Lustrumeditie Utrecht Works – ‘The perfect match’ voor jongeren

Samen werken we aan werk tijdens Utrecht Works

Op Valentijnsdag vrijdag 14 februari vond in The Colour Kitchen in Utrecht de lustrumeditie plaats van Utrecht Works. Het evenement om studenten van ROC Midden Nederland en werkzoekende jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen aan een stage-, leerwerkplek of een baan. Rabobank Utrecht, de gemeente Utrecht, ROC Midden Nederland, Brand New Job Outplacementbureau, UWV en SBB zijn de partners in dit voor onze studenten belangrijke evenement.

Na een kick-off moment door studenten van de Nederlandse Popacademie volgden 120 studenten van niveau 1 en 2 van het Business & Administration College, Horeca & Toerisme College, Sport College, de Tech Campus en het Welzijn College diverse workshops van Brand New Job, The Turning Point en Manpower. Hoe presenteer ik mezelf? Waar ben ik goed in? Hoe vertel ik over mezelf? Met deze vragen gingen ze actief aan de slag. Ook kregen de studenten tips voor een goede sollicitatiebrief en CV. In de middag ontmoetten de studenten tijdens diverse speeddates meer dan 30 Utrechtse werkgevers uit de techniek, retail, sport en zorg. De jongeren konden direct toepassen wat ze in de ochtend hadden geleerd en legden contacten voor een mooie stageplek, werkervaringsplek of baan in de buurt. Al snel werden er afspraken gemaakt voor sollicitatiegesprekken.

Studenten van Extreme Events speelden een belangrijke rol in de organisatie van het evenement. Collega Manu van Kersbergen was evenals bij eerdere edities de dagvoorzitter van Utrecht Works.

Sterker op de arbeidsmarkt

Willem de Feijter, directeur Bedrijven Rabobank Utrecht, zegt over het event: “Werk is een bouwsteen in het leven van mensen. We vinden het daarom ontzettend belangrijk dat jongeren ervaring opdoen en hebben daarom het initiatief voor Utrecht Works genomen. Wat we willen bereiken is dat iedere jongere na het event sterker op de arbeidsmarkt staat. Daarnaast zou het natuurlijk fantastisch zijn als er verschillende stages en banen uit voort komen.” Klaas Verschuure, wethouder gemeente Utrecht: “Alleen samen met het bedrijfsleven kunnen we echt iets betekenen voor deze jongeren. Wij vragen Utrechtse werkgevers mee te doen. Samen werken we aan werk.” “Utrecht Works is een mooi voorbeeld van hoe onderwijs, overheid en bedrijfsleven samenwerken om onze studenten met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te geven hun talenten te ontwikkelen en succesvol te zijn op die arbeidsmarkt,” aldus Johan Spronk, voorzitter College van Bestuur ROC Midden Nederland.   

Begeleiden naar een baan

Een deel van de jongeren is al klaar met hun MBO opleiding, maar heeft nog geen baan gevonden. Tijdens het event worden 20 tot 30 gemotiveerde jongeren geselecteerd die een half jaar intensief begeleid worden naar een geschikte baan. Dit begeleidingstraject wordt verzorgd door het Utrechtse bureau Brand New Job. Vorig jaar was dit begeleidingstraject uiterst succesvol. Binnen zes maanden hadden 18 van de 20 jongeren met hulp van Brand New Job een baan gevonden.

18 februari 2020
ROC Midden Nederland

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: