Lasfinale Vmbo bij Tech College

Het Nederland Instituut voor Lastechiek (NIL) organiseert jaarlijks een landelijke laswedstrijd voor Vmbo-ers, 'De Nationale Laswedstrijden'. Op vrijdag 31 maart krijgt deze wedstrijd een spannend slot. Dan vindt de finale plaats bij gastheer Tech College, van ROC Midden Nederland in Nieuwegein en strijden jonge lassers uit heel Nederland om de titel 'beste Vmbo lasser van het jaar 2017'.

Voorrondes op Vmbo’s in hele land
De voorrondes zijn eind februari en begin maart gehouden bij diverse Vmbo’s in het land. De 22 beste lassers uit de 5 regio voorrondes staan in de finale. Hiervan komen 16 kandidaten uit in de categorie MAG-lassen en 6 kandidaten in de categorie BMBE-lassen.

Finale bij Tech College Nieuwegein
De finale van de Nederlandse Laswedstrijden vindt op vrijdag 31 maart plaats bij gastheer Tech College in Nieuwegein. Het recent gemoderniseerde laslokaal op de Harmonielaan biedt alle faciliteiten die de kandidaten nodig hebben. Twee ervaren docenten van Tech College Nieuwegein, Harm Timmer en Ed Groenendijk, zorgen voor de begeleiding. Voor de meereizende begeleiders van de kandidaten wordt een interessant nevenprogramma georganiseerd.

Het NIL, organisator laswedstrijden
De wedstrijdorganisatie is in handen van het NIL, die ook de finalewerkstukken voor de leerlingen ontwerpt. De opdracht voor de finale van dit jaar bevat weer alle aspecten die een toplasser op niveau 1 moet beheersen. De prestaties van de leerlingen worden door de examinatoren van het NIL, de heer Wim Knoop en de heer Theo van Eck, beoordeeld.

Waarom Nationale Laswedstrijden?
Het NIL organiseert, samen met de regionale lasgroepen, de laswedstrijden omdat zij het belangrijk vindt dat jongeren op een boeiende manier kennis maken met de verbindingstechniek en zo eerder zullen kiezen voor een opleiding in de metaal, en specifiek op het gebied van lassen.

Prijswinnaars einde dag bekend
Aan het einde van de dag komen er twee winnaars uit de bus; één MAG- en één BMBE-lasser. De winnaars ontvangen naast de titel en de beker een mooi cadeau, beschikbaar gesteld door Lincoln. Voor alle finalisten is er sowieso een presentje van onze sponsoren Laspartners Multiweld en Hatek. De prijsuitreiking is om 16.30 uur. Na een afsluitende borrel reizen de kandidaten uit het hele land weer huiswaarts.

Het belooft een interessante, maar vooral spannende dag te worden. Als opwarmer voor deze dag kunt u op www.nil.nl van enkele voorrondes een kort verslag of filmpje vinden.