De Coopertest – niet alleen iets voor het middelbaar onderwijs

Man met zwart haar, staand achter spreekezel met microfoon

Eerst leren in thema’s, daarna direct toepassen: dit is wat de eerstejaars studenten Media, ICT & Design College van ROC Midden Nederland op dinsdag 4 april 2023 deden. Toen was er bij hen een spreker te gast, Danny Daluiso, om te praten over zijn debuutroman ‘Coopertest’ in het kader van het thema ‘Leve de vrijheid’. Studenten hadden de kans om hem hierna te interviewen.

Daluiso vertelde zijn verhaal, gebaseerd op zijn chaotische leven als zoon van een Haagse prostituee en een Italiaanse gastarbeider. Hierbij ging het vooral over zijn moeilijke jeugd, maar ook hoe hij altijd de vrijheid heeft ervaren. Dit sloot naadloos aan bij het thema van deze periode en de studenten waren onder de indruk van het verhaal. Achteraf mochten ze de schrijver zelf interviewen. Vragen kwamen voorbij over zijn tijd in de gevangenis, ex-partners, over zijn kinderen, maar vooral over hoe Daluiso door alle rotperiodes heen zo’n positieve kijk op het leven heeft behouden. Marilieke van Hees, student Mediavormgever, vertelt er bijvoorbeeld over:

‘Vrijheid, het komt vanuit je zelf, jij bepaalt zelf je eigen leven. Dat spreekt me ook zo aan in deze opleiding, het geeft me een vrij gevoel. Als iets niet gaat zoals je het zou willen dan kun je een verschil maken door te vertellen wat je denkt of vind en omdat we afwisselen tussen praktijk en achter de computer leren is het nooit saai.’

Levensecht leren

Het toepassen van geleerde vaardigheden in de praktijk is niet alleen leerzaam, maar ook ontzettend leuk en motiverend! Door te oefenen met echte projecten en opdrachten, ervaren studenten direct hoe ze geleerde kennis en vaardigheden kunnen inzetten in het werkveld. Niet alleen maken ze hiermee nu al een verschil in de samenleving, het biedt ook een goede basis voor een succesvolle toekomst. Dit is de kracht van leren in de praktijk.

Net zoals vrijheid voor iedereen anders kan zijn, heeft het woord Coopertest ook verschillende interpretaties. Sommigen zullen denken aan stinkende gymschoenen, schurende shorts en zwetend van muur naar muur rennen in de gymzaal van je plaatselijke basis- of middelbare school. Voor Daluiso betekent het een bijnaam, een beproefde jeugd en tegelijk een manier om anderen te inspireren. Met zijn boek geeft hij zijn kennis door. Het schetst een mooi beeld van zijn ervaringen en een belangrijke boodschap om te onthouden;
 

‘Geef nooit op en blijf altijd strijden voor je idealen.’

Een krachtige boodschap en voor iedereen zo persoonlijk. Vrijheid kun je zelf creëren, in je leven en vooral in je manier van leren en studeren.

5 april 2023
ROC Midden Nederland
Media, ICT & Design College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: