Kwalificatie Skills Heroes lassen

Op vrijdag 10 februari komen Patrick de Hoop en Mitch Bruns in actie tijdens de kwalificatiewedstrijd Skills Heroes Lassen. Deze wordt georganiseerd op het Summa College in Den Bosch. Patrick volgt de opleiding Allround plaatwerker, is werkzaam bij GPI Roestvast en strijdt voor een plek in de finale TIG lassen. Mitch volgt de opleiding Allround constructiewerker en toont zijn skills op het gebied van MIG lassen. Hij werkt naast zijn opleiding bij Qumey B.V.

Lassen is het mooiste dat er is
Patrick de Hoop: “Tijdens mijn werk las ik continu. RVS lassen is daardoor wel een specialiteit van me, maar voor de wedstrijd moet ik ook aluminium lassen. Om me voor te bereiden train ik daarom elke woensdag extra op school onder leiding van docent Ed Groenendijk. Ik weet niet precies wat ik kan verwachten tijdens de wedstrijd, dus ik laat het maar op me afkomen. Zolang ik maar kan lassen vind ik alles best. Van plaat tot tank of ander eindproduct; lassen is het mooiste dat er is.” aldus Patrick.

Altijd werk voor vakmensen
Ook Mitch Bruns heeft weinig last van wedstrijdspanning. “Ik ga gewoon mijn best doen en kijken hoever ik kom. Ik heb maar een korte voorbereiding gehad vanwege drukke werkzaamheden. Elektroden lassen heb ik weinig gedaan, dus dat kan lastig worden. MIG/MAG lassen kan ik goed. Ik las al vanaf jonge leeftijd. Ik begon ermee bij mijn vader op het bedrijf. Omdat er een tekort is aan vakmensen zit ik in de metaal zeker goed.”

Wedstrijdelement haalt het beste uit de student
Het Tech College en partner OBM hebben dit jaar maar liefst vijf studenten klaargestoomd voor diverse wedstrijden Skills Heroes in verschillende categorieën metaaltechniek. Docent Harry Post begeleidt de studenten bij hun deelname aan Skills Heroes. “Deze studenten volgen een bbl-opleiding en zijn daarnaast vier dagen per week werkzaam bij een metaalbedrijf. Ook deze ondersteunen de deelname van hun medewerkers van harte. Net als wij, vinden zij het belangrijk dat onze studenten de kans krijgen het beste uit zichzelf te halen.”

World Skills
Deelnemers strijden in de kwalificatiewedstrijden voor een plek in de Nationale finale. Scoren zij daar hoge ogen, dan maken zij kans om Nederland te vertegenwoordigen op de WorldSkills. De 44e World Skills worden in oktober 2017 georganiseerd in Abu Dhabi.