Meest gestelde vragen over starten met je opleiding

Tot wanneer kan ik me aanmelden voor een opleiding?
Onze opleidingen starten eind augustus met de introductie/kennismaking. Aanmelden kan nog, maar wacht niet te lang. Meld je hier aan. 
Voor de meeste opleidingen zal de aanmelding definitief sluiten per 1 september. Bij opleidingen waar nog plek is, blijft de aanmelding open tot 1 oktober. Het is echter niet aan te raden om zolang te wachten. 
Wil je je aanmelden voor een start in februari of september 2022? Dat kan vanaf 1 oktober. 

Kan ik mijn aanmelding annuleren?
Ja, je gaat pas een definitieve verbintenis met ons aan, als je een onderwijsovereenkomst met ROC Midden Nederland ondertekend hebt. Tot die tijd kun je je aanmelding annuleren. Stuur je afmelding naar aanmelden@rocmn.nl of doe het telefonisch via 088 2333 444 (keuze 2). Vermeld je voor- en achternaam en je studentnummer of geboortedatum.

Mag ik nog een dagje meelopen met een opleiding?
Het is in de zomervakantie niet mogelijk om naar onze locaties te komen. Wel hebben we onze locaties voor je gefilmd, zo kan je toch alvast even binnen kijken. Je kunt wel contact met ons opnemen bij vragen. In juni staan nog wel een aantal rondleidingen gepland. 

Hebben jullie nog een open dag?
Nee, in de zomer zijn er geen open dagen.

De opleiding die ik graag wil volgen is vol, kan ik op de reservelijst geplaatst worden?
Ja, dat kan, mits de reservelijst nog niet vol is. Je meld je gewoon aan voor de opleiding en krijgt dan bericht over je plaatsing op de reservelijst.
Het is wel verstandig je te oriënteren op alternatieve opleidingen. Het is namelijk niet zeker of er nog een plekje vrij komt. Wij helpen je graag bij het vinden van een andere opleiding. Kijk daarvoor eens naar onze online studiekeuze hulp. 

Hoe verloopt het aanmeldproces bij ROC Midden Nederland?
Na een digitale aanmelding, ontvang je direct een e-mail ter bevestiging van de aanmelding. Vervolgens ontvang je binnen 5 werkdagen een bevestiging en een uitnodiging voor een kennismaking (die vinden weer plaats vanaf week 34). In de zomervakantie duurt het soms wat langer voordat je een bevestiging en/of uitnodiging krijgt. 

Is het zeker dat de opleiding waarvoor ik me heb aangemeld zal starten?
In augustus starten in principe alle opleidingen. In januari start een aantal opleidingen (bij voldoende aanmeldingen). Welke opleidingen dit zijn zie je vanaf 1 oktober op onze website.  

Ik ben nog geen 16 jaar. Kan ik dan een mbo-opleiding volgen?
Ja, als je je vmbo-diploma hebt, dan is het geen probleem om met een bol-opleiding van je keuze te starten. Wil je een entree-opleiding gaan volgen, dan moet je per 1 augustus 16 jaar zijn.

Ik ben gezakt voor de middelbare school. Kan ik bij ROC Midden Nederland mijn diploma alsnog halen?
Ja, bij het VAVO Lyceum kan je terecht als je een diploma of deelcertificaat wil halen voor vmbo-tl, havo en vwo. Je volgt dan alleen de vakken die nodig zijn voor de vervolgopleiding of het diploma. Meer informatie vind je op de website van het VAVO Lyceum.

Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding, maar ik heb nog geen erkende leerwerkplek gevonden. Is dat een probleem?
Terwijl je nog aan het zoeken bent naar een werkplek (bijvoorbeeld via www.stagemarkt.nl) kun je je alvast aanmelden voor de opleiding. Je kunt pas echt starten met de opleiding als je een werkplek hebt. Lukt het niet een plek te vinden, neem dan contact op met de opleiding om te bespreken of je met een bol-opleiding kunt starten of dat er andere mogelijkheden zijn. Je hebt tot december de tijd om een werkplek te vinden. 
Soms kan het leerwerkloket je helpen aan een erkende leerwerkplek. Kijk bijvoorbeeld eens bij Leerwerkloket Utrecht of Leerwerkloket Amersfoort

Ik weet nog niet precies wat ik wil. Kan ik een afspraak maken voor een oriënterend gesprek?
Ja, dat kan. Onze voorlichters helpen je dan graag. Voor het maken van een afspraak neem je contact op met ons Voorlichtingscentrum via 088 2333 444 (keuze 1) of studieinfo@rocmn.nl. Let op: het voorlichtingscentrum is van 3 t/m 13 augustus gesloten. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: