HagaMUN 2018 - Van VAVO-leerling naar VN-lid

Groepsfoto

‘Je woont nog maar 2 jaar in Nederland en je hebt je opgegeven voor de MUN - Model United Nations. Een conferentie door en voor studenten of scholieren, waarbij de werkorganen van de Verenigde Naties worden nagebootst.
Engels spreken vind je spannend. Een resolutie schrijven: wat is überhaupt een resolutie? Je schrijft hem half, bent totaal niet tevreden en kijkt wel hoe je je door dat weekend heen slaat. Met knikkende knieën stap je op de trein.
Dan, op vrijdagochtend begint het. Je maakt de resolutie maar snel af, niet wetende dat je de zondagmiddag erna voor een zaal van honderd gymnasiumleerlingen een resolutie staat te presenteren alsof je nooit anders hebt gedaan.’

De voorbereiding
Onlangs hebben 26 leerlingen van het VAVO Lyceum een weekend lang de landen Armenië, Nigeria, Saudi-Arabië en Algerije vertegenwoordigd tijdens de HagaMUN 2018. En dat was best lastig, want wat willen zij nou eigenlijk?
De leerlingen hebben zich vanaf september verdiept in de visies van de landen. Zo ook op onderwerpen als plastic soup, Artificial Intelligence, de terreurgroep Boko Haram en op de erbarmelijke situaties in gevangenissen. Allerlei zaken die de wereldpolitiek op dit moment bezig houdt.

De conferentie
Vrijdagmiddag begon het direct met lobbyen en debatteren over de eerder geschreven resoluties. Dit ging zaterdag de hele dag door. Het was voor de leerlingen niet altijd makkelijk om anderen te verstaan, om zelf voor de groep te staan, vragen te stellen en te stemmen over onderwerpen die ze nog niet goed kenden. Maar wat hebben ze het goed gedaan: van de 5 resoluties die uiteindelijk werden besproken in de General Assembly kwam er één van Nigeria vandaan!

Toekomstige carrière
We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd weekend. Vol overgave hebben de leerlingen van het VAVO lyceum zich in het Engels weten te redden tussen 500 andere leerlingen uit Spanje, Hongarije, Frankrijk, Engeland, Dubai, India, USA en Italië. Een aantal zijn hun toekomstige carrière bij de Verenigde Naties al aan het vormgeven. Zo ook het meisje dat die vrijdagochtend met knikkende knieën in de trein zat.

20 maart 2018
VAVO Lyceum
ROC Midden Nederland

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: