Leerlingen VAVO Lyceum ronden VN simulatietraject HagaMUN af

Leerlingen VAVO

Het profielwerkstuk traject MUN 2019-2020 zit er weer op! Bij MUN simuleren leerlingen de Verenigde Naties. Studenten uit verschillende landen leren zo over de Verenigde Naties en krijgen de kans om hun ideeën te delen.

Dit jaar hadden we 15 leerlingen uit Amersfoort en 9 leerlingen uit Utrecht. Het hele PWS-traject begon nog wat onwennig. ‘Een pak aan, meent u dat? Kan ik niet gewoon zo?’ Hij wijst naar zijn spijkerbroek en spijkerjack.

De leerlingen starten in september met presentaties over de VN en debatten zoals de Europese Commissie dat doet. Ze snappen op dat moment nog niet helemaal wat ze nou precies te wachten staat. Het meedoen aan de eendaagse KoppelMUN op een school in Amersfoort maakt het al een stuk duidelijker. Daar heeft iedereen de kledingvoorschriften gevolgd. Al hangen er aan sommige pakken nog labels of prijskaartjes. ‘Dan kan ik hem nog terugbrengen!’ roept er eentje. Dan bezoeken de leerlingen de gemeente Amersfoort en Utrecht. Daar gaan ze in debat met lokale politici. En het praten voor de groep gaat ze steeds makkelijker af. Wat eerst nog zo spannend leek, wordt nu steeds normaler. En dat in een raadszaal! Tussendoor schrijven ze op 3 onderwerpen resoluties vanuit een land dat hen is toegewezen. Dit jaar waren dat: Chili, Argentinië, Oostenrijk en Brazilië.

‘Mevrouw, kunt u mijn stropdas strikken?’
Met al deze ervaringen, opgedane kennis en zéér gedegen geschreven resoluties gaan ze naar het weekend van de HagaMUN. En dan begint het: ‘Mevrouw, kunt u mijn stropdas strikken?’ Met Google-filmpjes komen we er uit. ‘Mevrouw, ik moet zo presenteren. Komt u kijken?’. Een aantal leerlingen houden prachtige speeches namens het land wat zij vertegenwoordigen. Verschillende commissies stemmen voor die resoluties en zo hebben ze dit jaar flink wat bijgedragen aan het eindresultaat.

Deze Hagamun deden leerlingen mee uit Dubai, Uganda, Turkije, Frankrijk en Nederland. Een aantal scholen konden helaas niet komen vanwege het virus. Uiteindelijk waren er nog 400 leerlingen aanwezig. Het was dus wederom een MUN vol eerste keren. Van het strikken van een stropdas tot het presenteren van een VN-resolutie over de aanpak van Oeigoeren in het Engels voor een groep Gymnasium-leerlingen.

Resoluties van hoog niveau
De leerlingen werden dit jaar genomineerd voor: knapste delegate, beste delegate en grappigste delegate. Hierin vielen we helaas niet in de prijzen. Waar we (wat onszelf betreft) wel in de prijzen zijn gevallen is dat alle leerlingen een resolutie op hoog niveau hebben geschreven en zo’n 9 resoluties zijn meegenomen/voorgesteld. En waar we ook zeker in de prijzen vielen was in de karaoke-bar: met een goed uitgevoerde rap van Maj en een leerling. Aan het eind van het weekend nog een heerlijk chocolaatje van Riek Benthem die dit weekend op bezoek is geweest.

We zijn echt weer ontzettend trots op hoe de leerlingen zijn gegroeid. Op de resoluties die ze hebben geschreven, de debatten die ze hebben gevoerd en hoe ze zichzelf hebben gepresenteerd.

13 maart 2020
VAVO Lyceum
ROC Midden Nederland

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: