Challenge afvalscheiding door Media-studenten

Challenge duurzaamheid afvalscheiding media

Op 7 en 8 september bogen 150 media-studenten van het Media, ICT & Design College zich over een duurzaamheidschallenge gericht op afvalscheiding. Hoe scheid je je afval goed? En hoe kunnen studenten gemotiveerd worden de nieuwe gescheiden afvalbakken op school te gebruiken? Als antwoord op deze vragen bedachten de studenten in teamsverband een creatieve campagne. De twee winnende teams kregen een uitje cadeau en hun campagnevideo's worden binnenkort gepubliceerd.

Tijdens de challenge verdiepten de studenten zich eerst in het concept recycling. Richard van der Leij en Uwanami Schmidt van Remondis waren hierom op 7 september aanwezig om hun expertise te delen en de nodige vragen te beantwoorden. Want afvalscheiding blijkt soms nog best lastig. Waar laat je bijvoorbeeld je pizzadozen? (Antwoord: bij het restafval als ze vies en vet zijn, schone dozen mogen bij het papier.) Of je theezakje? (Antwoord: mag gewoon bij het GFT, of het ‘Groente, Fruit en Theezakje’, zoals het door een student werd genoemd.)

Ook werd verteld wat er met de afvalstromen gebeurd. Zo kunnen blikjes bijna oneindig keer gerecycled worden en papier zo’n acht keer. Verdwijnt het papier en blik alleen in het restafval, dan wordt het verbrand. En dat kost ook nog eens het meeste. Door afval te scheiden, zorgen we dus niet alleen voor recycling, maar ook voor geldbesparing. En dat extra geld kan bijvoorbeeld worden ingezet voor verbetering van het onderwijs.

GFT, ofwel 'Groente, Fruit en Theezakje', aldus een van onze media-studenten.

Na een dag hard werken werden op 8 september de campagnes tentoongesteld. Veel mooie video’s, posters, campagnes en ideeën voor apps kwamen voorbij. Het groepje De Ruwe Diamant ging ervandoor met de publieksprijs. Zij wisten hun medestudenten het beste te overtuigen met hun komische filmpje, waarbij een hele serie aan gebeurtenissen ontketend wordt doordat Godzilla zich snijdt aan een op straat gegooid papiertje.

Ook de jury, bestaande uit docenten van het Media, ICT & Design College, Facilitair Manager Frank de Boer en projectleider Duurzaamheid Susanne Lek, koos een humoristische winnaar. Clean Trash maakten indruk met hun Dora the Explorer-geïnspireerde video. Beide teams namen de cheque in ontvangst voor een gezamenlijk uitje en hun video’s zie je binnenkort terug in de gangen van de Campus en op sociale media.

Speciale vermeldingen gingen naar TGF (team gerecyclede fles) voor de vele memes die ze hebben gemaakt en Trash Again die met Trashy de robot en vrolijke geluidjes studenten willen stimuleren het afval in de juiste bak te gooien.

9 september 2022
ROC Midden Nederland
Media, ICT & Design College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: