Meest gestelde vragen over start mbo schooljaar 2021-2022

Wanneer begint mijn opleiding?
De opleidingen starten vaak met een introductieperiode in de laatste week van augustus. De datum van je eerste lesdag of kennismakingsdag vind je in de startmail die je begin juli van ons krijgt toegestuurd op je schoolmail. 

Heb je je na 1 juli aangemeld dan ontvang je de startmail als je geplaatst bent op de opleiding.

Ik heb nog geen bbl-werkplek, wat nu?
Heb je nog geen werkplek gevonden, dan kan je wel alvast starten met de bbl-opleiding. Je hebt dan tot 1 december 2021 de tijd om een werkplek te vinden. Geef wel aan bij je opleiding dat je nog geen werkplek hebt, dan bespreken we de mogelijkheden. Soms is het namelijk mogelijk of wenselijk om eerst met de bol-opleiding te starten. 

Ben ik verplicht om naar een introductiekamp/week/dag te gaan? Waar meld ik me af?
Ja. Sommige opleidingen starten de opleiding met een introductiekamp/week/dag. Tijdens deze introductie leer je de andere studenten kennen. Als je opleiding een introductie heeft, dan ben je verplicht om te komen, behalve als je er voor moet betalen. Dan kan je ervoor kiezen om niet mee te gaan. 

Hoeveel kost het lesmateriaal?
In de meeste gevallen kun je uitgaan van een bedrag tussen € 400,- en € 1.000,-. Bij onze opleidingen heb je naast boeken ook software nodig en moet je over een laptop beschikken. Soms zijn er extra kosten voor verplichte excursies, kleding of vaccinaties. In de week van 1 juli ontvang je van ons een mail met alle informatie hierover, deze sturen we naar je schoolmail dus houd die in de gaten.

Wat is mijn studentnummer?
Als student bij ROC Midden Nederland krijg je een studentnummer, ook wel genoemd: OV nummer of registratienummer. Dit nummer bestaat uit zes cijfers. Je studentnummer staat op de bevestigingsbrief van je opleiding achter Kenmerk. Je vindt dit rechts bovenaan. Je vindt dit nummer ook onderaan de mail met de uitnodiging voor de kennismaking en in de startmail (die je rond 1 juli ontvangt).

Ook in de begeleidende brief bij de onderwijsovereenkomst vind je jouw studentnummer. Heb je het studentnummer nodig, bijvoorbeeld om met korting software  te kopen via de website van surfspot.nl of de website van slim.nl? En kan je jouw studentnummer echt niet meer vinden? Bel dan met 088 2333 444, optie 2 in het keuzemenu of mail aanmelden@rocmn.nl. Vermeld in de mail je voor- en achternaam, burgerservicenummer en/of je geboortedatum.

Wat is mijn inlognaam?
Je inlognaam bestaat uit jouw studentnummer, gevolgd door @edu.rocmn.nl. Bijvoorbeeld 234567@edu.rocmn.nl. Dit is ook gelijk je schoolmailadres.

Wat is mijn schoolmailadres?
Je schoolmailadres bestaat uit jouw studentnummer, gevolgd door @edu.rocmn.nl. Bijvoorbeeld 234567@edu.rocmn.nl. Dit is ook gelijk jouw inlognaam.

Wat is mijn schoolwachtwoord?
Nieuwe studenten krijgen op hun privé-mailadres hun schoolwachtwoord. Mail met schoolwachtwoord niet gekregen? Kijk in je 'spam-mailbox'. Staat die daar niet bij en weet je wel jouw studentnummer? Dan kun je zelf een wachtwoord instellen via deze websiteBekijk de handleiding over het schoolwachtwoord.

Waar kan ik boeken voor mijn opleiding bestellen?
Je kunt boeken en lesmaterialen het makkelijkste bestellen via ’Mijn ROCMN’ (https://start.rocmn.nl). Daar vind je de tegel ‘Bestellen bij Studers’. Je koopt de leermiddelen dan bij Studers. 

Ga je naar het VAVO? Dan kun je lesmateriaal bestellen bij VanDijk Educatie, of bij een andere leverancier naar keuze. Ben je niet uitbesteed door jouw oude school, dan ontvang je bij je intake de bestelinstructie met het pakketnummer. De boeken zijn binnen vijf werkdagen in huis, als alles op voorraad is. Anders worden de boeken in twee delen geleverd.

Ben je uitbesteed door jouw vorige school (meestal ben je dan jonger dan 18) dan worden de ‘gratis’ boeken betaald en besteld door het VAVO Lyceum en op je huisadres geleverd. Als uitbestede leerling moet je nog wel de aanvullende (verplichte) materialen zelf bestellen en betalen! Bij je intake krijg je de bestelinstructie met het pakketnummer.

Meer informatie voor alle leerlingen over de VAVO boekenlijsten en bestelinstructies vind je hier.

Waar vind ik mijn digitale leermiddelen die ik heb besteld bij Studers/Van Dijk?
Als je digitale leermiddelen hebt besteld, stuurt Studers (bij VAVO VanDijk) je in de loop van augustus een mail als deze beschikbaar zijn. Je digitale leermiddelen vind je op Blackboard Ultra, de elektronische leeromgeving van ROC Midden Nederland. Dit kan pas eind augustus. Je kunt ook wachten tot de eerste schooldag en dan je digitale leermiddelen bekijken. Sommige licenties zijn beperkt geldig. Activeer je digitale lesmateriaal pas als je met de lessen gaat beginnen!

Waar kan ik andere spullen dan boeken kopen voor school?
Je mag zelf bepalen waar je boeken en andere spullen voor school gaat kopen. ROC Midden Nederland maakt gebruik van Studers voor de leermiddelen. Voor VAVO Lyceum is dat VanDijk Educatie. Daarnaast kun je via Mijn ROCMN gratis Office 2016 downloaden met je inlognaam en wachtwoord van ROC Midden Nederland (die krijg je bij de start van de studie). Via de website van slim.nl kun je met korting allerlei andere zaken aanschaffen die handig zijn voor je studie. Zoals bijvoorbeeld een laptop of specifieke software. Wil je Adobe software kopen? Dit kan met korting via de website van surfspot.nl.

Heb ik een laptop nodig?
Bij veel van onze opleidingen is een laptop noodzakelijk. De specificaties verschillen per opleiding. In de startmail die je van ons ontvangt vind je de specificaties van de laptop.

Hoe kom ik aan gratis Microsoft Office voor studenten?
Wil je Office gebruiken op je MAC- of Windows-laptop/computer/tablet? Via je schoolmail kun je Office 2016 gratis downloaden. Hiervoor heb je jouw inlognaam en wachtwoord van ROC Midden Nederland nodig (die krijg je bij de start van de studie). Meer lezen? De MAC-handleiding en de Windows-handleiding staan online.

Mag ik mijn leermiddelen in termijnen betalen?
Bij Studers (of bij Van Dijk voor leerlingen van het VAVO Lyceum) kun je in drie termijnen betalen vanaf een factuurbedrag van tenminste €300,-. De eerste termijn betaal je met iDeal, de andere twee worden de volgende twee maanden automatisch afgeschreven.

Klopt het dat je korting krijgt op het lesgeld voor schooljaar 2021-2022?
Ja, dat klopt. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld, cursusgeld of collegegeld. Het gaat om studenten die staan ingeschreven bij een bekostigde opleiding aan vavo, mbo, hbo of universiteit in Nederland. Met deze maatregel uit het Nationaal Programma Onderwijs wil de overheid studenten financiële ademruimte geven in deze coronatijd. Hier lees je meer info.

Mag ik het lesgeld in termijnen betalen? 
Volg je een bol-opleiding dan kun je in overleg met DUO het lesgeld in 9 maandelijkse termijnen betalen. Kijk op de site van DUO bij lesgeld betalen.
Volg je een bbl-opleiding dan heb je te maken met wettelijk verplicht cursusgeld. Het is mogelijk het cursusgeld in drie termijnen te betalen. Na het begin van je studie ontvang je een factuur. Hierop staat wat je moet doen bij vragen over de factuur.

Is er een tegemoetkoming studiekosten mogelijk?
Kijk op de website van DUO voor de mogelijkheden. Of kijk op de toeslagen pagina van de Belastingdienst.

Kan ik mijn boeken ergens anders bestellen dan bij Studers (of voor VAVO Lyceum bij Van Dijk)?
Je kunt je boeken ook via een andere uitgeverij of tweedehands kopen. Daarbij moet je wel goed opletten dat de ISBN codes kloppen. Deze kun je vinden in de leermiddelenlijst die je vindt op de site van Studers, of voor VAVO Lyceum op deze pagina.

Krijg ik een ov-jaarkaart?
Alle mbo-studenten die een bol-opleiding volgen, ook onder de 18 jaar, kunnen een ov-jaarkaart aanvragen.

Hoe kan ik  inloggen op mijn schoolmail?
Ga naar je persoonlijke mailpagina. Meld je aan met je inlognaam. Die bestaat uit jouw studentnummer, gevolgd door @edu.rocm.nl. Bijvoorbeeld: 234567@edu.rocmn.nl. Je inlognaam is ook gelijk je schoolmailadres. Je kunt ook in de e-mail handleiding kijken hoe je inlogt in je e-mail. Het bijbehorende schoolwachtwoord ontvang je op je privé e-mail en krijg je via school. 

Schoolwachtwoord vergeten of wil je het veranderen? 
je kunt hier je wachtwoord wijzigen. Kijk bij vragen eerst in de handleiding.  

Hoe kan ik mijn gegevens wijzigen, want ze kloppen niet?
Wat vervelend. Bel ons tijdens kantooruren op 088 2333 444, optie 2 in het keuzemenu dan passen we de gegevens samen met jou aan. Vermeld dan je voor- en achternaam, je burgerservicenummer of studentnummer en/of geboortedatum.

Kan ik mijn aanmelding annuleren?
Je gaat pas een definitieve verbintenis met ons aan, als je een onderwijsovereenkomst met ROC Midden Nederland ondertekend hebt. Tot die tijd kun je je aanmelding annuleren. Stuur je afmelding naar aanmelden@rocmn.nl of doe het telefonisch via 088 2333 444, optie 2 in het keuzemenu. Vermeld dan je voor- en achternaam, je burgerservicenummer of studentnummer en/of geboortedatum en de reden dat je je aanmelding wilt annuleren.

Informatie over Blackboard Ultra
Blackboard is de elektronische leeromgeving. Je vindt er informatie die je nodig hebt voor je opleiding, zoals opdrachten, cijfers en lesrooster.  

Hoe regel ik een kluisje? 
Je kunt een kluisje reserveren via de leermiddelenlijst van Studers. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: