
Tijdens de Week van het Geld (27 t/m 31 maart) bezochten negen groepen studenten a.s.r. in Utrecht. a.s.r. is partner in het RIF-project Gezond Stedelijk Leven. Onze studenten kregen van medewerkers van a.s.r. tips and tricks hoe verstandig om te gaan met geld.
In de gastles werd gebruik gemaakt van het lesprogramma LEF (Leven En Financiën). De thema’s die voorbij kwamen brachten veel gesprekken op gang en boden de studenten nieuwe inzichten. Van: “Huh, kan ik geld terugkrijgen als ik aangifte doe bij de belastingdienst?” en “Ik wist echt niet dat ik me kan inschrijven bij de woningbouw” tot “Heb jij zoveel spaarpotjes in je bank-app?”. Studenten grepen hun kans om direct in te loggen bij de Belastingdienst en vragen te stellen over hoe ze aangifte moesten doen. “Ik maak me wel een beetje zorgen of je ZZP-administratie nu goed gaat”, zei een docent tegen een student. “Misschien is het verstandig om toch even de Belastingdienst te bellen of om langs te gaan bij het financieel spreekuur op school.” Na een rondleiding door het gebouw, een lunch op locatie of met iftar-bag in de hand verlieten de studenten het prachtige kantoorpand. “Wat een leerzame les!”
Waarom besteden we bij ROC Midden Nederland aandacht aan het thema ‘omgaan met geld’?
We leiden bij ROC Midden Nederland onze studenten op voor een beroep of vervolgopleiding, maar begeleiden ze ook in het deelnemen aan onze complexe samenleving. In deze samenleving vormen geldzorgen en armoede een actueel probleem. Schulden en financiële zorgen komen relatief vaak voor bij mbo-studenten. In veel gezinnen wordt armoede van de ene op de andere generatie overgedragen. Het is voor studenten heel lastig deze intergenerationele armoede te doorbreken. Als gevolg van stress door armoede, leven studenten met geldzorgen gemiddeld minder gezond dan anderen: zij eten ongezonder, sporten, bewegen en slapen minder en vertonen meer risicogedrag (zoals verslaving aan alcohol, drugs, gamen en gokken).
Esther Marskamp, programmamanager Gezond Stedelijk Leven, vertelt: “Daarom besteden we binnen het programma Gezond Stedelijk Leven aandacht aan gezondheid en preventie en de invloed van geldzorgen en geldstress op je gezondheid. We gebruiken het gedachtegoed van Positieve Gezondheid om studenten te leren welke gebieden van invloed zijn op je gezondheid en om te onderzoeken wat voor iemand belangrijk is in het leven. We coachen ze in het realiseren van wensen, waarmaken van dromen en het omgaan met ups en downs”.
“En hoe leuk is het om deze gastlessen samen met een partner van het RIF-project vorm te geven”, voegt Sandra van Ooijen, RIF-projectleider Gezond Stedelijk Leven, toe. “Studenten krijgen de kans om ergens in de keuken te kijken en te leren van experts op het thema.”
Lees meer over het programma Gezond Stedelijk Leven en het RIF-project.