Lego League op de Campus

ROC Midden Nederland was op zaterdag 26 november gastheer voor de de Regionale FIRST LEGO League (FLL®). Op de Campus van ROC Midden Nederland (locatie Disketteweg, Amersfoort) streden leerlingen uit het basis- en vervolg onderwijs met hun zelfgemaakte robots en werkstukken om een plek in de Benelux-finale in februari 2016. FIRST LEGO League is een wedstrijd die tot stand is gekomen door de Stichting Techniek Promotie en heeft tot doel kinderen zo veel  en zo vroeg mogelijk in contact te laten komen met wetenschap & technologie. Om zo te zorgen voor een afname van het tekort aan technisch opgeleide medewerkers.

 

Wedstrijd
De FIRST LEGO League (FLL®) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende ‘Challenge’. Het onderwerp van dit jaar is Animal Allies. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales. De opdrachten zijn: Ontwerp, bouw en programmeer een robot. De Lego League is een programma van Stichting Techniek Promotie.

Betrokken studenten mbo-colleges
Vijf studenten Applicatieontwikkeling van het ICT College hielpen de leerlingen van de verschillende scholen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de regio finale. Rapper en student  The Prins trad op. Hij is student op het Creative College. Studenten van het Tech College gaven de bezoekers een lesje robot-programmeren. 

Teams bouwen robots
FIRST LEGO League (FLL®) daagt kinderen uit om te denken als wetenschappers en technici. Tijdens het Animal Allies kiezen de teams een probleem uit de praktijk dat opgelost moet worden. Daarnaast leren de kinderen hun eigen robot te bouwen en te programmeren met LEGO MINDSTORMS® om hier vervolgens verschillende missies in de robotwedstrijd mee uit te voeren.
De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen. In september 2016 tijdens de Kick-Off zijn in de regio Utrecht ongeveer 25 scholen begonnen met even zoveel bedrijven aan deze opdracht. De teams presenteren hun resultaten tijdens regionale en nationale finale.

Partners
De FLL wordt in de Benelux gecoördineerd door Stichting Techniek Promotie. De teamwerving en organisatie van regionale finales is in handen van partners in de regio, zoals techno centra, onderwijsbegeleidingsdiensten, onderwijsinstellingen en science centra. In dit kader is ROCMN als sponsor betrokken en is de gastheer voor de Regiofinale. Amersfoort directeuren Eric Holtman en Jan Nieuwenhuizen openen het evenement.

Iedereen welkom
Tijdens de finaledag werd een nevenprogramma georganiseerd voor ouders, broertjes en zusjes, overige familie en geïnteresseerden. Ook werknemers van ROCMN waren van harte welkom met hun kinderen.