Meest gestelde vragen start mbo schooljaar 2022-2023

Welkom bij ROC Midden Nederland!
Wij kijken ernaar uit om je na de zomervakantie te ontvangen.

Wanneer begint mijn opleiding?
De opleidingen starten vaak met een introductieperiode in de laatste week van augustus. De datum van je eerste lesdag of kennismakingsdag vind je in de startmail die je begin juli hebt ontvangen op je schoolmail. 

Heb je je na 1 juli aangemeld dan ontvang je de startmail als je geplaatst bent op de opleiding.

Ik heb nog geen bbl-werkplek, wat nu?
Heb je nog geen werkplek gevonden, dan kan je wel alvast starten met de bbl-opleiding. Je hebt dan tot 1 december 2022 de tijd om een werkplek te vinden. Geef wel aan bij je opleiding dat je nog geen werkplek hebt, dan bespreken we de mogelijkheden. Soms is het namelijk mogelijk of wenselijk om eerst met de bol-opleiding te starten. 

Ben ik verplicht om naar een introductiekamp/week/dag te gaan? Waar meld ik me af?
Ja. Sommige opleidingen starten de opleiding met een introductiekamp/week/dag. Tijdens deze introductie leer je de andere studenten kennen. Als je opleiding een introductie heeft, dan ben je verplicht om te komen, behalve als je er voor moet betalen. Dan kan je ervoor kiezen om niet mee te gaan. 

Hoeveel kost het lesmateriaal?
In de meeste gevallen kun je voor het eerste schooljaar uitgaan van een bedrag tussen de € 400,- en € 1.000,-. Bij onze opleidingen heb je naast boeken ook software nodig en moet je over een laptop beschikken. Soms zijn er extra kosten voor verplichte excursies, kleding of vaccinaties. Als je bent geplaatst op de opleiding ontvang je van ons een mail met alle informatie hierover, deze sturen we naar je schoolmail dus houd die in de gaten.

Wat is mijn studentnummer?
Als student bij ROC Midden Nederland krijg je een studentnummer, ook wel genoemd: OV nummer of registratienummer. Dit nummer bestaat uit zes cijfers. Je studentnummer staat op de bevestigingsbrief van je opleiding achter Kenmerk. Je vindt dit rechts bovenaan. Je vindt dit nummer ook onderaan de mail met de uitnodiging voor de kennismaking en in de startmail (die je ontvangt na plaatsing op de opleiding).

Ook in de begeleidende brief bij de onderwijsovereenkomst staat je studentnummer. Heb je het studentnummer nodig, bijvoorbeeld om met korting software te kopen via de website van surfspot.nl of de website van slim.nl? En kan je jouw studentnummer echt niet meer vinden? Bel dan met 088 2333 444, optie 2 in het keuzemenu of mail @email. Vermeld in de mail je voor- en achternaam en je geboortedatum.

Wat is mijn inlognaam?
Je inlognaam bestaat uit jouw studentnummer, gevolgd door @edu.rocmn.nl. Bijvoorbeeld @email. Dit is ook gelijk je schoolmailadres.

Wat is mijn schoolmailadres?
Je schoolmailadres bestaat uit jouw studentnummer, gevolgd door @edu.rocmn.nl. Bijvoorbeeld @email. Dit is ook meteen je inlognaam.

Wat is mijn schoolwachtwoord?
Nieuwe studenten ontvangen een schoolwachtwoord via een mail naar hun privé-mailadres.  Mail met schoolwachtwoord niet gekregen? Kijk eerst in je 'spam-mailbox'. Staat de mail daar niet in en weet je wel jouw studentnummer? Dan kun je zelf een wachtwoord instellen via deze websiteBekijk de handleiding over het schoolwachtwoord.

Waar vind ik algemene informatie en handleidingen voor de verschillende systemen? 
Ga naar https://start.rocmn.nl (Mijn ROCMN). In deze omgeving vind je algemene informatie, handleidingen, en links naar itsLearning (digitale leeromgeving), schoolmail, Bundle, Pocket, EduArte enz. 

Waar kan ik boeken voor mijn opleiding bestellen?
Je kunt boeken en lesmaterialen het makkelijkste bestellen via ’Mijn ROCMN’ (https://start.rocmn.nl). Daar vind je de tegel ‘Bestellen bij Studers’. Je koopt de leermiddelen dan bij Studers. In de startmail die je van ons ontvangt na begin juli (of na plaatsing op de opleiding), staat het pakketnummer.

Ga je naar het VAVO? Informatie over de VAVO boekenlijsten en bestelinstructies vind je hier.

Waar vind ik mijn digitale leermiddelen die ik heb besteld bij Studers/Van Dijk?
Als je digitale leermiddelen hebt besteld bij Studers (bij VAVO VanDijk) dan ontvang je een mail als de leermiddelen beschikbaar zijn. Dat is meestal ergens in augustus.

Je digitale leermiddelen vind je op Mijn ROCMN (start.rocmn.nl) via de tegel "Bundle". Dit kan pas eind augustus. Je kunt ook wachten tot de eerste schooldag en dan je digitale leermiddelen bekijken. Sommige licenties zijn beperkt geldig. Activeer je digitale lesmateriaal pas als je met de lessen gaat beginnen!

Waar kan ik andere spullen dan boeken kopen voor school?
Je mag zelf bepalen waar je boeken en andere spullen voor school koopt. ROC Midden Nederland maakt gebruik van Studers voor de leermiddelen. Voor VAVO Lyceum is dat VanDijk Educatie. Daarnaast kun je via school gratis Office downloaden. Informatie hierover ontvang je bij de start van het schooljaar. Of kijk op Mijn ROCMN/Nieuwe student , daar vind je meer info. Via de website van slim.nl kun je met korting allerlei andere zaken aanschaffen die handig zijn voor je studie. Zoals bijvoorbeeld een laptop of specifieke software. 

Heb ik een laptop nodig?
Bij alle opleidingen is een laptop noodzakelijk. De specificaties verschillen per opleiding. In de startmail die je van ons ontvangt na begin julie (of na plaatsing op de opleiding), vind je de specificaties van de laptop. 

Ben je van plan een laptop voor je studie te kopen? Kijk dan op studywise.nl

Hoe kom ik aan gratis Office 365 voor studenten?
Wil je Office gebruiken op je MAC- of Windows-laptop/computer/tablet? Via je schoolmail kun je Office 365 gratis downloaden. Hiervoor heb je jouw inlognaam en wachtwoord van ROC Midden Nederland nodig. Let op: dit werkt alleen als je opleiding officieel is gestart, je inschrijving administratief helemaal is verwerkt en je bij DUO ingeschreven staat bij ROC Midden Nederland. Meer lezen? De MAC-handleiding en de Windows-handleiding vind je op Mijn ROCMN als je bent ingelogd. 

Mag ik mijn leermiddelen in termijnen betalen?
Bij Studers (of bij Van Dijk voor leerlingen van het VAVO Lyceum) kun je in drie termijnen betalen bij een factuurbedrag van minimaal €300,-. De eerste termijn betaal je met iDeal, de andere twee worden de volgende twee maanden automatisch afgeschreven.

Mag ik het lesgeld in termijnen betalen? 
Volg je een bol-opleiding dan kun je in overleg met DUO het lesgeld in 9 maandelijkse termijnen betalen. Kijk op de site van DUO bij lesgeld betalen.
Volg je een bbl-opleiding dan heb je te maken met wettelijk verplicht cursusgeld. Het is mogelijk het cursusgeld in drie termijnen te betalen. Na het begin van je studie ontvang je een factuur. Hierop staat wat je moet doen bij vragen over de factuur.

Is er een tegemoetkoming studiekosten mogelijk?
Kijk op de website van DUO voor de mogelijkheden. Of kijk op de toeslagen pagina van de Belastingdienst.

Kan ik mijn boeken ergens anders bestellen dan bij Studers (of voor VAVO Lyceum bij Van Dijk)?
Je kunt je boeken ook via een andere uitgeverij of tweedehands kopen. Daarbij moet je wel goed opletten dat de ISBN codes kloppen. Deze kun je vinden in de leermiddelenlijst die je vindt op de site van Studers, of voor VAVO Lyceum op deze pagina.

Krijg ik een ov-jaarkaart?
Alle mbo-studenten die een bol-opleiding volgen, ook onder de 18 jaar, kunnen een ov-jaarkaart aanvragen. 

Het studentenreisproduct is gekoppeld aan het recht op studiefinanciering. Studenten boven de 30 jaar hebben geen recht op studiefinanciering en hierdoor ook geen recht op een studenten ov-jaarkaart.

Studenten boven de 30 kunnen bij DUO het ‘leven lang leren krediet’ aanvragen, dit is een lening voor het lesgeld. Zie meer informatie: https://duo.nl/particulier/levenlanglerenkrediet/

Hoe kan ik inloggen op mijn schoolmail?
Ga naar ’Mijn ROCMN’ (https://start.rocmn.nl) en klik op de tegel 'E-mail'.
Je mailadres bestaat uit je studentnummer, gevolgd door @edu.rocm.nl. Bijvoorbeeld: @email.
Je inlognaam is ook gelijk je schoolmailadres.
Kijk voor meer info in deze e-mail handleiding.

Schoolwachtwoord vergeten of wil je het veranderen? 
je kunt hier je wachtwoord wijzigen. Kijk bij vragen eerst in de handleiding.  

Hoe kan ik mijn gegevens wijzigen, want ze kloppen niet?
Wat vervelend. Bel ons tijdens kantooruren op 088 2333 444, optie 2 in het keuzemenu dan passen we de gegevens samen met jou aan. Houd je studentnummer of burgerservicenummer bij de hand. 

Kan ik me afmelden voor een opleiding? 
Wil je je afmelden voor een opleiding? Dat vinden we natuurlijk erg jammer. Stuur een mail naar @email en vermeld je studentnummer zodat we je afmelding kunnen verwerken. Geen studentnummer? Vermeld dan je voor- en achternaam en je geboortedatum. Je ontvangt van ons een bevestiging van je afmelding. 

Hoe regel ik een kluisje? 
Je kunt een kluisje reserveren via de leermiddelenlijst van Studers. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: