Hoe docent Jasmijn en haar collega's werken aan Positieve Gezondheid

team

Steeds meer docenten van ROC Midden Nederland volgen de module ‘Werken met Positieve Gezondheid’. Deze maand heeft weer een enthousiaste groep een certificaat gehaald. 'Ik merk nu echt dat het gedachtegoed van Positieve Gezondheid lééft op school,' vertelt trainer Saskia Idink.

De cursus wordt gegeven in het kader van ons programma Gezond Stedelijk Leven, waarin we gezond leven voor iedereen bereikbaar willen maken. Saskia Idink gaf de training samen met Bianca Lagendijk. We vragen cursist Jasmijn Hierink, docent Gezondheidszorg en Welzijn, die ook een certificaat heeft gehaald, wat ze van de cursus in het Vitaliteitslab vond. ‘Ik leg nu meer de focus op wat er wél goed gaat.’

Waarom besloot je deze module te volgen? Wat hoopte je te leren?
“Ik ben deze cursus gaan volgen om een breder beeld te krijgen over Positieve Gezondheid en hoe we dit binnen ons team, de opleiding en studenten kunnen inzetten. Zodat het een rode draad door de opleiding wordt.”

En is dat gelukt?
“Onbewust heb ik mezelf een stuk beter leren kennen en gewerkt aan mijn eigen positieve gezondheid. Daarnaast heb ik geëxperimenteerd met verschillende werkvormen tijdens mijn lessen rondom de positieve gezondheid.”

Heb je leuke mensen ontmoet die je nog eens zult zien?
“Ik heb mijn eigen collega's beter en persoonlijker leren kennen. We stimuleren elkaar nu op de gangen om bezig te zijn met onze positieve gezondheid.” 

Wat neem je persoonlijk mee wat je hebt geleerd? Oftewel: wat ga je toepassen in je eigen leven?
“Ik heb geleerd om meer met mijn creativiteit bezig te zijn, meer te bewegen en naar buiten te gaan tijdens mijn pauzes. Ook merk ik dat ik veel positiever ben gaan kijken naar coachgesprekken met studenten. Ik leg nu meer focus op wat er wél goed gaat.” 

Waarom is Positieve Gezondheid belangrijk voor mbo’ers vind jij?
“Omdat ze inzicht krijgen in hun eigen talenten en meer grip krijgen op hun eigen leven en ontwikkelingen.”

Als er in alle klassen aandacht zou zijn voor Positieve Gezondheid, wat zou er dan op school veranderen denk je?
“Ik denk dat er meer positieve energie in de wandelgangen zou zijn en dat er bewustere keuzes rondom voeding gemaakt worden. Ook zullen we zorgvuldiger met mobieltjes en laptops omgaan. Ik denk dat we tot slot allemaal sociaalvaardiger zullen worden. We leren dan meer van en met elkaar 🙂.” 

Ook een training volgen? In februari 2023 kan het weer. 
De planning voor de training ‘Positieve gezondheid in les en gesprek’ in periode 3 is op donderdagen van 9:30 – 12:30 uur in Amersfoort en Utrecht. De trainers zijn Marije Hendrix en Bianca Lagendijk. Mail Bianca Lagendijk voor meer informatie: @email 

Voor externen --> ben je niet verbonden aan ROC Midden Nederland maar wil je je wel verdiepen in Positieve Gezondheid?  Kijk hier voor meer informatie.

4 november 2022
ROC Midden Nederland
Beauty College
Gezondheidszorg College
Sport College
Welzijn College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: