Mixed Reality Lab

In dit lab experimenteren docenten, professionals en studenten met Virtual en Augmented Reality. Zo maken ze kennis met toepassingen binnen hun omgeving van de beroepspraktijk en kunnen ze mogelijkheden van VR en AR als trainingstool onderzoeken.

Wat is Virtual Reality?

Virtuele Realiteit, ook wel VR genoemd, simuleert een computer gegenereerde omgeving waarbij de gebruiker alleen of met meerdere gebruikers ondergedompeld wordt in een ervaring. De meeste VR-omgevingen zijn met 3D bewegende beelden en geluid, wat met een bril beleefd wordt. Voordeel van deze techniek is dat de gebruiker deze ervaring overal kan toepassen.

VR is geschikt als trainings- of simulatietool. In verschillende branches trainen monteurs al met VR. Handelingen zijn gelijk aan de realiteit. Het is een veilig alternatief als er gevaarlijke situaties gesimuleerd moeten worden.
VR-toepassingen zijn nu al heel relevant in de zorg, entertainment branche, architectuur en woningbouw, sport en in het leger.

 

Varianten van Virtual Reality zijn 360 graden video’s en foto’s die zowel met een stereoscopische bril, als op de telefoon bekeken kunnen worden. Hoe succesvol VR gaat worden, hangt voor een groot deel af of hoeveel rekenkracht computers gaan krijgen.

Wat is Augmented Reality?

Aangevulde Realiteit of AR zijn digitale beelden, direct of indirect van de (echte) werkelijkheid, die in combinatie met computergegenereerde objecten, bekeken kunnen worden. AR beleef je via een speciale bril, tablet of telefoon. De fysieke wereld wordt op deze manier verrijkt met digitale informatie.

AR maakt gebruik van object herkenning. AR kan nuttig zijn voor alle processen - van prototyping en constructie tot onderhoud en operaties. AR toepassingen zijn bijvoorbeeld interessant voor de televisieindustrie, bouw en retail waarbij er toegevoegde informatie getoond kan worden.

 

VR en AR ervaringen

Met de ervaringen kunnen studenten, docenten en professionals kennis maken met toepassingen van VR of AR in hun omgeving van de beroepspraktijk. Zij kunnen onderzoeken welke toepassingen er zijn in hun beroep en ervaren hoe dit wordt ingezet.

Voorbeelden van ervaringen:

Dementiebril

  • Studenten van het Gezondheidszorg College kruipen in de huid van iemand met dementie met de Dementiebril. Dit is een VR-simulatietraining ontwikkeld door Into D’mentia in samenwerking met het Trimbos Instituut.

Soldamatic Lassimulator

  • Studenten van het Tech College trainen hun basisvaardigheden lassen met de Soldamatic Lassimulator. Hierdoor wordt er veel minder afvalmateriaal geproduceerd.

Eyetracking

  • Studenten van het Sport College worden geïnspireerd door verbeteringen voor sporters via EyeTracking, bewegingsanalyses in 3D en reviews van gemaakte beweging met alle belangrijke momenten uit verschillende perspectieven. 
Christiano Ronaldo Eyetracking
Christiano Ronaldo Eyetracking

Virtual Reality & Augmented Reality

  • Studenten Media & Design van het Media, ICT & Design College maken tijdens hun opleiding kennis met VR en AR. Zo werken zij al in het eerste schooljaar met VR-apps zoals Gravity Sketch en Tilt Brush van Google. Lees meer 
VR en AR bij Media, ICT & Design College
Studenten van de opleiding Media maken kennis met VR en AR

Meer informatie

Het Mixed Reality Lab bevindt zich in het Campus Connect Center van ROC Midden Nederland, Disketteweg 2-4, 3821 AR Amersfoort. 
Stuur een mail naar Assunta Verschuren (projectleider Mixed Reality Lab) of neem contact op via telefoonnummer (06) 226 86 010.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: