC Midden Nederland?
Neem contact op met onze topsportcoördinator, @email

Of klik hier voor meer informatie.

5 juni 2019
ROC Midden Nederland
Sport College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: