Cross-over op niveau 2

Als eerste en enige ROC in Nederland heeft ROC Midden Nederland van het Ministerie van OC&W toestemming gekregen om een cross-over mbo-opleiding op niveau 2 te ontwikkelen en aan te bieden. Door reorganisaties, digitalisering en automatisering verdwijnen met name functies voor jongeren met een opleiding op niveau 2. Om de arbeidsmarktkansen voor hen te vergroten heeft ROC Midden Nederland het initiatief genomen voor deze cross-over opleiding. Op 1 september 2017 kunnen leerlingen al starten met de brede niveau 2 opleiding Servicemedewerker. Na het behalen van het diploma zijn er in diverse richtingen banen beschikbaar, maar ook goede doorstroommogelijkheden voor een vervolgopleiding op niveau 3 en 4. Op dit moment hebben al meer dan 200 jongeren zich voor deze opleiding aangemeld. Belangrijke werkgevers zoals Meander Medisch Centrum en Lyvore hebben zich gecommitteerd aan dit initiatief. Vanuit andere organisaties is er grote interesse voor deze opleiding.    

Meer kansen voor duizendpoot
De opleiding Servicemedewerker komt tegemoet aan de wensen van bedrijven om uitdrukkelijk aandacht te besteden in het lesprogramma aan moderne competenties, de zogenaamde “21st century skills” en “soft skills”. Iedere organisatie heeft namelijk behoefte aan proactieve en servicegerichte medewerkers die met een glimlach allerlei klussen oppakken waar anderen niet aan toe komen. Of het nu gaat om gasten ontvangen, administratieve ondersteuning, helpen bij een ict-probleem, de lunch verzorgen of iets eenvoudigs als de printers bijvullen, deze klantvriendelijke duizendpoot is de smeerolie in het bedrijf.

Drie verschillende contexten
Studenten volgen de opleiding in de context Zorg en Welzijn, Zakelijk en Commercieel of Sport en Evenementen. “De studenten maken bij aanmelding een keuze voor één van de genoemde contexten, maar ze kunnen gedurende de gehele opleiding zonder studievertraging van richting switchen. Deze opleiding is ook ideaal voor studenten die nog niet heel goed weten welke richting ze op willen.” Aldus Wout van der Veen projectleider van de opleiding Servicemedewerker. “Bovendien is dit een opleiding die alleen op niveau 2 wordt aangeboden. Waar docenten werken die specifiek voor deze doelgroep hebben gekozen. Dat biedt de kans een pedagogisch-didactisch klimaat en ondersteuningsstructuur neer te zetten die past bij deze jongeren. Dat betekent activerend onderwijs, leren door te doen en zo veel mogelijk levensechte leersituaties creëren. En voor studenten die extra ondersteuning nodig hebben organiseren we ondersteuning in de klas. Heel zichtbaar, direct beschikbaar en laagdrempelig”.

Al deze contexten worden aangeboden op de Campus van ROC Midden Nederland in Amersfoort. Servicemedewerker Zakelijk en Commercieel is ook in Utrecht te volgen. 
Bekijk het filmpje: