Interesse in onze mhbo-opleidingen?

Via het mbo naar het hbo

Heb jij de ambitie om naar het hbo te gaan? Ben jij doelgericht en gemotiveerd om hard te werken? Ontdek dan hier de voordelen van onze mhbo-opleidingen en bepaal wat de beste weg voor jou is naar het hbo! 

Zit je op de havo en vind je dat moeilijk of vind je dat het hbo (nog) niet bij je past? Ook dan is een mhbo-opleiding op het mbo een goede keuze.  

Voordelen van een mhbo-opleiding 

  • Je leert vooral van en in de praktijk 
  • Je wordt goed voorbereid op het hbo. Onze mbo-ers doen het goed op het hbo  
  • Als je al weet welke richting je op wilt, kan je op het mbo een vakgerichte opleiding kiezen  
  • Als je nog niet zo goed weet welke richting je op wilt en je keuze eigenlijk nog wilt uitstellen, kan je op het mbo kiezen voor een brede opleiding. 

Hoe ziet een mhbo-opleiding eruit? 

In ongeveer 2 jaar haal je je mbo-niveau 4 diploma. Soms kan je je diploma zelfs in 1 jaar halen.  Je krijgt dezelfde vakken als bij de reguliere opleiding. Een mhbo-opleiding duurt korter omdat je sneller door de stof van alle vakken heen gaat. Ook je stages rond je sneller af. 

Wanneer kun je een mhbo-opleiding doen? 

Als je een vmbo-tl diploma hebt, een overgangsbewijs van havo 3 naar 4 of een havo-diploma, kom je in aanmerking voor een mhbo-opleiding.  
We willen graag dat jij je opleiding met succes afrondt en daarom stellen we nog een aantal extra voorwaarden.

  • Bij de meeste mhbo-opleidingen is een gemiddeld cijfer (6,5 - 7) nodig voor bepaalde vakken zoals Engels, Nederlands en rekenen of wiskunde en economie en mag je geen onvoldoendes hebben.  
  • Vaak wordt er een motivatie- en capaciteitentest gedaan 

De voorwaarden verschillen per mhbo-opleiding dus kijk altijd bij de opleiding van jouw keuze naar de precieze voorwaarden.  

Kies jouw mhbo-opleiding

Wil je weten welke mhbo-opleidingen we aanbieden?
Check de mhbo-opleidingen

Kom langs voor een studiekeuzegesprek

Ben je er nog niet helemaal uit? Dan kunnen we je helpen tijdens een studiekeuzegesprek.
Maak een afspraak

Hulp nodig?

Ontdek wat jouw mogelijkheden zijn.
Stuur ons een appje

Bekijk de presentatie over onze mhbo-opleidingen

Meer weten? Onze voorlichter Meryem legt je graag alles uit over de mhbo-opleidingen.
"Toen ik net niet geslaagd was voor de havo, baalde ik natuurlijk. Ik wilde niet herkansen en weer een jaar hetzelfde doen. Via familie hoorde ik van de mhbo-opleiding. Omdat ik aan de juiste voorwaarden voldeed kwam ik zelfs in aanmerking voor de 1-jarige opleiding. Iets heel anders dan de havo en wel een diploma. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen."
 Abdel, student mhbo-opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener
"De mhbo-opleiding Marketing & Communicatie was super intensief, maar vooral heel leerzaam. Ik studeer nu op het hbo Communicatiemanagement. Mede doordat ik mijn opleiding sneller heb doorlopen, was de overstap naar mijn hbo-opleiding niet zo groot. 
Tessa, oud-student Business & Administration College en nu hbo-student.

Doorstromen naar het hbo

Mbo’ers vrees niet, schreef Bas Baremans, docent bij hogeschool Windesheim, laatst in Trouw. Er zijn berichten over moeilijke overstap en voortijdig stoppen, maar mbo’ers doen het bijna net zo goed op het hbo als havisten!

Omdat ze al een opleiding hebben gevolgd, kunnen mbo’ers beter reflecteren en plannen, aldus Baremans. Het verschil tussen het aantal mbo’ers en havisten dat in het eerste jaar stopt met een hbo opleiding wordt steeds kleiner. Het CBS zocht zelfs uit dat er meer mbo’ers zijn die het hbo-diploma binnen vier jaar halen in vergelijking met havisten.

Wil je een goede voorbereiding op het hbo? Dan zit je bij onze mhbo-opleidingen goed. Het hele artikel van Bas Baremans lezen? Dat kan op de website van Trouw. De cijfers van het CBS kun je hier terugvinden.

Op het hbo

Na de mhbo-opleiding doorstromen naar het hbo gaat extra makkelijk met een hbo-skills coach. Tijdens jouw eerste hbo-jaar word je gekoppeld aan een ouderejaars student van de Hogeschool Utrecht. Zo krijg je veel praktische tips van een ervaringsdeskundige! Meer weten? Bekijk hier de flyer Overstappen naar hbo. 

Studenten aan het woord over hun mhbo-opleiding