Motiverende gastles door Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis

Maandag 21 november is Mohammed Mohandis op bezoek geweest voor een gastles bij een Sprint klas Niveau 2 van het Business & Administration College in Utrecht. Mohandis zit in de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid.

Mohammed (31) vertelde over zijn jeugd in Gouda, waar hij een VMBO, MBO opleiding volgde. Hij wilde verder komen, meer kunnen betekenen voor de samenleving en dingen kunnen veranderen. Hij studeerde af aan het HBO in Utrecht. Al op zijn 18e was hij politiek actief in de jongerenpartij van de PvdA en al snel daarna werd hij gemeenteraadslid voor de PvdA in Gouda. Mohandis zit sinds 2012 in de Tweede Kamer en houdt zich onder andere bezig met onderwijs. Onlangs heeft hij een motie ingediend voor invoering van het vak Maatschappijleer op het MBO. Ook heeft hij gezorgd voor de OV-kaart voor MBO’ers.

Verkiezingen

De studenten luisterden aandachtig naar zijn verhaal en iedereen mocht hem van alles vragen. Veel vragen gingen over de parlementsverkiezingen van volgend voorjaar, over het succes van Wilders in de peilingen en over het effect van de nieuwe president van de Verenigde Staten op de wereldeconomie.  

‘En welke opleiding heb je nodig om in de Tweede Kamer te komen?’, was één van de vragen. Mohandis vertelde dat er geen opleiding is voor een Tweede Kamerlid. Je moet goede ideeën hebben die tot een groter plan kunnen komen en duidelijk voor ogen hebben hoe je dit wilt invullen.

Advies

‘Reflecteren’ was het thema van de gastles en Mohandis heeft verteld hoe dit hem door zijn VMBO/MBO-tijd heeft geholpen. Zijn advies: Stel jezelf lerend op, sta open voor kritiek over de dingen die je nog niet goed doet en waar je jezelf in kunt verbeteren.

De groep studenten die binnenkort stage gaat lopen, adviseert hij snel op zoek te gaan naar een leuke stageplaats en niet bij de pakken neer te gaan zitten als het niet snel genoeg lukt. Je moet je doel voor ogen houden. Stage lopen is een leerproces waarbij je het reflecteren kunt inzetten om te groeien en je uiteindelijke diploma te behalen.